HERNE / EDINGEN - Binnenkort rechtstreeks van Kokejane naar de A8

C21

HERNE / EDINGEN - Binnenkort rechtstreeks van Kokejane naar de A8

Rond_punt_edingen
Repro Deschuyffeleer
 
Dsc00749
Nieuwe brug onder de spoorlijn naar Brussel - Foto's © Deschuyffeleer
 
Dsc00751
Oude brug onder de spoorlijn naar Brussel © Deschuyffeleer
 
Dsc00752
Rond punt Assesteenweg op de grens met Kokejane - © Deschuyffeleer
 
Dsc00750
Verbinding met de Brusselsesteenweg - © Deschuyffeleer
 

Na een jarenlange lijdensweg schijnt er nu toch schot te komen in de afwerking van het stuk ring rond Edingen tussen de gewestweg N285 Edingen-Asse en de autosnelweg A8 Halle-Doornik. Een en ander leidt allicht op termijn tot meer verkeersdrukte in en rond Herne en ook op de verbindingswegen vanuit Edingen naar Asse en Halle. Burgemeester Florine Pary-Mille (LB/MR) van Edingen hoopt alleszins de weg nog dit jaar voor het verkeer te kunnen openstellen.      

Met een zucht van opluchting zien de stad Edingen en haar burgemeester dan ook de afwerking naderen van de verbindingsweg tussen het rondpunt achter het NMBS-station op de Assesteenweg en het op- en afrittencomplex van Lettelingen op de Hennuyère-autosnelweg. De stad  hoopt zo eindelijk verlost te geraken van het doorgaand en zwaar vervoer doorheen de oude stadskern. Wat destijds evenwel begon met een vooropgestelde opleveringsdatum in 1999 werd intussen een dossier met een ellenlange aansleep van nu reeds nagenoeg 17 jaar.
Het oorspronkelijk project werd indertijd goedgekeurd onder toenmalig CdH-burgemeester Clement Crohen en was opgedeeld in drie 3 fasen. In eerste instantie zouden de werkzaamheden met de tunnel onder de spoorlijn nr 94 naar Brussel worden uitgevoerd. De tweede fase hield  het aanleggen van de funderingen van het wegentracé in. De derde stap zou dan bestaan in de asfaltering en de definitieve afwerking.
“Reeds van bij het begin moesten de werken afrekenen met alle mogelijke tegenkantingen, tegenslagen en misverstanden”, geeft de burgemeester aan. “Zo zijn er problemen geweest met het MET, het Waals Ministerie van Leefmilieu, die de aansluiting met de Assesteenweg over het hoofd had gezien. Ook de watermaatschappij Société Wallonne des Eaux kon of wilde een te hoog gelegen toevoerleiding niet verleggen. Aangelanden startten dan weer verhaaldossiers op tegen de voorgenomen onteigeningen”, vervolgt Florine Pary-Mille de lijdensweg van het project. “Tenslotte schoot ook het kostenplaatje jaar na jaar de hoogte in. Bovendien werden de voorziene kredieten enkele keren van de oorspronkelijke bestemming afgewend ten voordele van andere dossiers elders in Henegouwen”, beëindigt zij haar triest verhaal.
Eindelijk lijkt de kogel dan toch door de kerk en mag een goede afloop in het vooruitzicht gesteld worden. “Het einde van de tunnel is dan ook in zicht. Het tracé loopt van de A8 in Lettelingen via de chaussée de Brunehault en het rondpunt op de Brusselsesteenweg tot aan het rondpunt aan de grens met Kokejane op de gewestweg naar Asse ”, zegt burgemeester Florine Pary-Mille nu vrij optimistisch. “Alles zal allicht dit jaar nog niet helemaal op en top in orde zijn. Zo zal de afwerking aan het gedeelte palend aan de transportfirma Possoz wel nog eventjes moeten wachten op een definitieve afwerking”.
Uiteraard heeft de openstelling van de nieuwe weg ook gevolgen voor Herne, die dan zo vanuit de Assesteenweg rechtstreeks in verbinding komt te staan met de af- en oprit nr 25 in Lettelingen. Weliswaar houdt de nieuwe baan een betere ontsluiting in naar Halle, Brussel, Aat en Doornik toe maar tevens een duidelijk voorzienbare en onvermijdelijke aangroei van  de verkeersdrukte. “Wij zijn bewust van deze situatie en dringen er dan ook op aan bij de bevoegde instanties om de N285 bij voorrang onder handen te nemen zodat zowel de snelheid als de geluidsoverlast binnen de perken kunnen gehouden worden”, aldus burgemeester Kris Poelaert van Herne.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
24 feb 2011
Godelieve Deschuyffeleer
GDG Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 04 mei 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief