HERNE – Vlaanderen neemt massaal deel aan Haikuwedstrijd

C21

HERNE – Vlaanderen neemt massaal deel aan Haikuwedstrijd

Haiku_prijsuitdeling_jan_2012__70_
Vlaanderen neemt massaal deel aan Haikuwedstrijd - Foto's © Deschuyffeleer
 
Haiku_prijsuitdeling_jan_2012__71_
Zij namen hun prijs in ontvangst - © Deschuyffeleer
 
Collage_1
Maurtis van Liedekerke, Eddy Permemans en Marc Danneels - © Deschuyffeleer
 
Collage_3
Edith Claus en Lieve Devijver - © Deschuyffeleer
 
Collage_2
Miel Pype, Youna De Paepe - © Deschuyffeleer
 
Haiku_prijsuitdeling_jan_2012__42_
Burgemeester van Herent Willy Kuijpers samen met collega burgemeester Kris Poelaert - © Deschuyffeleer
 
Haiku_prijsuitdeling_jan_2012__44_
© Deschuyffeleer
 
Gedicht_van_lieferinge
Maurits van Liedekerke‘1540 Gedicht’ - © Deschuyffeleer
 
Haiku_prijsuitdeling_jan_2012__31_
Europees president Herman Van Rompuy - © Deschuyffeleer
 

Romain John van de Maele uit Heverlee is winnaar geworden van de wedstrijd ‘Een Haiku voor Herne’. De jury lauwerde hem als primus uit de 143 inzendingen bij de volwassenen. Bij de jeugd ging de overwinning naar de haiku van Youna De Paepe van de basisschool De Bloesem. Zij toonde zich de beste onder de 22 inzendingen voor de jeugd.

Het was ere-burger en dichter Maurits van Liedekerke die vorig jaar in het kader van de viering van ‘800 jaar Herne’ de Cultuurraad en het gemeentebestuur wist warm te maken voor het uitschrijven van de wedstrijd ‘Een haiku voor Herne’ waarbij de eigenheid van de gemeente centraal diende te staan.
 
“Niet alleen uit de streek zelf maar ook van over heel Vlaanderen en zelfs uit Nederland stroomden de inzendingen toe”, zegt Marc Danneels, voorzitter van de Cultuurraad. De jury diende uiteindelijk een verdict te vellen over in totaal 165 ontvankelijk verklaarde inzendingen. “De jury meende bij de volwassenen in meerdere inzendingen de hand van ervaren haikudichters te herkennen, wat niet wil zeggen dat minder beslagen deelnemers moesten onderdoen in vindingrijke verbeelding”, geeft jurysecretaris Maurits van Liedekerke met enige trots aan. De jury selecteerde uiteindelijk 9 inzendingen voor de prijzen.
 
Winnaar werd uiteindelijk Romain John van de Maele (Heverlee) voor Lieve Devijver (Herent) en Edith Claus (Herne). Verder was er nog een eervolle vermelding weggelegd voor de 6 overige genomineerde inzendingen van Jan De Leeuw (Roosdaal), Herwig Verleyen (Brugge), Bep Grootendorst (Nederland - Oostkapelle), Gerda Galicia (De Panne), Willy Leenders (Hasselt) en Leon Scevenels (Anderlecht).
 
De haiku van Youna De Paepe werd uitgeroepen tot winnaar bij de jeugd voor die van Miel Pype en Grim Herregodts, allen uit Herne zelf.
 
Het was niet toevallig op Gedichtendag dat de winnaars hun prijzen uitgereikt kregen tijdens een sfeervol avondvullend programma in het Dominikanessenklooster. De muzikale intermezzo’s werden verzorgd door Eddy Peremans. Veel bijval oogstte ook de weergave van de persoonlijke videoboodschap van Europees president Herman Van Rompuy aan burgemeester Kris Poelaert. Als fervente haikuliefhebber en basislegger van de recente haikuhype gaf hij het talrijk publiek, naast enige duiding over de dichtvorm zelf, ook nog 5 haiku’s van zijn pen mee.
 
Voor de gelegenheid en als afsluiter droeg Maurits van Liedekerke zijn nieuw gedicht met de toepasselijke titel ‘1540 Gedicht’ voor.           
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
27 jan 2012
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 04 mei 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief