HERNE – Stefan Vanaudenhove op éénwieler naar de top van de Galibier

C21

HERNE – Stefan Vanaudenhove op éénwieler naar de top van de Galibier

Sportograf-21841448
'Climbing for life' Galibier - Stefan Vanaudenhove - Foto's © Deschuyffeleer
 
Sportograf-21853603
'Climbing for life' Galibier - Stefan Vanaudenhove - © Deschuyffeleer
 
303580_10150293550913449_614373448_7671267_1769318_n
'Climbing for life' Galibier - Stefan Vanaudenhove - © Deschuyffeleer
 
Dsc04764
'Climbing for life' Galibier - Stefan Vanaudenhove - © Deschuyffeleer
 
Dsc04762
'Climbing for life' Galibier - Stefan Vanaudenhove - © Deschuyffeleer
 

Stefan Vanaudenhove (45) slaagde er zopas als enige van de nagenoeg 2500 wielerfanaten in om op een éénwieler de col du Galibier in Frankrijk te beklimmen in het kader van een Galazo Sports organisatie Als sportieve stunt was hij daarmee niet aan zijn proefstuk. Eerder poogde de VRT-medewerker ook al het Kanaal over te zwemmen en nam hij deel aan tal van triatlons waaronder 3 Iron-Mans.

Kijken ►
 
Lezen ►
Stefan Vanaudenhove voelde zich altijd al aangesproken door sportieve uitdagingen en ultraprestaties. Zo was hem de prestatie bijgebleven van Lode De Paepe uit Gent die er enige tijd terug in slaagde met een éénwieler vier keer in één dag de Mont Ventoux te beklimmen. Nu Studio Bru met Thomas De Soete aanstalten maakte om met de beklimming van de Galibier een actie voor het goede doel op te zetten was Stefan er als de kippen bij om samen met een tiental collega’s van de VRT zich aan te melden.
 
“Ik wou een bijzondere prestatie neerzetten en koos dan ook om de beklimming te doen met een éénwieler. Ik had hiermee echter geen enkele ervaring en moest dan ook vanaf nul beginnen”, steekt Stefan van wal. De aankoop van een éénwieler in een circuswinkel in Antwerpen was de eerste logische stap. Zich het rijden met een dergelijke fiets eigen maken was dan weer de volgende hindernis.
 
“Het leren rijden met de éénwieler was niet zo evident. Zo diende onze huiskamer als welgekomen oefenterrein. Eerst diende een evenwichtige zit gevonden te worden. Eerst met de hulp van een muur en later van de tafel en stoelen als vertrekpunt. Het aantal valpartijen heb ik niet kunnen bijhouden maar het waren er vele, gelukkig allemaal zonder enig erg”, herinnert hij zich nog levendig. Eens het evenwicht op de fiets gevonden, kon begonnen worden met het oefenen voor het bergop rijden. Het Ponneke in Herne, de Congoberg in Vollezele en de Kloosterstraat (15%) in Geraardsbergen werden dan ook zijn geliefkoosde oefenterreinen.
 
Na een verkenning van de zwaarste gedeelten van de Galibier met een stijgingsgraad van 12% was de grote dag eindelijk aangebroken. “Naast twee tandems was mijn éénwieler de enige bijzondere fiets. Ik genoot dan ook van heel wat belangstelling net zoals minister-president Kris Peeters en ex-judoka Gella Vandevcaveye”, doet de sportieve Hernenaar het verhaal van de beklimming. “Halverwege moest ik mij wel ontdoen van het grootste gedeelte van mijn te zware Camelbak en nam ik nog enkel het strikt noodzakelijke mee”. Bij ideale weersomstandigheden met 13° C en haast geen wind deed hij over de 18 km beklimming met een gemiddelde van 6 km/u precies 2u 57’, een echte knalprestatie. Zo liet hij nog 113 andere fietsers achter zich.
 
“Gans het traject had ik er een goed gevoel bij. Mijn voorbereiding bleek doeltreffend. Jammer genoeg mochten de supporters de berg niet op want dat zou mij nog een extra kick gegeven hebben”, blikt een immer gedreven Stefan tevreden terug. “Na mijn kanaalovertocht en mijn beklimming van de Galibier kijk ik nu terug al uit naar een nieuwe bijzondere prestatie misschien wel in de lucht zodat ik de cirkel van te land, ter zee en in de lucht zou kunnen rondmaken”. 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
09 sep 2011
Godelieve Deschuyffeleer
GDG Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief