HERNE - Jupilerdrinker zet buurt in rep en roer

C21

HERNE - Jupilerdrinker zet buurt in rep en roer

Sluikstorten_in_de_omgeving_van_de_processiestraat_herne_feb_2011-deschuyffeleer__8_
André Nerinckx in de buurt van het Oud Klooster - Foto's © Deschuyffeleer
 
Sluikstorten_in_de_omgeving_van_de_processiestraat_herne_feb_2011-deschuyffeleer__13_
Foei! © Deschuyffeleer
 
Sluikstorten_in_de_omgeving_van_de_processiestraat_herne_feb_2011-deschuyffeleer__16_
 
Sluikstorten_in_de_omgeving_van_de_processiestraat_herne_feb_2011-deschuyffeleer__18_
Ook dat helpt zo goed als niet - © Deschuyffeleer
 

De buurtbewoners van het Oud Klooster nemen het niet langer dat onbekenden steevast lege bierblikken droppen op de straat, voet- en wandelwegen in de omgeving. Zij hebben sterke vermoedens op bepaalde personen en steken dan ook alleszins een dreigende vinger uit naar de boosdoeners. Door ruchtbaarheid te geven aan de zaak hopen zij zo een halt toe te roepen aan de zwerfvuiloverlast in hun buurt.  

 “Het sluikstorten gaat hier van kwaad naar erger”, menen de buurtbewoners van het Oude Klooster. Dagdagelijks laat André Nerinckx  of bij gelegenheid dochter Gerdy de hond uit. “ Doorgaans bewandelen wij steeds het zelfde traject dat loopt van het Oude klooster over de Ekkelenberg-  en de Processiestraat  om zo via een landweg terug te gaan naar het Oude Klooster, alles samen goed voor zo’n kilometer”, zegt André.  “Jammer genoeg is sinds enige tijd dit mooi en idyllisch stukje Groen Kwadrant blijkbaar ook het geliefkoosd parcours van een getrainde Jupilerdrinker. Een recente summiere telling geeft reeds meer dan 200 blikken aan die er zomaar werden achtergelaten.”
Een berm, een beek, een struik zelfs een tuin of desnoods de straat, alles is goed om te ontsieren met  leeggoed. Gezien het gros van het zwerfvuil bestaat uit maxi-Jupilerblikken, besluit de buurt dat het hoofdzakelijk over één en dezelfde dader gaat. Zelfs de occasionele afvalbakken geplaatst door de buurtbewoners zelf worden zo goed als genegeerd.
Twee weken geleden is de gemeente dan ook noodgedwongen overgegaan tot het plaatsen van een blikkenvanger. “Gezien er op twee weken tijd amper 10 blikken en flessen in het net werden gegooid biedt ook dit geen oplossing”,  vertelt  André.
Burgemeester Kris Poelaert vindt het een spijtig voorval. “Wij hopen dat de dader of daders tot het inzicht komen dat blikken niet thuishoren in de natuur of op openbaar domein”, zegt hij.  De burgemeester weet uit ervaring dat een blikkenvanger de plaag niet zal kunnen uitroeien. “ Zo’n constructie schaadt daarenboven het uitzicht op de natuurrijke omgeving.  Beter is dat iedereen zijn verantwoordelijkheid  zou opnemen en de straat en de natuur niet langer zou aanzien als een openbaar vuilnisbelt De GAS-boetes (Gemeentelijks Administratieve Sanctie) bestaan maar het is meer dan moeilijk om over  bewijsmateriaal  te beschikken om iemand dan ook als dader te kunnen aanwijzen. Toch zullen wij er alles aan doen om de boosdoener(s) te kunnen vatten”, aldus de burgemeester.
Het Politiereglement bepaalt dat op het sluikstorten van blikken een gemeentelijke administratieve geldboete staat van 250 euro.   
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
23 feb 2011
Godelieve Deschuyffeleer
GDG Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 04 mei 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief