HERNE – Herfelingen viert 100-jarige Hortance Claes

C21

HERNE – Herfelingen viert 100-jarige Hortance Claes

Viering_hortance_claes_bavocentrum_-_deschuyffeleer__45_
laura (1 jaar), Gloria Deherder (tiener), Athina Wayteck (twintiger, Annelies Desmet (dertiger), Marleen Verkens (veertiger), Catherine Behaeghel (vijftiger), Anne Demarie (zestiger), Irène Vanreepinghen (zeventiger), Hilda Van Snick (tachtiger), Regina Van Laethem (negentiger) en Hortance Claes (eeuwelinge) - Foto's © Deschuyffeleer
 
Viering_hortance_claes_bavocentrum_-_deschuyffeleer__2_
Viering_hortance_claes_bavocentrum_-_deschuyffeleer__11_
Viering_hortance_claes_bavocentrum_-_deschuyffeleer__17_
Toespraak burgemeester Kris Poelaert - © Deschuyffeleer
 
Viering_hortance_claes_bavocentrum_-_deschuyffeleer__23_
Viering_hortance_claes_bavocentrum_-_deschuyffeleer__26_
Viering_hortance_claes_bavocentrum_-_deschuyffeleer__36_
 
Viering_hortance_claes_bavocentrum_-_deschuyffeleer__48_
 
Viering_hortance_claes_bavocentrum_-_deschuyffeleer__49_
 

Ter gelegenheid van haar 100ste verjaardag op 3 augustus vierden het gemeentebestuur en de Herfelingse dorpsgemeenschap Hortense Claes in het Bavocentrum. De alsnog kranige meter Jeanne, zoals iedereen haar in Herfelingen kent, bleef er onbewogen kalm bij en genoot met volle teugen mee van het feestgedruis.

Jeanne zag het levenslicht In Anderlecht  als oudste van een gezin met 7 kinderen. Haar jeugd bracht zij evenwel grotendeels door bij haar grootouders in Kester. Haar laatste zuster Aline overleed vijf jaar terug, terwijl haar man August De Coster al twintig jaar geleden op 92-jarige leeftijd kwam te overlijden.
 
De boerenstiel
Tot haar 12 jaar loopt Jeanne school om dan enige tijd te gaan werken in de Pacha in Halle en in een veterfabriek rond het Zuidstation in Anderlecht. Als 15-jarige treedt zij dan als boerenmeid in dienst op de grote hoeve van Jean Baptiste Poelaert, een Stevenistenfamilie. Haar taken bestaan er in koeien op te halen en te melken, stallen te kuisen en af en toe met paard en kar in Edingen kolen en stenen af te halen.
 
Het is in 1934 dat zij in het huwelijk treedt met gouwgenoot August De Coster. Uit het huwelijk wordt het jaar nadien de enige zoon Roger geboren. Inmiddels heeft zij ook twee kleinkinderen en vier achterkleinkinderen.
 
Bij haar huwelijk blijft zij thuis om er stelselmatig mee een boerderij uit te bouwen. Het was hard labeuren maar, zegt Jeanne, “van werken sterft men niet”. Jeanne vindt tussendoor ook nog de tijd om een helpend handje toe te steken bij de buren.
 
De eeuwelinge is ook bijzonder gesteld op haar levenswerk op en rond de familieboerderij. Bij haar huwelijk telde de boerderij amper 2 koeien. Mettertijd werd het koeienbestand opgetrokken naar 6 in 1959 en naar 12 in 1964. Intussen werd de boerderij van zoon Roger. Bij het stopzetten in 2005 telde de boerderij een veestapel van nagenoeg 50 dieren. Zoon Roger was daarbij in hoofdberoep werkzaam in de bouw.
 
100 rode rozen
Het Bavocentrum was dan ook afgeladen vol om de verjaardag van meter Jeanne naar behoren te vieren. Zowel de vertegenwoordigers van Ziekenzorg, de KVLV waar de eeuwelinge nog steeds lid van is, als de familie hadden in hun toespraken niets dan lof. 
 
Namens het gemeentebestuur werd de eeuwelinge dan ook  bedacht met 100 rode rozen en een schilderij met een zicht op haar geliefd Herfelingen.  Met “Jij weet beter dan wij hoe te genieten van een verjaardag want jij hebt in deze materie dan ook een pak ervaring meer dan wij” besloot burgermeester Kris Poelaert zijn lofrede. In retour ontving hij van meter Jeanne een ietwat weemoedige glimlach en een oh zo gelukkige blijk van erkentelijkheid.
 
    
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
08 aug 2011
Godelieve Deschuyffeleer
GDG Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief