KOKEJANE - Reiziger of bezoeker gegroet

C21

KOKEJANE - Reiziger of bezoeker gegroet

Zonnewijzer_kokejane_inhuldiging__25_
Inhuldiging "Zonnewijzer" op de rotonde in Kokejane - Kunstenaar Roger Schrije, schepen van cultuur Marie-Louise Devriese en voorzitter cultuurraad Marc Danneels - Foto's © Deschuyffeleer
 
Zonnewijzer_kokejane_inhuldiging__20_
Inhuldiging "Zonnewijzer" in Kokejane - © Deschuyffeleer
 
Collage_deschuyffeleer
 
Zonnewijzer_kokejane_inhuldiging__4_
Foto © Deschuyffeleer
 
Zonnewijzer_kokejane_inhuldiging__3_
Detail kunstwerk - © Deschuyffeleer
 
Zonnewijzer_kokejane_inhuldiging__27_
Fanfare St-Pieters-Herleving van St-P-Kapelle © Deschuyffeleer
 

De rotonde op de Assesteenweg in Kokejane heeft voortaan een zonnewijzer als herkenningspunt. Het kunstwerk in roestvrij staal is van de hand van Roger Schrije. Op termijn wordt overigens over gans het Pajottenland een zonnewijzerroute uitgestippeld. De zonnewijzer in Kokejane is dan ook een belangrijke onderdeel van het toekomstig netwerk.

 

Meer dan 10 jaar geleden werd het gevaarlijk kruispunt van de Assesteenweg met de Van Cauwenberghlaan voorzien van een rotonde. Sindsdien gebeurde er op die plaats geen enkel zwaar ongeval meer. Zopas verkreeg de gemeente de concessie over de rotonde. Voortaan mag zij dan ook instaan voor het decoratief aspect ervan.

 

“Met de inplanting van een zonnewijzer komt Herne ook tegemoet aan de verzuchtingen van zowel Pajottenland+ als Opbouwwerk Pajottenland. Zij gaan er van uit dat op termijn in elk dorp een zonnewijzer zou terug te vinden zijn om ze dan onderling aan elkaar te koppelen in een zonnewijzerroute. Zo zou de regio nog een nieuwe impuls voor het dagtoerisme verkrijgen”, weet de Kokejaanse schepen Marie-Louise Devriese.

“Zonnewijzers hebben iets magisch en tegelijk iets wetenschappelijks” vertelt kunstenaar Roger Schrije. “De eerste mens stak heel eenvoudig een stok in de grond en de schaduw van de stok die over de grond bewoog gaf de verschillende ogenblikken van de dag aan.”  De zonnewijzer van Schrije werd een functioneel en decoratief geheel in roestvrij staal. De sokkel verwerkt drie keer het gemeentelijk logo met verwijzing naar het Groene Kwadrant van Herne. Volgens de kunstenaar is de nieuwe zonnewijzer tegelijk een ode aan de gemeente, de aarde, de zon en de tijd. Het kunstwerk is overigens een equatoriale zonnewijzer. Dit type bestaat in hoofdzaak uit een middagcirkel, een oost-west-cirkel , een cijfercirkel en een wijzer.

 

In zijn inhuldigingstoespraak legde burgemeester Kris Poelaert een link naar de tekst van Eddy Peremans met zijn liedje “Kokejoene“. Een gehucht met “7 stroeten” dat naast de kaatsclub de Jonge Balspelers, het feestcomité ‘Kokejane Leeft’ en chiro Rif-Raf er nu met de zonnewijzer nog een vermaardheid bij krijgt.

 

De officiële inhuldiging werd opgeluisterd door de fanfare Sint-Pieters-Herleving en afgesloten met een receptie in de Erfzonde.

 

 

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
21 nov 2010
Godelieve Deschuyffeleer
Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief