HERNE wint strijd om Bunny

C21

HERNE wint strijd om Bunny

Herfelingen_haalt_bunny_binnen1__1_
Cultuurschepen Marie-Louise Devriese met een boodschap. - Foto's © Deschuyffeleer
 
Herfelingen_haalt_bunny_binnen1__8_
... aan de 680 sms-ers DANK U - © Deschuyffeleer
 
Herfelingen_haalt_bunny_binnen1
Monique Faveyts - © Deschuyffeleer
 
Herfelingen_haalt_bunny_binnen1__4_
Bakker Ludo Vansnick - © Deschuyffeleer
 

Bunny, het kunstbeeld van Nicolas Baeyens als inzet voor de provinciale wedstrijd ‘Kunst op Komst’ van het provinciebestuur en Radio 2, hoort voortaan thuis bij de Langoren in deelgemeente Herfelingen. In de finaleronde haalde Herne het uiteindelijk nipt van Dilbeek en Grimbergen. Het waren de 680 sms-jes van het publiek die de spannende driestrijd deed kantelen in het voordeel van de gemeente van het Groene Kwadrant.

Het was een duidelijk bewogen en geëmotioneerde burgemeester Kris Poelaert die na de bekendmaking van de uitslag in de studio van Radio 2 de inzet van zijn gemeente en van haar bevolking loofde om Bunny naar Herfelingen te halen. “Als kleine gemeente tegenover de grotere tenoren Dilbeek en Grimbergen hebben wij dubbel zo hard ons best moeten doen. Het was fantastisch om te zien wat de wedstrijd in de gemeente en in Herfelingen met zijn sterk sociaal weefsel in het bijzonder heeft teweeggebracht”, aldus een uiterst tevreden en fiere burgemeester.
 
Het was overigens geduputeerde Elke Zelderloo uit Dilbeek die de uitslag bekendmaakte tijdens Middagpost. Grimbergen en Dilbeek ontvangen van de kunstenaar alleszins een kleine versie van het kunstbeeld Bunny als troostprijs.
 
Konijn Bunny krijgt in het centrum van Herfelingen een absolute ereplaats toegewezen onder een lindeboom op een klein gezellig pleintje in de nabijheid van de alsnog torenloze kerk. De jonge Antwerpse kunstenaar Nicolas Baeyens, die overigens eerstdaags 30 jaar wordt, ziet zijn 3m grote Bunny als “een momumentale hybride vorm van een konijn”. Hij vindt het een archaïsch beeld waarbij vooral de oren opvallen. Hij deed zijn inspiratie voor het beeld op tijdens een reis doorheen China waarbij zijn aandacht getrokken werd op een klein keramisch beeldje uit een oude Chinese dynastie. Het kunstwerk is vervaardigd uit staalplaat.
 
De uitslag van de wedstrijd werd door de aanwezigen ‘In de Zoete Inval’, het enig dorpscafé in Herfelingen, met een bang hart afgewacht. De goede afloop werd eerst op enig ongeloof onthaald. “Tegenover de grotere gemeenten Dilbeek en Grimbergen hadden wij ogenschijnlijk geen schijn van kans. Wij moesten het hebben van ons sterk dorpsleven”, liet geboren en getogen Langoor Hugo Moonens zich aan de toog ontvallen.
 
Ook bakker Ludo Vansnick die voor de wedstrijd op de proppen kwam met de Langoorkoeken kon de overwinning best smaken: “Veel van gedroomd, in stilte gehoopt maar toch steeds de theoretische overmacht van de concurrerende gemeenten voor ogen houdend komt deze beloning dan ook zeer zoet aan.”

Herne en vooral deelgemeente Herfelingen maken zich nu reeds op voor een groot volksfeest om Bunny van harte welkom te heten. De viering van het 800-jarig bestaan van de gemeente krijgt er met Bunny alvast nog een topic bij.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
01 okt 2010
Godelieve Deschuyffeleer
Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 04 mei 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief