HERNE - Intekenen voor de Kleine Kroniek van het Groene Kwadrant

C21

HERNE - Intekenen voor de Kleine Kroniek van het Groene Kwadrant

Dsc02107
Overhandiging van de keur (juni 2008) - Foto's © Deschuyffeleer
 
Dsc02108
Burgemeester Kris Poelaert en Julius Ost - © Deschuyffeleer
 
Dsc02109
De keur uit 1211 - Foto © Deschuyffeleer
 

In het kader van de viering van 800 jaar Herne geeft het gemeentebestuur het boek ‘De Kleine Kroniek van het Groene Kwadrant’ uit. Het werk geeft een summier overzicht van tal van gebeurtenissen die Herne en zijn deelgemeenten in de loop der jaren te beurt vielen. Het was Dr Herman Vandormael die in opdracht van het gemeentebestuur het werk naar inhoud vorm gaf.

Drie jaar terug werd Julius Ost winnaar van de cultuurprijs.  De prijsuitreiking werd toen bijgewoond door voorzitter Michel Demoortel en een delegatie van de Cercle Archéologique d'Enghien. Zij hielden er bij die gelegenheid aan de laureaat de historisch waardevolle en authentieke  keur van Herne uit 1211 te overhandigen. Die keur was overigens sinds 1895 zorgvuldig bewaard gebleven in de archieven van de Cercle in Edingen.
De oorsprong van het feestjaar ‘800 jaar Herne’ gaat dan ook terug naar de uitreiking van die cultuurprijs.  Het was immers Julius Ost die jarenlang ijverde om de keur terug in Herne te krijgen. Het charter, dat naast het schenken van vrijheden ook  wettelijke bepalingen oplegde, werd in 1895 door toenmalig pastoor- deken Van Cauwenberghs overigens ter goeder trouw ter beschikking gesteld van de Cercle bij zijn oprichting. Het was op dezelfde  viering dat Julius Ost niet zonder enige fierheid het historisch waardevol document ter beschikking van de gemeente stelde. Dit ging evenwel gepaard met het uitdrukkelijk verzoek het document de plaats te gunnen die het verdient en ook fondsen te voorzien voor een degelijke restauratie.
Met de keur als uitgangspunt bundelde de auteur Dr Herman Vandormael een rits informatie over het leven in Herne. Het resultaat levert een merkwaardige verzameling op van honderden grote en minder grote evenementen die Herne maken tot wat het vandaag is.  De kroniek is zo een afschildering geworden in woord en beeld van het leven zoals het er in de loop der jaren was. Zij heeft oog voor zowel de invloedrijke als de  gewone burgers met hun wel en wee en hun vreugde en leed. Het werk is meteen ook een echt vademecum van het rijke verenigingsleven in de streek.
De Kleine Kroniek van het Groene Kwadrant is alleszins een mooi-ogend naslagwerk van 192 bladzijden. Door 20 euro over te schrijven op 091-0001511-85 mits vermelding ‘Kroniek Herne’ kunnen belangstellenden het boek reserveren. Tijdens een academische zitting op zaterdag 19 maart in de Egelantier wordt de “Kleine Kroniek van het Groene Kwadrant” aan het publiek voorgesteld. Het is pas vanaf dan dat het boek beschikbaar is. Na deze datum kost de Kleine Kroniek overigens 23 euro.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
25 feb 2011
Godelieve Deschuyffeleer
GDG Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 04 mei 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief