HERNE – Langoren gaan voor provinciaal Konijnenbeeld

C21

HERNE – Langoren gaan voor provinciaal Konijnenbeeld

Aankondiging_augustus_2010
Repro © Deschuyffeleer
 

Met het  project ‘Bunny is welkom in Herfelingen’ werd Herne geselecteerd bij de drie finalisten van de 4 de provinciale wedstrijd Kunst op Komst. De wedstrijd is een gezamenlijk initiatief van het provinciebestuur en Radio 2. Volgende maand krijgt de wedstrijd trouwens zijn beslag op Radio 2. De winnaar haalt dan het konijnenbeeld ‘Bunny’, een kunstwerk van Nicolas Baeyens, naar zijn gemeente. De overige finalisten zijn Dilbeek en Grimbergen.

Met de wedstrijd tussen de gemeenten willen de initiatiefnemers de hedendaagse beeldende kunst dichter bij het publiek brengen. Zo zou Vlaams-Brabant moeten uitgroeien tot een openluchtpark met prachtige beelden verspreid over de ganse provincie en dit dichtbij de bevolking die overigens actief betrokken wordt bij de keuze van de beste locatie.
 
Pleintje in Herfelingen
In Herne werd al gauw de link gelegd tussen Bunny en de spotnaam Langoren voor de inwoners van Herfelingen. De kandidatuur en het project werden dan ook in die optiek opgevat. De groene deelgemeente met haar nagenoeg 1100 inwoners is bovendien de bakermat van de 12km lange Langoorwandeling langs idyllische wegen en paden. Ook bestaat er nog een hecht sociaal weefsel met veel zin voor samenzijn, pret en vermaak.
 
Het gezellig pleintje in de nabijheid van de evenwel nog steeds torenloze St-Niklaaskerk lijkt wel voorbestemd als locatie voor het kunstbeeld. Een prachtige lindeboom deelt er al jaren het wel en wee van de Langoren. Een rustbank en een infobord over de Langoorwandeling zijn de overige troeven om Bunny er alsnog een zinvol onderkomen te bieden.
 
De locatie neemt overigens ook een bijzondere sociale functie waar. Sinds enkele jaren is Zonnestraal er gevestigd. Dit is een tehuis voor 16 niet-werkende volwassen personen met een beperking. Zo zal Bunny er niet alleen voortdurend kunnen genieten van de bewonderende blikken van de bewoners van het tehuis maar op hun beurt zullen zij zich ook daadwerkelijk kunnen ontpoppen tot zijn bewakers bij uitstek.
 
Landschapsarchitect Cédric Desmarets had ook oog voor de verdere inkleding van de locatie. Zo komen er nog een lage immer groene beplanting in wolkvorm, afdoende sfeerverlichting en een nieuwe zitbank.
 
De finale
In september valt het verdict. Drie jury’s kennen elk voor één derde punten toe. Naast de vakjury die in eerste instantie ook de drie locaties nomineert, zijn er ook nog een radiojury en een publieksjury.
 
Voor de radiojury krijgt elk van de drie genomineerden de gelegenheid om tijdens een rechtstreekse radio-uitzending op Radio 2 zijn kandidatuur voor te stellen en te promoten. De luisteraars van de publieksjury krijgen daags na de laatste gemeente een compilatie met de hoogtepunten van de voorbije uitzendingen te horen en kunnen vervolgens via sms of digitaal formulier hun stem uitbrengen. De winnaar wordt uiteindelijk de daaropvolgende dag bekendgemaakt tijdens de rechtstreekse radio-uitzending van 12 tot 13u.
 
Campagne
Cultuurschepen Marie-Louise Devriese heeft alvast een goed oog in de goede afloop. “Wij kunnen ons geen betere locatie voor Bunny voorstellen dan het pleintje in Herfelingen. Bovendien hebben wij het volste vertrouwen in het samenhorigheidsgevoel, de medewerking en de verantwoordelijkheidszin van onze bevolking. En ook van de rechtstreekse uitzending maken wij een juweeltje. Uiteraard komen wij ook nog op de proppen met een uitgebreide campagne om de kandidatuur en de troeven van onze gemeente bij het breed publiek bekend te maken.”
 
De data van de verschillende radio-uitzendingen worden later bekend gemaakt.
 
Bij de vorige editie werd het kunstwerk ‘Dansant’ van Jan Dewachter toegekend aan Lennik.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
13 aug 2010
Godelieve Deschuyffeleer
Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief