HERNE - Klasconcert orgel

C21

HERNE - Klasconcert orgel

Img_2543
Orgeliste Sarah Copriau en haar leerlingen Viviane Grisez, Herman Vandormael en Koen Bellemans - Foto's © Deschuyffeleer
 
Img_2539
De orgelklas van Sarah Copriau - © Deschuyffeleer
 

Twee jaar geleden kreeg de Gemeentelijke Academie voor Muziek, Woord & Dans van Gooik/Galmaarden/Herne van het Ministerie van Onderwijs de toestemming een orgelcursus in te richten. Vijf enthousiaste leerlingen gingen de uitdaging aan met Sarah Copriau als lesgever. Zij is een afgestudeerde aan het Leuvens Lemmensinstituut.

Het werd de eerste keer dat in het Herns muziekleven een dergelijke cursus op stapel werd gezet. De leerlingen die er in juni reeds 2 jaar les hebben opzitten gaven nu tijdens een klasconcert in de Sint-Pieter en Pauluskerk dan ook het beste van zichzelf.
  
"Het orgel is een monumentaal instrument dat zelfs de gevorderde orgelspeler telkens en opnieuw weet te verbazen”,  stelt lesgeefster Sarah. “Het is niet het makkelijkste instrument maar het biedt zoveel mogelijkheden en voldoening dat de inspanningen om het te leren bespelen er zeker ondergeschikt aan zijn”.
 
Tijdens de collectieve lessen wordt aan de leerlingen de mogelijkheid geboden om zelf aan te geven waar hun voorkeur naar uit gaat. “Men kan niet verwachten dat de perspectieven van een twaalfjarige nieuwkomer dezelfde zijn als deze van de 50-jarige ervaren pianospeler”, zegt de lesgeefster. “Deze diversiteit onder de lesnemers heeft als voordeel dat de lessen heel afwisselend zijn en dat de talrijke en meest uiteenlopende mogelijkheden van het orgel aan bod komen en zo kunnen ontdekt en gewaardeerd worden”.
 
Een van de meest lastige obstakels voor de organist is de zogenaamde plankenkoorts want hij moet het nu eenmaal alleen waarmaken. “Zeker voor de jeugdige beginneling kan dit een enorme hindernis zijn”, stelt Sarah nog. “Een middel om aan dit ongemak te verhelpen is klasconcerten inrichten zodat kan geoefend worden om vrijuit en enthousiast te kunnen spelen voor publiek zonder dat er wordt afgerekend in punten”.
 
Zo brachten tijdens het concert Viviane Grisez, Mathias Leyssens, Herman Vandormael en Koen Bellemans werken ten gehore gaande van filmmuziek over musical, folk, studie en romantiek tot barok.
 
De orgelklas staat open voor zowel jongeren als werkende volwassenen en actieve senioren. Men kan orgelles volgen met of zonder pianovooropleiding. Is je nieuwsgierigheid geprikkeld?  Dan ben je klaar voor de eerste les van een ongetwijfeld boeiend orgelavontuur. Verdere informatie mogelijk via de website van de muziekacademie van Gooik www.muziekacademiegooik.be
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
13 mei 2012
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 17 mei 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 04 mei 2024

archief