HERNE – Jaarmarkt opnieuw een topper

C21

HERNE – Jaarmarkt opnieuw een topper

Dsc01961
Het organiserend 'Jaarmarktcomité - Foto's © Deschuyffeleer
 
Foto_s_jaarmarkt_deel1_-___deschuyffeleer__10_
Coördinator Freddy Deneef van de gelijknamige belangenbvba:goed voor 110 standwerkers - © Deschuyffeleer
 
Foto_s_jaarmarkt_deel1_-___deschuyffeleer__11_
Klaar voor het instappen van de 34ste jaarmarkt. Ook gedeputeerde Elke Zelderloo stapt mee - © Deschuyffeleer
 
Foto_s_jaarmarkt_deel1_-___deschuyffeleer__12_
Ook de wekelijkse marktkramers tekenen present - © Deschuyffeleer
 
Foto_s_jaarmarkt_deel1_-___deschuyffeleer__13_
Reeds vanaf 1978 was er op de jaarmarkt een schapenkeuring. De gangmaker van destijds was Marcel Van Ongeval uit Galmaarden - © Deschuyffeleer
 
Foto_s_jaarmarkt_deel1_-___deschuyffeleer__24_
De ezelsprijskamp - hier de 3 dagkampioenen (hengsten, merries, en de publieksprijs) - een kolfje naar de hand van Eddy Chabert van de Ezelstal Bever - © Deschuyffeleer
 
Foto_s_jaarmarkt_deel1_-___deschuyffeleer__16_
Van Sinay uit Kokejane was er in 1978 ook al bij - © Deschuyffeleer
 
Foto_s_jaarmarkt_deel1_-___deschuyffeleer__30_
Vzw DORP geeft zijn eerste demo met de Ecoworxx pelletpers - pellets maken van snoeiafval en groene energie promoten is hun doelstelling - © Deschuyffeleer
 

Ondanks de eerder ongunstige weersvoorspellingen en de alsmaar dreigende regenwolken was het ook dit jaar over de koppen lopen op de jaarmarkt in Herne. Voor de 34ste editie had het Jaarmarktcomité dan ook zijn successtramien aangehouden. Wel werd het reeds overvol programma met voor ‘elk wat wils’ nog aangevuld met een afsluitend muziekfestival in de grote tent op de feestweide.

Een zee van volk
Op Pinkstermaandag baden het centrum en de aansluitende straten steevast in een zee van volk. De minstens 25 000 trouwe bezoekers worden er dan ook op hun wenken bediend met kilometerslange rijen kraampjes en stands, veeprijskampen en allerlei attracties voor jong en oud. Jean-Marie Van Sinay uit Kokejane, overigens indertijd de allereerste exposant met landbouwmachinerie, herinnert zich nog best de eerste jaarmarkten. “Toen dienden wij samen met de enkele plaatselijke handelaars onze standen nog op te stellen op de feestweide in de modder en dit voor slechts enkele honderden bezoekers. Ik had toen nooit kunnen denken dat de jaarmarkt thans zo’n vaart zou lopen”.    

Ook de marktkramers zakken maar al te graag af naar de jaarmarkt. “Hier is altijd veel volk en het is voor ons dan ook doorgaans een succesvolle verkoopdag“, zegt marktkramer en coördinator Freddy Deneef van de gelijknamige belangenbvba uit Pamel. “Overigens mag deze jaarmarkt gerust de vergelijking doorstaan met deze van Anderlecht, Jette en St-Lievens-Houtem, maar deze laatste is meer een verkoopmarkt voor vee”. Als spreekbuis van de marktkramers mag hij bovendien vaststellen dat vooral de betere standwerkers alsmaar meer van heinde en verre naar Herne afzakken. Zijn vereniging huurt trouwens op de jaarmarkt 850 standmeter voor 110 staanplaatsen. “Alle standplaatsen waren in april overigens reeds uitbesteed”, aldus nog de coördinator.  
 
Succesformule
“Onze jaarmarkt werd indertijd geënt op deze van het naburige Galmaarden en Tollembeek. Vooral door toedoen van Willy Carels wilden wij met enkele vrienden in Herne evenwel uitpakken met een sterkere organisatie rond veeprijskampen en de lokale handelaars en neringdoeners”, steekt de immer vinnige 83-jarige jaarmarktcoördinator Leopold Dierickx van wal. “Met de jaren wisten wij met de steun van dierenarts Victor Demel en nog enkele invloedrijke sympathisanten de juiste formule op de kop te tikken. Zo gaat de jaarmarkt steevast door op Pinkstermaandag, los van de dorpskermis. Ook moeten wij het hebben van onze streekeigen landelijke gemoedelijkheid. Naast de ellenlange rijen stands en kramen blijven ook onze veeprijskampen genieten van heel wat belangstelling”.
 
Ook in Herne eist de roem evenwel zijn tol. Zo mag de jaarmarkt uit veiligheidsoverwegingen niet meer uitbreiden. Overigens werd er ook voor de eerste keer een bijzonder nood- en interventieplan opgesteld door brandweerluitenant Erik Engels van Lennik, de intergemeentelijke rampenambtenaar van het Pajottenland. Eén van de maatregelen was het bijkomend ophangen van luidsprekers om in noodgevallen het publiek afdoend te kunnen informeren. Ook de EHBO-diensten van het Rode Kruis werden dit keer over drie hulpposten gedecentraliseerd opgesteld. Hier en daar werden nu ook ruime evacuatiewegen opengehouden wat dan weer leidde tot bijkomende parkeerproblemen voor de bezoekers. Allicht zal naar de toekomst vanuit de organisatie het inzetten van pendelbussen dienen overwogen te worden.
 
Al van bij de namiddag had het er alle schijn van dat ook deze editie zou afgesloten worden zonder noemenswaardige incidenten.
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
13 jun 2011
Godelieve Deschuyffeleer
GDG Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Godelieve Deschuyffeleer | 25 jan 2023
Godelieve Deschuyffeleer | 25 jan 2023
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 09 jan 2023

archief