HERNE - KMI-waarnemer iedere dag op post

C21

HERNE - KMI-waarnemer iedere dag op post

Luc_poelaert_kmi_vrijwilliger__5_
Luc Poelaert in de nabijheid van zijn "weerstation" - Foto's © Deschuyffeleer
 
Luc_poelaert_kmi_vrijwilliger__3_
Op zondag 15 augustus viel er in de Pausleenstraart 43 l/m², een absoluut 24-uur-record sinds Luc in 2008 met metingen startte - © Deschuyffeleer
 
Luc_poelaert_kmi_vrijwilliger__1_
Temperatuur "onder thermometerhut" - © Deschuyffeleer
 
Luc_poelaert_kmi_vrijwilliger
Meting van t° aan de grond - © Deschuyffeleer
 

In 2008 gaf Luc Poelaert gehoor aan een oproep van weerman Frank De Boosere. Het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI) was immers op zoek naar KMI-waarnemers. Na een grondige screening van zowel de persoon als de locatie mocht Luc van start gaan en werd hij aangesteld tot vrijwillige waarnemer.

Iedere dag  tussen 7 en 9 u ’s ochtends noteert Luc een resem aan gegevens in een logboek die dan ook prompt naar het KMI worden doorgestuurd. Zo meet hij de neerslag, de oorsprong van de neerslagen, de minimum temperatuur, de temperatuur om 8 u, de minimum temperatuur aan de grond, de zichtbaarheid, de toestand van het gras en het weertype.
 
De meest voor de hand liggende apparatuur die bij die metingen te pas komen zijn de pluviometer of regenmeter, twee geijkte thermometers onder thermometerhut, eentje voor de minimumtemperatuur en eentje voor de maximumtemperatuur en ook een alcoholthermometer voor de metingen van de temperatuur aan de grond.
 
Deze informatie dient niet alleen voor het KMI. Ook diensten en bedrijven die afhankelijk zijn van het weer in het algemeen maken van deze notities gebruik. “Zo gebeurt het dat verzekeringsmaatschappijen deze gegevens raadplegen om zo schadegevallen te wijten aan slechte weersomstandigheden in hun juiste context te kunnen plaatsen” vertelt Luc.
 
Als vrijwilliger draagt Luc Poelaert 365 dagen per jaar gratis en onbezoldigd zijn steentje bij tot het welzijn van iedereen. “Bij afwezigheid moet ik alleszins een vervanger vinden”, zegt Luc. “In mijn geval gebeurt dat uiterst zeldzaam”.

Bijkomende info zie website Luc Poelaert:  www.lucpoelaert.be

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
16 aug 2010
Godelieve Deschuyffeleer
Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief