HERNE – Lucien Pletinckx eens te meer gildekoning

C21

HERNE – Lucien Pletinckx eens te meer gildekoning

Lucien_pletinckx_koning_boogschieten_gdg___13_
Lucien Pletinckx: seizoenskoning van de Koninklijke Schuttersgilde Onze Lieve Vrouwe - Foto's © Deschuyffeleer
 
Lucien_pletinckx_koning_boogschieten_gdg___2_
De de Koninklijke Schuttersgilde Onze Lieve Vrouwe - © Deschuyffeleer
 
Lucien_pletinckx_koning_boogschieten_gdg___5_
Het bestuur van de Koninklijke Schuttersgilde Onze Lieve Vrouwe met voorzitter Lucien Pletincks en Keizer Dirk Stalpaert - © Deschuyffeleer
 
Lucien_pletinckx_koning_boogschieten_gdg___8_
© Deschuyffeleer
 
Boogschieting_27_mei__parochielokaal_gdg
Ook Luc Condijts schoot zich een 'hoofdvogel' weliswaar niet tijdens de officiële 'koningsschieting' © Deschuyffeleer
 

Op de terreinen van de Parochiale Werken in de Lindestraat heeft Lucien Pletinckx (81) zich eens te meer tot seizoenskoning van de Koninklijke Schuttersgilde Onze Lieve Vrouwe geschoten. In het verleden was die titel trouwens ook al meerdere keren voor hem weggelegd. Wel wist hij het nog nooit te brengen tot keizer, de titel voor de schutter die zich drie jaren tereke tot koning schiet.

De Onze Lieve Vrouwe-gilde met als voorzitter de nieuwe koning is de oudste sportvereniging in de gemeente. Haar banier dateert uit 1686. Momenteel telt de gilde een 50-tal leden waaronder merkwaardig genoeg ook tal van jongeren. De vereniging heeft in de persoon van Dirk Stalpaert sinds vorig jaar ook opnieuw een keizer voor het leven.
 
Zoals de tradities het willen vindt de koningsschieting steevast doorgang op Ons-Heer-Hemelvaart. “Na 4 uren boogschieten die dag zonder resultaat diende de schieting, steeds volgens de tradities, op Pinksterzondag om 14u hernomen te worden. Uiteindelijk was het eens te meer onze voorzitter die de oppergaai wist neer te halen”, zegt keizer Dirk Stalpaert.
 
Samen met de voorzitter en de seizoenskoning moet de keizer waken over het in ere houden van de tradities en de waarden in de gilde. Ook moeten zij in hun functie steeds een voorbeeldrol vervullen tegenover de overige gildeleden.
 
Vanaf april trainen de leden iedere maandagavond. Het seizoen start gebruikelijk met de Koningsschietingen in de gilden op Ons-Heer-Hemelvaart. Later in het seizoen zijn er op provinciaal niveau ook nog 4 gildentreffens. Zo neemt de Hernse gilde nu zaterdag deel aan een schieting in Meensel-Kiezegem.
 
Met een vrij jong ledenbestand ziet keizer Dirk Stalpaert de toekomst alleszins rooskleurig in: “Door het vasthouden aan onze tradities en door de aanhoudende promotie door onze leden betonen ook steeds meer jongeren belangstelling voor onze vereniging. Daarbij is boogschieten zeker geen dure sport. Zo bedraagt het jaarlijks lidmaatschap slechts 3 euro terwijl een volwaardige boog voor een beginneling al te koop is voor nagenoeg 250 euro”.            
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
27 mei 2012
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 04 mei 2024

archief