HERNE - God save our homeland Ghana

C21

HERNE - God save our homeland Ghana

Aankondiging2_ghana_urugay
Fotocollage © Deschuyffeleer
 

Reeds een aantal weken siert in Herne ter hoogte van de Grotestraat nummer 7 een eerder ongewone vlag de gevel. Uiteraard hebben de wereldkampioenschappen voetbal hier iets mee te maken  Als je bovendien weet dat Luc Somers van Support Ghana hier woont weet je ook al vlug voor welk land hier gesupporterd wordt. Luc reist overigens in het kader van zijn solidariteitsactie in augustus reeds voor de vierde keer naar het Ghanese Kpando. Met zijn vereniging ondersteunt hij daar ter plaatse door rechtstreekse ontwikkelingssamenwerking hoofdzakelijk het onderwijs en bevordert hij er de sport. Zo is hij er sinds januari ook voorzitter van een voetbalclub met 3 jeugdploegen.

Ghana wist zich als enig Afrikaans ontwikkelingsland te plaatsen voor de kwartfinales in Zuid-Afrika. “Een uitzonderlijke prestatie als je weet dat de Ghanezen zich met moeite een bal kunnen veroorloven en op de schaarse voetbalvelden moet je met een vergrootglas zoeken naar wat gras. Spelen doen ze gewoon op hun blote voeten bij gebrek aan voetbalschoenen,” verhaalt Luc. “Het niveau van een Ghanese eersteklasser kan je overigens vergelijken met een 3de klasse ploeg in België. De spelers die de kleuren van Ghana verdedigen spelen dan ook in een buitenlandse competitie en werden opgeleid in Europa of in een van de weinige Europese voetbalacademies die je her en der in Ghana terugvindt.”
 
Niet verwonderlijk dat de Ghanezen dan ook heel fier zijn op de prestaties van hun ‘Black Stars’ zoals ze hun spelers noemen. “Ook de spelertjes van Support Ghana in Kpando leven heel intens mee met de wedstrijden van hun nationale elftal. De wedstrijden volgen ze meestal op een televisie langs de straat. De nationale hymne meezingen is geen probleem, want dat is ‘s morgens een vast ritueel op elke school tijdens de vlaggengroet,” aldus nog de opgetogen ontwikkelingswerker.
  
“Voor de meeste Ghanezen is voetbal even vluchten uit hun harde dagdagelijkse leven waarbij de successen van hun nationale elf hen terug hoop geven dat ze ooit ook hun levensstandaard op ons niveau kunnen krijgen,” geeft Luc nog graag mee.
 
Vrijdagavond om 20u30 zal in de Grotestraat dan ook intens meegeleefd worden als Ghana aantreedt tegen Uruguay. Overigens wordt er stiekem ook al gedroomd van een halve finale tegen Brazilië of Nederland.
 
Momenteel loopt een nieuwe inzamelactie van Support Ghana. Zo zijn Luc en zijn medewerkers  vooral op zoek naar voetballen en tweedehandse voetbalschoenen. Ook alle ander voetbalmateriaal is welkom.
 
Meer info op www.supportghana.be of bij Luc Somers 0485/51 10 46.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
02 jul 2010
Godelieve Deschuyffeleer
Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief