HERNE – Pakkende historische evocatie van keuroverhandiging

C21

HERNE – Pakkende historische evocatie van keuroverhandiging

Historische_evocatie_deschuyffeleer__8_
Een imposante geschiedkundige stoet met muzikanten, paarden en figuranten trok van het parochiecentrum naar de St-Petrus- en Pauluskerk - Foto's © Kobe Nevens/Godelieve Deschuyffeleer
 
Collage_kobe_nevens_-_godelieve_deschuyffeleer
© Kobe Nevens - Godelieve Deschuyffeleer
 
Historische_evocatie_deschuyffeleer__17_
© Kobe Nevens - Godelieve Deschuyffeleer
 
Historische_evocatie_deschuyffeleer__19_
© Kobe Nevens - Godelieve Deschuyffeleer
 
Collage_1_kobe_nevens-godelieve_deschuyffeleer
© Kobe Nevens - Godelieve Deschuyffeleer
 
Historische_evocatie_deschuyffeleer__35_
© Kobe Nevens - Godelieve Deschuyffeleer
 
Historische_evocatie_deschuyffeleer__43_
De plechtige overhandiging van de keur - © Kobe Nevens - Godelieve Deschuyffeleer
 
Dsc02109__640x480_
De originele keur uit 1211 - Foto © Godelieve Deschuyffeleer
 

Een imposante geschiedkundige stoet met muzikanten, paarden en figuranten trok van het parochiecentrum naar de St-Petrus- en Pauluskerk om de overhandiging van de keur door Engelbert, de Heer van Edingen, aan de Hernenaren ruim 800 jaar geleden opnieuw waarheidsgetrouw tot leven te brengen. De historische evocatie was dan ook één van de parels aan de kroon van de viering van ‘800 jaar Herne’.

Door de keur werden de inwoners van Herne vrijgesteld van enkele willekeurige belastingen zoals ‘de dode hand’, een belasting op het sterfhuis en ‘de taille’, een belasting op de opbrengsten van de bewerkte landbouwgronden. Zo dachten de toenmalige edellieden de trek van de plattelandsbevolking naar de steden een halt te kunnen toeroepen.
 
Net zoals toen gebeurde de overhandiging van de keur in de kerk. De historische evocatie werd een voorstelling van de bovenste plank warvoor Germain Derijcke zijn scherpste pen bovenhaalde met amper verdoken aanvallen op de adel van toen die het volk letterlijk leegzoog. De dialogen tussen de Hernenaars en hun Heer in de evocatie logen er trouwens niet om en mondden uit in een haast revolutionair protestlied op muziek van Sarah Copriau tegen de Heer van Edingen.
 
De aansluitende Eucharistieviering voorgegaan door pastoor Kris Meskens en met de uitvoering van de Deutsche Messe van Franz Schubert werd opgeluisterd door het uitgebreid veertigkoppig gemengd Legatokoor onder leiding van Viviane Grisez en dit met de steun van een muzikaal ensemble onder de leiding van Eric De Vis.
 
Het scenario en de regie van de historische evocatie waren in de handen van Germain Derijcke en Jos Bernaer. De historische kledij werd in bruikleen verkregen van de Mariaprocessie in Halle.    
 
  
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
09 okt 2011
Godelieve Deschuyffeleer
GDG Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 13 jul 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief