HERNE - Gezond ouder worden

C21

HERNE - Gezond ouder worden

Gezond_ouder_worden_m_peremans__8_
Gezond ouder worden - Marcel Peremans - Foto's Deschuyffeleer
 
Gezond_ouder_worden_m_peremans__6_
Gezond_ouder_worden_m_peremans__4_
Gezond_ouder_worden_m_peremans
 
Gezond_ouder_worden_m_peremans__1_
Marcel Peremans, een kwieke en kranige tachtiger uit Kokejane, lichtte in het jeugdhuis een tipje van de sluier over zijn opvattingen van “gezond ouder worden” - Foto Deschuyffeleer
 

Op uitnodiging van de Seniorenraad lichtte Marcel Peremans, een kwieke en kranige tachtiger uit Kokejane, in het jeugdhuis een tipje van de sluier over zijn opvattingen van “gezond ouder worden”. De nagenoeg dertig toehoorders genoten met volle teugen van het sappig relaas en de tientallen tips. Peremans is geen medicus maar wel al een dertigtal jaar begaan met gezond leven.

“Lichamelijke veranderingen bij ouder worden zijn bij ieder van ons vroeg of laat waarneembaar”, stelde de spreker. “Ook zijn er veranderingen die niet aan de buitenkant waarneembaar zijn. De algemene weerstand vermindert langzaam en alle organen gaan trager werken. Het lichaam kan steeds moeilijker zijn afvalstoffen kwijt. Dit is dan een verklaring voor het feit dat sommige ziekten bij senioren vaker voorkomen.”
 
De ouderdomsveranderingen kunnen wel vertraagd worden door een gezonde, gevarieerde en volwaardige voeding en voldoende lichaamsbeweging in de buitenlucht.
 
Een heleboel maatregelen met aan de spits de aanpassing van het voedsel kunnen de gezondheid positief beïnvloeden. “Ook heel belangrijke ingrediënten voor een gezond leven zijn zichzelf graag zien, dagelijks lachen, geen haat of nijd koesteren en zo vaak mogelijk de gelegenheid te baat nemen om te zingen”, aldus nog de goedschalkse Peremans.

Mensen boven de 50 jaar worden door de voedingsdeskundigen als senioren beschouwd. Deze grens is willekeurig getrokken maar men gaat er van uit dat naarmate men ouder wordt ook de behoefte aan voedingsstoffen wijzigt als gevolg van veranderingen in het lichaam en een afnemende lichamelijke activiteit. De behoeften aan voedingsstoffen zijn niet leeftijdsgebonden maar wel de veranderingen in leefstijl en lichaam. Natuurlijk hangt de voedingsbehoefte ook af van de lichamelijke activiteit.
 
“Zorg naast een goede voeding ook voor voldoende ontspanning en probeer een positieve levensinstelling aan te houden”, gaf Marcel ook mee. Het geestelijk en lichamelijk welzijn gaan namelijk hand in hand. De nadruk wordt vaak gelegd op de  lichamelijke aspecten van de gezondheid maar het verstand en gevoel zijn evenzeer bepalend voor de beleving van de lichamelijke toestand.
 
Zo gaan steeds meer ouderen cursussen en studies volgen omdat zij ontdekken dat het nooit te laat is om iets nieuws te leren. Vanzelfsprekend is dit niet alleen goed voor de sociale contacten maar ook voor de conditie van de hersenen. “Het grappige aan hersenen is overigens dat ze door het veel gebruik niet kunnen slijten”, besloot de gastspreker.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
03 jun 2010
Godelieve Deschuyffeleer
Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 17 mei 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 04 mei 2024

archief