HERNE wacht af met een bang hart

C21

HERNE wacht af met een bang hart

Dsc00104
Crisiscel druk in de weer - © Deschuyffeleer
 
Dsc00122
 
Dsc00108
 
Dsc00114
 
Dsc00118
Gemeentepersoneel en vrijwilligers met man en macht in de weer - © Deschuyffeleer
 
Dsc00126
Gerrit Wayteck met zwaar pompmateriaal snelt ter hulp - © Deschuyffeleer
 
Dsc00121
allemaal vrijwilligers .... © Deschuyffeler
 

Update: 15u30

In tegenstelling tot de eerdere geruststellende berichten blijkt thans dat de situatie stilaan opnieuw uit de hand dreigt te lopen. Ondanks alle inspanningen om het water van de Mark her en der te bufferen blijkt het dweilen met een open kraan. Zo dreigen dezelfde woningen in de Stationsstraat die reeds in de klappen deelden in november opnieuw onder water te lopen. De brandweer van Lennik, de Civiele Bescherming van Liedekerke, alle gemeentediensten met inbegrip van het poetspersoneel en tal van vrijwilligers sparen dan ook inzet noch moeite om de getroffen gezinnen bij te springen. Zo werden in de gemeentelijke loods reeds 60 000 kg zandzakjes gevuld door de talrijke opgedaagde vrijwilligers. De gevulde zandzakjes worden dan door de technische dienst naar de kritieke locaties vervoerd en uitgedeeld. Ook loonwerker Gerrit Wayteck uit Herfelingen liet zich niet onbetuigd. Hij aarzelde niet om met zwaar pompmateriaal een helpende hand te bieden.
Burgemeester Kris Poelaert en zijn diensten wachten met een bang hart de evolutie van het waterpeil af. Het invallen van de duisternis zien hij trouwens als een bijkomende moeilijkheid voor de hulpverlening. Met veel vraagtekens wordt angstig uitgekeken naar de eerstkomende uren.        
De toestand in Herne wordt ter plaatse met veel interesse gevolgd door de talrijke media zowel de verschillende TV- als radiostations als de geschreven pers. 
Update :   13u
Kort na de middag leek de wateroverlast in Herne zich te stabiliseren. Alhoewel het peil van de Mark op het einde van de voormiddag in anderhalf uur nog met 8 cm was gestegen bleven grote overstromingen van belangrijke verbindingswegen zoals in de Stationsstraat ditmaal achterwege. Steeds rond de middag was er sprake dat in totaal 3 woningen in de gemeente onder water staan. Volgens de voorspellingen was het hoogste alarmpeil voorzien rond de middag.
Burgemeester Kris Poelaert, die de toestand met de gemeentelijke veiligheidscel op de voet volgde, had het omstreeks 13u over “een problematische doch nog geen dramatische toestand”. Volgens de laatste weerberichten zou deze avond omstreeks 18u evenwel opnieuw een flinke regenpartij over Herne en de omliggende gemeenten neergutsen. De overstromingsvoorspellingen zowel voor vanavond als voor komende nacht lijken in de huidige stand van zaken al bij al nog mee te vallen. Intussen blijft het gemeentelijk rampenplan van kracht.
HERNE  bereidt zich voor op het ergste (10u)
Sinds vanmorgen werd ook in Herne net zoals in Rebecq en Tubize de noodtoestand afgekondigd. Om 10 u bleek het overloopgebied aan de molens Vannerom op een paar centimeters overvol. Op het gemeentehuis vergaderen de gemeentelijke diensten samen met de lokale politie en de civiele bescherming en bereiden zij zich voor op opnieuw een heel serieuze wateroverlast.
Met november in het achterhoofd worden menig vergelijkingen gemaakt. Toen kwamen een dertigtal woningen in de problemen hoofdzakelijk gelegen in de Stationsstraat. Ook toen zijn de waterproblemen in Vlaams-Brabant begonnen met overlast in Herne op de grens met Henegouwen.
Permanente metingen op de stuwen van de rivier De Mark op het grondgebied van Herne duiden op een enorme druk die hoger ligt dan de voorspellingen.
De burgemeester en de gemeentediensten roepen dan ook bij dezer de bevolking op om mee zandzakjes te komen vullen. Burgers gewapend met een schop zijn van harte welkom aan de loods in de Kapellestraat.
Volgens de weersvoorspellingen ligt het cruciaal moment in de buurt van de middag.
Permanente informatie beschikbaar op www.overstromingsvoorspeller.be  
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
13 jan 2011
Godelieve Deschuyffeleer
GDG Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 12 apr 2024

archief