HERNE - Buurtbabbel in de Liberale Harmonie

C21

HERNE - Buurtbabbel in de Liberale Harmonie

Buurtbabbel_liberale_harmonie_nov_2010__25_
Burgemeester Kris Poelaert, korpschef Marc Hellinckx en gemeentesecretaris Ann Naert - © Deschuyffeleer
 
Buurtbabbel_liberale_harmonie_nov_2010__22_
 
Buurtbabbel_liberale_harmonie_nov_2010__8_
Marc Hellinckx, korpschef Politiezone Pajottenland (Bever, Herne, Galmaarden, Gooik, Pepingen en Lennik)
 

Met de vierde buurtbabbel, deze keer in de Liberale Harmonie in het centrum, was het andermaal de intentie van burgemeester Kris Poelaert en zijn bestuursploeg de buurtbewoners informatie te verschaffen over een resem actuele dossiers zoals openbare werken, het klooster van de Dominicanessen, de brandweerpost, de dorpskernverfraaiing en 2011, het feestjaar voor 800 jaar Herne. Uiteraard kon de wateroverlast waarmee ook Herne werd geconfronteerd niet uitblijven. Korpschef Marc Hellinckx nam de veiligheid voor zijn rekening en secretaris An Naert had het over de gemeentelijke administratieve diensten.

Dominicanessenklooster
De laatste nieuwigheid in de gemeente is de aankoop van het Dominicanessenklooster. Een aankoop die soelaas biedt voor het plaatsgebrek voor zowel de gemeente- als de OCMW-diensten. Het pand met zijn bijbehoren beslaat een oppervlakte van 1ha56. De aankoopprijs bedraagt 435 000 euro. Het gelijkvloers wordt voorbestemd voor de culturele verenigingen. Het eerste verdiep zou dan weer grotendeels voorbehouden worden voor het lokaal opvanginitiatief van het OCMW, door de Federale Overheid aan de gemeenten opgelegd voor het herbergen van asielzoekers. Voor de verdere bezetting wordt nog uitgekeken naar een andere partner.
 
De burgemeester wist alleszins mee te geven dat Herne ieder jaar 3 straten onder handen neemt. Het onderhoud van de wegeninfrastructuur is voor Herne overigens een zware financiële dobber. “Herne telt 120 km gemeentewegen maar beschikt in evenredigheid maar over weinig financiële middelen”, gaf de burgemeester aan. “Het Plattelandsfonds, dat aan kleine gemeenten substantiële tegemoetkomingen verleent om de infrastructuur en de voorzieningen uit te bouwen om zo kleine leefgemeenschappen in stand te houden , zou hier wel financieel kunnen bijspringen”.
 
Snelheid
Net zoals bij de vorige buurtbabbels blijkt ook in de stationsomgeving de snelheid een prangend probleem te zijn. Ondanks de nieuwe snelheidsregimes blijkt bij de bewoners het gevoel van onveiligheid door overdreven snelheid van het verkeer niet weg te wuiven. Korpschef Hellinckx wist wel mee te geven dat in Herne met zijn 3 gewestwegen zeker niet sneller wordt gereden dan in de buurgemeenten. Studiemateriaal toont aan dat de Assesteenweg lijsttrekker is op gebied van te hoge snelheden en rechtstreeks hieraan gekoppeld van het aantal ongevallen. “De recente snelheidsbeperking tot 70 km/u samen met een opgedreven frequentie van de snelheidscontroles moeten de verkeersveiligheid in het algemeen dan ook zeker ten goede komen”, suste de korpschef. De politiezone gaat trouwens weldra beschikken over een bijkomend anoniem voertuig met snelheidsmeetapparatuur.
 
Uit het publiek werden de aanrijtijden van de politie in vraag gesteld. Volgens de korpschef scoort de zone niettegenstaande haar grote oppervlakte met een aanrijtijd van 16 minuten helemaal niet zo slecht. “Deze aanrijtijd kan er alleen maar op verbeteren éénmaal de zone zal beschikken over een centraal gebouw voor haar huidige verspreidde diensten over Vollezele, Lennik en Gooik”, klonk het bij Marc Hellinckx.
 
Viering 800 jaar
Heel binnenkort gaat Herne aan de slag voor de viering van 800 jaar Herne. In het jaarprogramma is ruimte voor een ganse waaier aan activiteiten om de gemeentelijke uitstraling te optimaliseren. Zo wordt er nu reeds gewag gemaakt van een Maurits Van Liedekerke-wandeling, de vernieuwing van straatnaambordjes, de redactie van een gemeentelijke infogids en een toeristische brochure. Ook zouden er toeristische infopanelen ingeplant worden aan de gemeentelijke bezienswaardigheden.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
21 nov 2010
Godelieve Deschuyffeleer
Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief