HERNE - Groot en klein nieuws uit de gemeenteraad

C21

HERNE - Groot en klein nieuws uit de gemeenteraad

Aaaa_logo_ep_schepencollege-gemeenteraad

Samenwoningsboekje
-
De gemeenteraad stelde de prijs voor een informatiebrochure over samenwoningscontracten vast op 5 euro. Met de uitgifte van dit samenwoningsboekje wil het gemeentebestuur wettelijk samenwonenden alle nuttige informatie verstrekken over de door hun gekozen samenlevingsvorm als alternatief voor het samenwonen onder het huwelijksstelsel.

Tarieven voor gebruik Dominicanessenklooster
-
De deuren van het gemeentelijk Dominicanessenklooster staan voortaan ook open voor socio-culturele activiteiten van verenigingen. De gemeenteraad keurde hiertoe het gebruikersreglement met inbegrip van de gebruikerstarieven goed.
 
Ook verenigingen zijn nu voortaan welkom voor welzijns- of gezondheidsbijeenkomsten evenals voor culturele, sportieve, vormende of liefdadigheidsactiviteiten. Kleinschalige recepties kunnen ook nog door de beugel maar eetfestijnen of andere feesten, al dan niet met maaltijden, zijn niet toegestaan. Hiervoor werd overigens indertijd reeds de polyvalente zaal in St-Pieters-Kapelle uitgerust.
 
De tarieven zijn afhankelijk van het profit of niet-profit aspect van de activiteit, de gehuurde zalen, de tijdsduur en de woonplaats van de gebruiker.
 
Batig saldo voor PWA - Diensten Service - De gemeenteraad nam akte van de jaarrekening en de balans van de afdeling Diensten Service Herne van het PWA. Zo bleek dat de onderneming ook voor het afgelopen jaar een voldoende batig saldo kon voorleggen om nu reeds een tweede schijf van 5 000 euro terug te storten aan de gemeente. Bij het opstarten in 2008 had de gemeente de afdeling een renteloze lening van 15 000 euro toegekend.  
 
Compostbakken
-
Het gemeentebestuur biedt voortaan compostbakken te koop aan tegen een gunsttarief voor zijn inwoners. Het wil zo het thuiscomposteren verder ondersteunen. De gemeenteraad zette daartoe het licht op groen.
  
In haar beleidsoptie de afvalberg te beperken tot 150 kg per jaar en per inwoner stimuleert het gemeentebestuur het composteren van het groente-, fruit- en tuinafval. Zo worden nu dan ook compostbakken en aanbouwmodules van Haviland aangeboden aan ieder 20 euro het stuk. De gunsttarieven zijn enkel geldig voor één bak en één aanbouwmodule per gezin. Aan normale prijs kosten een bak nagenoeg 56 euro en een aanbouwmodule 41 euro.
 
Leerlingenvervoer duurder
-
De leerlingenbijdrage in het schoolvervoer voor de kinderen van de gemeentelijke basisschool wordt opgetrokken van 35 euro tot 50 euro per trimester. De gemeenteraad zag zich hiertoe verplicht om de financiering van de globale kostprijs van 43 672 euro op jaarbasis rond te krijgen. Dagelijks maken zo’n 37 kinderen gebruik van het schoolvervoer van de aangestelde firma Bus4you.
 
Bij de vaststelling van de bijdrage hield de gemeenteraad rekening met de reële kostprijs, de reeds vrij hoge bijdrage van het oudercomité, de gebruikelijke tarieven van De Lijn en het stimuleren van het gebruik van collectief vervoer. Volgens burgemeester Kris Poelaert bedraagt het reëel kostenplaatje per dag en per leerling overigens meer dan 6 euro.
 
Carrière- en solidariteitsprijs
-
Naast de cultuurprijs en de sportprijzen krijgt Herne er nu ook jaarlijks een carrière- en solidariteitsprijs bij. De gemeenteraad keurde in die zin een aanpassing van het subsidiereglement voor Herne Solidair goed.
 
Verkeerstelplaat
-
Het gemeentebestuur is overgegaan tot de aankoop van een verkeerstelplaat. Dat deelde burgemeester Kris Poelaert mede tijdens de gemeenteraad. Zo wil het geregeld zelf verkeers- en snelheidstellingen laten uitvoeren door de technische dienst. De toestellen van de politiezone bleken al te dikwijls niet beschikbaar of niet te functioneren.       
 
Toelagen aan kerkfabrieken - De gemeenteraad nam kennis van het budget van de kerkraden voor het komend boekjaar. De  gemeentelijke bijdragen liggen op 33 000 euro voor Kokejane, 14 692 euro voor Herne, 31 886 euro voor St-Pieters-Kapelle en 77 078 euro voor Herfelingen.
 
                       
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
15 sep 2011
Godelieve Deschuyffeleer
GDG Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief