HERNE - Sarah Copriau geeft orgelles

C21

HERNE - Sarah Copriau geeft orgelles

Orgelles_kerk_herne_-_deschuyffeleer_okt_2010__4_
Sarah Copiau geeft orgelles in de St-Petrus en Pauluskerk. - Foto's © Deschuyffeleer
 
Orgelles_kerk_herne_-_deschuyffeleer_okt_2010__6_
 
Orgelles_kerk_herne_-_deschuyffeleer_okt_2010
 
Orgelles_kerk_herne_-_deschuyffeleer_okt_2010__2___650_x_488_
Sarah Copriau - © Deschuyffeleer
 

Luc Gladiné, directeur van de Academie voor Muziek, Woord & Dans Gooik/Galmaarden/Herne, kreeg van het Ministerie van Onderwijs de toestemming een orgelcursus in te richten. Dank zij de steun en de medewerking van zowel het gemeentebestuur als de kerkfabriek van Herne kunnen vier leerlingen starten met hun opleiding. Lesgever is organiste Sarah Copriau. Het is overigens de eerste keer dat in het Herns muziekleven een dergelijke cursus wordt op stapel gezet. 

De 25-jarige Sarah was tot voor enkele jaren zelf leerling aan de academie. De daaropvolgende zes jaar orgelstudie aan het Lemmensinstituut te Leuven volbracht zij eveneens met brio. Reeds en paar jaar is zij samen met Emiel Magelinckx organiste in de St-Petrus en Pauluskerk. Ook in de parochiekerken van Lennik is zij geregeld aan het werk.
 
“De toekomst van het kerkorgel, het grootste muziekinstrument ter wereld, staat of valt bij mensen die zich willen toeleggen op het bespelen ervan”, meent Sarah, die zo haar droom om orgelles te geven in vervulling ziet gaan. De cursisten krijgen om te beginnen dit jaar één uur per week les. Hopelijk slaat het initiatief aan en kan het de komende jaren dan ook uitgroeien tot een volwaardige muziekopleiding. 
 
“Een instrument spelen is nooit gemakkelijk. Voor een orgel is de moeilijkheidsgraad zeker niet te onderschatten aangezien het instrument zowel met de voeten als met de handen bespeeld wordt”, zegt Sarah. De keuze voor een orgelopleiding is dan ook geen alledaagse beslissing. Ook is het zo dat op een orgel niet alleen kerkmuziek maar ook andere muziekgenres kunnen gespeeld worden. Jazz, folk, film- en zelfs popmuziek kan het orgel aan. Om het met de woorden van de bekende Franse orgelcomponist César Franck te zeggen: "mon orgue, c'est mon orchestre!"
 
“Het wordt meer dan tijd dat, in eerbied voor de traditie en de geschiedenis, het stoffige imago van het orgel wordt geblazen en aan het orgel de roem wordt toegekend die het verdient.” aldus een gedreven Sarah.
 
Naar de vier aspirant-organisten kijkt de lesgever alleszins met veel bewondering op voor hun stoutmoedig initiatief. Tevens hoopt Sarah de cursisten te kunnen blijven stimuleren om dit waardevol historisch instrument te leren bespelen. 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
09 okt 2010
Godelieve Deschuyffeleer
Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 04 mei 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief