HERNE - Gustaaf Ricour en Germaine Barbé gingen voor een kroostrijk gezin

C21

HERNE - Gustaaf Ricour en Germaine Barbé gingen voor een kroostrijk gezin

Ricour_barb__en_familie_-_deschuyffeleer__1_
Gustaaf (Staaf) Ricour en Germaine Barbé samen met Lydia, Melissa , Olinka, Carina, Glorja, Sonia, Sara, Sarina, Sindra, Anita, Debora, Marina, Lisa, Dana, Miranda, Xena, Noa, Gina, Kyra, Silvia, Denika, Dinska, Yelena, Oxana, Kitana, Arrezina en Eloisa - Foto's © Deschuyffeleer
 
Ricour_barb__en_familie_-_deschuyffeleer__4_
Mama Germaine met haar 8 dochters en 1 zoon © Deschuyffeleer
 
Ricour_barb__en_familie_-_deschuyffeleer__8_
Aan de feesttafel .... © Deschuyffeleer
 
Ricour_barb__en_familie_-_deschuyffeleer__9_
Als enige Ricour-zoon zorgt hij voor de voortzetting van de 'stamnaam' Ricour.
 

Gustaaf (Staaf) Ricour en Germaine Barbé uit Herfelingen waren op vrijdag 27 augustus precies 50 jaar getrouwd. Op zich geen uitzonderlijke gebeurtenis ware het niet dat de echtelieden in hun 50 jaar gemeenschappelijk leven niet alleen de trotse ouders werden van 8 dochters en 1 zoon maar dat ook hun rijke kroost op zijn beurt reeds zorgde voor 29 kleinkinderen en 6 achterkleinkinderen. “En daarmee is de kous zeker nog niet af”, weet de 68-jarige Gustaaf heel zeker. “Een 30 ste kleinkind wordt verwacht in november. Als het een kleinzoon wordt dan is het 15-15 en zijn er opnieuw evenveel kleindochters als kleinzonen”. Met een fiere grijns voegt  oma Germaine-manusje-van-alles  er aan toe “en aan de achterkleinkinderen zijn ze nog maar pas begonnen”. 

De oudste dochter Lydia is geboren in 1960 en als negende en laatste in de rij zag Sylvia het daglicht in 1974. Daar tussenin waren er nog Carina, Sonia, Anita, Marina, Yvan, Miranda en Gina. Bij de geboorte van hun eerste kindje was Gustaaf amper 18 jaar, Germaine was er 20.
 
Alle meisjes werden bedacht met een leuke voornaam die eindigt op een A. Deze eigenheid en traditie werden dan ook later door alle kinderen overgenomen en zo kregen ook alle 15 kleindochters een voornaam met de A als laatste letter. “Eigenlijk was die eenvoudige A een onzichtbaar verbond die ons sterker maakte tegenover alles en iedereen.”, vertelt Carina. “Deze A maakte van ons echte musketiers. Ook ons motto was en is nog altijd allen voor één, één voor allen”.
 
Voor zowel vader Staaf als voor de enige zoon Yvan verliep het leven samen met 9 vrouwen niet altijd van een leien dakje. Zo lag Yvan vooral met Marina in de clinch. “Al was zij dan een meisje, toch was zij even sterk als ik. Het zijn vooral het badkamergebruik en het respect van mijn privacy die nogal dikwijls de oorzaak waren van getreiter, kabaal en dispuut.” herinnert Yvan zich nog levendig.
 
“Vroeger reeds - en vandaag zeker - valt het voor velen niet te begrijpen dat iemand voor een kroostrijk gezin kiest.. Al van het derde en zeker vanaf het vierde kind worden er vragen gesteld. Ook de manier waarop de omgeving naar je gezin kijkt gaat van bewondering over onbegrip en jaloezie soms tot misprijzen. Zowel met aangename als met onaangename reacties hebben wij, zowel als onze kinderen,  moeten leren leven”, aldus de gelukkige jubilarissen.
 
Merkwaardig is ook dat mama Germaine naast de opvoeding van haar eigen kroost ook nog als onthaalmoeder van Kind en Gezin de tijd vond voor de opvang van een dertigtal andere kinderen. 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
30 aug 2010
Godelieve Deschuyffeleer
Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 04 mei 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief