HERNE - Buurtbabbel in Herfelingen

C21

HERNE - Buurtbabbel in Herfelingen

Buurbabbel_herfelingen_sep_2010-_deschuyffeleer__25_
Buurtbabbel - de actoren. - Foto's © Deschuyffeleer
 
Buurbabbel_herfelingen_sep_2010-_deschuyffeleer__17_
De Bunny-suikerkoek - © Deschuyffeleer
Buurbabbel_herfelingen_sep_2010-_deschuyffeleer__18_
Lekker .... © Deschuyffeleer
100915gkonijnenkoeken
 
Buurbabbel_herfelingen_sep_2010-_deschuyffeleer__29_
 
Buurbabbel_herfelingen_sep_2010-_deschuyffeleer__30_
 
Buurbabbel_herfelingen_sep_2010-_deschuyffeleer__19_
Kokher en het Bunnylied - © Deschuyffeleer
 

In een nieuwe reeks buurtbabbels was deelgemeente Herfelingen als eerste aan de beurt. Met het initiatief streeft het gemeentebestuur naar een afdoende onderbouw voor zijn beleid bij de bevolking. Daarnaast wil het zo ook de sociale cohesie in de buurt versterken. Naast de gemeentelijke aandachtspunten kwamen ook enkele typische buurtgebonden onderwerpen aan bod. Zo werd ook een tipje van de sluier gelicht van de deelname aan de provinciale Bunny-kunstwedstrijd. Het Bavo-centrum was dan ook aardig volgelopen met belangstellenden.

Structuurplan
Burgemeester Kris Poelaert en zijn team verduidelijkten vooreerst een aantal basisideeën uit het recent goedgekeurd gemeentelijk ruimtelijk structuurplan dat overigens ruimschoots de eerstvolgende gemeentelijke verkiezingen overschrijdt. Zo is Herfelingen als een woonkern gecatalogeerd. Met alleszins nog een tachtigtal  bouwrijpe percelen aan een uitgeruste weg is Herfelingen geenszins toe aan een uitbreiding met nieuwe bouwpercelen. Voor Herne in het algemeen wees de burgemeester vooral op het tekort aan sociale huurwoningen. Ook betreurde hij dat de overheid de toestand van een tiental kwetsbare woningen in natuurgebied niet heeft willen regulariseren.
 
Toekomstplannen
De uitbreiding van de KMO-zone, de regularisatie van de zonevreemde bedrijven, de uitbreiding van St-Felix, de Bloesem en het gemeentehuis bovenop de aankoop van het Dominikanessenklooster en de leegstaande gebouwen van de gemeenschapschool zijn de voornaamste plannen voor de toekomst. Tijdens de lopende  legislatuur nam het gemeentebestuur reeds een tiental gemeentewegen onder handen. Verder zijn nog ondermeer de Leenstraat, de Aerebeekstraat, de Boesmolenstraat, de IJsbergstraat, de voetpaden in de Breemstraat en de Zullikstraat in de planning opgenomen. A ratio van 4 à 500 000 euro per jaar geeft dit een uitgave van nagenoeg 3 miljoen euro gespreid over de 6 jaar.
 
Veiligheid
Korpschef Marc Hellinckx gaf aan dat de inwoners van Herne ongeveer 1/3 minder kans hebben om slachtoffer te worden van een crimineel feit in vergelijking met zones en steden uit de omgeving. Feiten zoals de nieuwe ontsluiting van Edingen kunnen die probaliteitscijfers voor de toekomst wel enigszins negatief beïnvloeden. Op het grondgebied van Herne gebeurden de eerste helft van het jaar reeds 38 ongevallen. Hierbij waren er 9 te wijten aan te hoge snelheid en 4 aan dronkenschap. “De analyse van de ongevallen geeft aan dat het er niet a fortiori op aankomt om meer te controleren maar wel om meer doeltreffend te controleren”, aldus de korpschef, die overigens voluit de kaart van de transparantie wil trekken. Voor hem mogen de bestuurders gerust weten waar en wanneer er gaat gecontroleerd worden. Verder gaf hij de toehoorders in het kader van inbraakpreventie nog vier overwegingen mee. Zo gebeuren inbraken evenveel overdag als ’s nachts waarbij een 24-uur bedachtzaamheid derhalve geen overbodige luxe uitmaakt. Ook is het creëren van goede gewoontes van groot belang. Eveneens is het in het oog houden van mekaars woning maar een kleine moeite doch kan dit zeer nuttig blijken. Tenslotte zullen ook de wijkinspecteurs meer bereikbaar zijn en meer in het straatbeeld verschijnen.
 
Als buurtgebonden onderwerpen kwamen vooral de harmonisering van de snelheidsregimes en de uitbreiding van het kerkhof aan bod. Ook de viering 800 jaar Herne verdiende uitgebreid tekst en uitleg. Vanaf november 2010 tot december 2011 staat Herne zo een jaar lang in de ban van zijn 800-jarig bestaan. Ontvangsten, academische zittingen, tentoonstellingen, festivals, sportactiviteiten, muziekhappenings, historische evocaties, wandelingen, optochten en een meiboomplanting zijn een greep uit het rijk gevuld aanbod.
 
Bunny
Wat het eerder rustige Herfelingen ook uitermate doet verkwikken is Bunny. Met zijn project ‘Bunny is welkom in Herfelingen’ werd Herne geselecteerd bij de drie finalisten van de 4de provinciale wedstrijd Kunst op Komst. De wedstrijd is een gezamenlijk initiatief van het provinciebestuur en Radio 2. Eind deze maand krijgt de wedstrijd trouwens haar beslag op de regionale zender. De winnaar haalt dan het konijnenbeeld ‘Bunny’, een kunstwerk van Nicolas Baeyens, naar zijn gemeente. De overige finalisten zijn Dilbeek en Grimbergen.
 
Dat Bunny vooral bij de langoren in Herfelingen thuis hoort daar zijn ook Eddy Peremans en zijn KokHer-formatie van overtuigd. Voor de gelegenheid brachten zij een Bunny-parodie waarvan tekst en melodie niemand onberoerd liet. Ook de plaatselijke bakkerij laat zich niet onbetuigd. Zij diepte een oud recept op van een koekdeegje op basis van kandijsuiker en kaneel. De Bunny-suikerkoek liet zich door de aanwezigen dan ook goed smaken.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
16 sep 2010
Godelieve Deschuyffeleer
Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 04 mei 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief