HERNE - Alle trage wegen hebben een meter of peter

C21

HERNE - Alle trage wegen hebben een meter of peter

Meter_en_peter_trage_wegen_herne_-_deschuyffeleer__2_
Meters F. Vermeersch, S. Van Hove, G. Debelder en peters L. Somers, P. Peeters, R. Rotsaert, M. De Grove, A. Van der Mijnwbrugge, L. Roobaert, L. Coppens, R. Michiels, R. Kestens en Ch. Martens - Foto Deschuyffeleer
 
Meter_en_peter_trage_wegen_herne_-_deschuyffeleer__7_
Voorstelling project Meters en peters trage wegen - Deschuyffeleer
 
Meter_en_peter_trage_wegen_herne_-_deschuyffeleer__1_
 

Herne is één van de Pajotse gemeenten die zich al lang actief inzet voor het behoud van de lokale buurt- en voetwegen. In die zin krijgt de gemeente voortaan de medewerking van 13 vrijwillige opzieners voor het mee waken over de goede staat en de gebruiksvriendelijkheid van 19,5 km Hernse trage wegen. Met het project meet Herne zich in de streek een primeur toe die allicht hier en daar mettertijd navolging zal krijgen.

“Door de alsmaar stijgende interesse voor buurt-, voet- en trage wegen kwamen wij op het idee om aangelanden, verenigingen, natuurliefhebbers en wandelaars in te schakelen voor het herstel en het behoud van de infrastructuur van die wegen,” weet burgemeester Kris Poelaert. Die burgers met liefde voor paden krijgen de toepasselijke benaming van meter of peter opgespeld. “Als gebruiker en goede kenner van zo’n pad merken zij al heel snel als er iets fout  loopt. Wildgroei, verzakkingen, sluikstorten, hindernissen en andere kleine of grote problemen kunnen zij zodoende onverwijld melden aan de gemeentelijke diensten. Zo kan zeer snel aan het mankement verholpen worden zodat alles terug in de best mogelijke omstandigheden kan gedijen,” luidt het hoopvol bij de burgemeester bij de voorstelling van het project.
 
De meters en de peters houden toezicht op en het verhelpen van kleine ongeregeldheden. Verder engageren zij zich structurele problemen te melden aan de dienst grondgebiedzaken. Ook houden zij een oogje in het zeil op het vooropgesteld onderhoud dat voor 2010 werd gegund aan de Intergemeentelijke Natuur- en Landschapsploegen. Verder wordt van de opzieners eveneens verwacht de aangereikte evaluatiefiche door de milieuambtenaar degelijk bij te houden.
 
Het opzet en de overeenkomst werden in een gemeentelijke oorkonde gegoten. Die oorkonde maakt ook gewag van het aangaan van een gentlemen’s agreement waarbij de taken van zowel de gemeente, de eigenaar/gebruiker en de meter/peter duidelijk worden vastgelegd en afgebakend.
 
Om hun job als bewaker van het gemeentelijk tragewegennetwerk naar behoren te kunnen uitoefenen werden alle meters en peters naast een exemplaar van de gemeentelijke oorkonde ook bedacht met een fluovest, een handige afvalgrijper en een rol zwerfvuilzakken.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
31 mrt 2010
Godelieve Deschuyffeleer
Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 12 apr 2024

archief