HERNE - Een flamboyante Bunny kleurt voortaan het dorpsplein

C21

HERNE - Een flamboyante Bunny kleurt voortaan het dorpsplein

Inhaling_bunny_30_april_-___deschuyffeleer__90_
Een flamboyante Bunny kleurt voortaan het dorpsplein - Foto's © Deschuyffeleer
 
Collage_sprekers_inhaling_bunny___deschuyffeleer
Zij spraken de genodigden toe - © Deschuyffeleer
 
Inhaling_bunny_30_april_-___deschuyffeleer__32_
Le moment suprême © Deschuyffeleer
 
Inhaling_bunny_30_april_-___deschuyffeleer__39_
Foto © Deschuyffeleer
 
Inhaling_bunny_30_april_-___deschuyffeleer__42_
© Deschuyffeleer
 
Inhaling_bunny_30_april_-___deschuyffeleer__59_
Gedeputeerde Elke Zelderloo, burgemeester Kris Poelaert en kunstenaar Nicolas Baeyens © Deschuyffeleer
 
Collage_2___deschuyffeleer
Fotocollage © Deschuyffeleer
 
Inhaling_bunny_30_april_-___deschuyffeleer__88_
© Deschuyffeleer
 
Dscf0629
Leute en plezier met de stratenspelen - © Deschuyffeleer
 

Het flamboyante reuzekonijn Bunny kijkt voortaan mee toe op het dorpsplein van de Langoren in Herfelingen. Het reuzegrote oranje kunstbeeld van Nicolas Baeyens werd neergezet naast een rustbank onder een lindeboom op een pleintje in de schaduw van de kerktoren. Herne en vooral de dorpsgemeenschap van Herfelingen bouwden rond het inhalen van Bunny een groots volksfeest.

Bunny vormde vorig jaar de inzet van de provinciale wedstrijd ‘Kunst op komst’ van de provincie Vlaams-Brabant en Radio 2. In Herne werd algauw de link gelegd tussen het kunstbeeld, een groot gestyleerd stalen konijn en de Langoren, de spotnaam van de inwoners van Herfelingen. In een driestrijd met Grimbergen en Dilbeek haalde Het Groene Kwadrant van Herne het uiteindelijk mede dank zij de 680 sms-jes van het publiek. De waarde het kunstwerk wordt geschat op nagenoeg 17 000 euro en wordt door de provincie voor onbepaalde tijd in bruikleen gegeven. Met ‘Kunst op komst’ wil het provinciebestuur de hedendaagse beeldende kunst stimuleren, jonge kunstenaars kansen geven en van de provincie mettertijd één groot openluchtmuseum maken.
Het inhalen van Bunny mocht rekenen op de enthousiaste medewerking van het haast voltallig lokaal verenigingsleven. Dorpsgenoot Thomas Van den Hoof van Radio 2 stond in voor de presentatie. Ook was er een kleine Bunnywandelroute uitgestippeld waarop nog andere kunstwerken van Nicolas Baeyens konden aanschouwd worden.
Toen Bunny uiteindelijk werd ontdaan van zijn camouflage was er heel even in het publiek een stilte die vrij vlug oversloeg in talrijke ah’s en oh’s. De ah’s kwamen vooral van de kinderen en de jongelingen die het oranje beeld zeker wisten te linken aan een kleurrijke figuur uit de gamewereld. De oh’s kwamen dan weer van de verraste volwassen toeschouwers die uit respect voor de kunstenaar stilzwijgend hun kritiek en bedenkingen verdrongen.
Burgemeester Poelaert: “Of iemand de flamboyante Bunny nu mooi vindt of niet is in feite niet zo belangrijk. Belangrijk is wel dat wij er in zijn geslaagd om een ganse gemeenschap maanden in de ban te houden van Bunny”’. Ook hij beseft dat dit hedendaags kunstwerk weliswaar niet bij iedereen evenzeer in de smaak zal vallen. Met een knipoog naar Zonnestraal, het gedecentraliseerd woonproject voor personen met een beperking in de directe buurt van Bunny, legt hij de sociale vaardigheden van de Herfelingenaren bloot waarbij zij ook de ‘ietwat anderen’ met open armen ontvangen en perfect opnemen in hun schoot.  “Zo zal allicht zowel de grootste aanbidder als de felste criticaster naar het beeld van Nicolas Baeyens opkijken, omdat het symbool staat voor de samenhorigheid, de eenvoud en de kracht van dit dorp en van zijn mensen”, aldus nog de burgemeester.
Het kunstbeeld is vervaardigd in staalplaat. De kunstenaar werkte er een achttal maanden aan. Tijdens een reis in China zag hij een mens-dierbeeldje uit een verre dynastie. “Dit beeld liet zo’n onlosmakelijke indruk op mij na dat ik er mij op inspireerde voor het maken van Bunny. Kunst en zeker moderne kunst wil aanzetten tot dialoog. Hoe contrasterend en hoe zonevreemd het kunstbeeld ook mag zijn, het doet alleszins nadenken en het weekt emoties los. Voor mij is dat al een succes op zich”, aldus Nicolas Baeyens.
Na de plechtigheid werd er op het dorpsplein nog gezellig nagepraat over deze voor Herfelingen wel uniek gebeuren, dat overigens perfect paste in het kader van de viering van ‘800 jaar Herne’. En in het enig dorpscafé De Zoete Inval vloeiden nog tot in de late uurtjes ettelijke liters van het nieuw Bunnybier, dat voor de gelegenheid speciaal werd gebrouwd.   
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
30 apr 2011
Godelieve Deschuyffeleer
GDG Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 12 apr 2024

archief