HERNE – Nationale Meiboomplanting

C21

HERNE – Nationale Meiboomplanting

Meiboomplanting_800_jaar_herne__8_mei_-_deschuyffeleer__8_
Foto's - Francisca Dekens
 
Meiboomplanting_800_jaar_herne__8_mei_-_deschuyffeleer__31_
Foto - Francisca Dekens
 
Collage_1_-_dekens_-_deschuyffeleer
Foto's - Francisca Dekens
 
Collage_2_-_dekens_-_deschuyffeleer
Foto's - Francisca Dekens
 
Collage_3_dekens-_deschuyffeleer_mieboomplanting_8_mei
Foto's - Francisca Dekens
 
Collage_4_dekens_-_deschuyffeleer_meiboomplanting_8_mei
Foto's - Francisca Dekens
 

De viering van ‘800 jaar Herne’ was een uitgelezen gelegenheid om de 60ste Nationale Meiboomplanting van de Vlaamse Volkskunstbeweging naar het Groene Kwadrant in het Pajottenland te halen. Onder een stralend zonnetje groeide de Meiboomplanting met een mix van oude volksgebruiken en streekeigen volks leven dan ook uit tot één van de topevenementen niet alleen van het Lentefeest maar ook van het algemene jaarprogramma rond ‘800 jaar Herne’.

Het planten van de meiboom gaat terug tot een erg oud gebruik dat nog voorkomt in grote delen van Europa. Het is een vruchtbaarheidsrite om bij het begin van de zomer de natuur te huldigen. Het planten van de boom zou leiden tot vruchtbaarheid van vee, akkers en mensen. Het waren de leden van het gemeentebestuur en van de schuttersgilde Sint Peeters Gulde Ter Waerden die in stoet de meiboom van aan het gemeentehuis naar de jaarmarktweide droegen.
 
Na het onthoofden van de strooien pop die de winter met zijn kwalen voorstelt, werd de meiboom gerecht en de Margriet gedanst. Het waren de volksdansgroepen Canteclaer, de Belleduveltjes en Scharminkel (of De Marlière) die hierbij met linten rond de boom dansen. Eerst worden de witte en rode linten geweven om nadien opnieuw ontward te worden.
 
Bij de kinderen werden Lotte Niels en Matthias Leyssens uitgeroepen tot meipages. Bij de jeugd werd Yasper Verbiest gekroond tot meigraaf en Kristina Annahovtova tot meigravin. Het meipaar bij de volwassenen werd gevormd door koningin Ines Van Heyste en koning David Vandormael.
 
De Meiboomplanting en het Lentefeest werden afgesloten met een resem optredens van dans- en zanggroepen. Zo werden de optredens van de Brusselse-Letse dansgoep, de dansgroep ‘De Klompjes’ uit Frans-Vlaanderen, het danscollege van de VVKB, de volkskunstgroep Nele uit Grimbergen en de lokale dansgroep Pajottenboeketje fel gesmaakt. Ook het zangkoor Legato liet zich van zijn beste zijde horen.
 
Helemaal op het einde was er nog tot groot jolijt van de talrijke aanwezigen een verrassingsoptreden van de plaatselijke groep KokHer.          
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
09 mei 2011
Godelieve Deschuyffeleer
Francisca Dekens - Godelieve Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 12 apr 2024

archief