HERNE - Groot en klein nieuws uit de gemeenteraad

C21

HERNE - Groot en klein nieuws uit de gemeenteraad

Aaaa_logo_ep_schepencollege-gemeenteraad

Bermbeheerplan
Voor de opmaak van een gedeeltelijk gemeentelijk bermbeheerplan schrijft de gemeente zich in voor een samenaankoop die door de provincie wordt opgezet. Aan de hand van een aangepast maaibeheer moeten bermbeheerplannen zorgen voor meer en betere natuur langs de wegen door het bevorderen van de groei van specifieke grassen en planten. Hierdoor verhoogt de biodiversiteit. Het plan is overigens pragmatisch gericht. “Meedoen aan deze samenaankoop is voor de gemeente voordelig en tijdbesparend. Bovendien zijn er ook nog Vlaamse en provinciale subsidies te bekomen”, luidt het bij burgemeester en provincieraadslid Kris Poelaert.

Beheer waterlopen
In afwachting van de resultaten van het ‘Witboek interne staatshervorming’ van de Vlaamse regering rond de inschaling van de onbevaarbare waterlopen, schrijft Herne zich samen met drie andere gemeenten in voor een provinciaal proefproject om het beheer van de waterlopen van de 3de categorie in de gemeente over te dragen aan de provincie.
De provincie beheert ook al de waterlopen van de 2de categorie en heeft in die zin dan ook reeds enige deskundigheid en ervaring opgebouwd. Door zo’n bestuursakkoord wordt het geregeld onderhoud van de beken verzekerd. Het geïntegreerd onderhoud moet uiteindelijk ook leiden tot efficiëntiewinst.
 
Overstromingspreventie
Door het aanhoudend risico op wateroverlast in bepaalde gedeelten van de gemeente pakt de gemeente nu ook uit met subsidies voor de inwoners van watergevoelige gebieden die zelf waterwerende werken in of rond de woning uitvoeren of maatregelen treffen zoals het plaatsen van afschermmuurtjes of het aankopen van pompen.
De premie behelst 50% van de aankoop- en/of installatiekosten met een maximum van 250 euro per wooneenheid, gebouw, handelspand of school.
Om de wateroverlast in te dijken heeft de gemeente eerder al afspraken gemaakt met de waterloopbeheerders voor het uitvoeren van grootschalige bijkomende infrastructuurwerken. Ook werden reeds maatregelen genomen voor erosiebestrijding en voor een gedegen onderhoud van het waterlopenstelsel.
 
Welzijn
De gemeenteraad keurde de beleidsverklaring Welzijn van de gemeentelijke basisschool De Regenboog goed. De verklaring drukt het engagement uit van het schoolbestuur en de schoolleiding rond veiligheid, gezondheid en milieu. Zij is dan ook in het bijzonder gericht op het voorkomen van schadegevallen en van de risico’s voor de veiligheid en de gezondheid van de leerlingen en het personeel.
 
Lestijdenpakket
Nu het Vlaams ministerie van Onderwijs en Vorming de personeelsformatie voor het komend schooljaar heeft meegedeeld en in afwachting van de definitieve dienstbrief rond het toekennen van de bijzondere lestijden kon de gemeenteraad zich voor de gemeentelijke basisschool De Regenboog in Herfelingen akkoord verklaren met het vastgestelde lestijdenpakket en met het voorstel 27 tivoli-uren toe te kennen aan de schooldirectie.
Met de tivoli-uren kan het schoolbestuur vrij beslissen over het aantal lestijden dat het wil besteden aan beleidsondersteuning of aan het klasvrij maken van de directeur.    
      
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
24 mei 2012
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 17 mei 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 04 mei 2024

archief