HERNE – Jaarmarkt lokt opnieuw duizenden bezoekers

C21

HERNE – Jaarmarkt lokt opnieuw duizenden bezoekers

Jaarmarkt_herne_foto_deschuyffeleer__19_
Jaarmarktcomité en gemeentebestuur klaar voor de start van de 35ste editie van de jaarlijkse jaarmarkt - Foto's © Deschuyffeleer
 
Jaarmarkt_herne_foto_deschuyffeleer__3_
Jean-Pol Demel, voorzitter Jaarmarktcomité - © Deschuyffeleer
Jaarmarkt_herne_foto_deschuyffeleer__10_
Luc Ooghe en Jeroen Fontaine bespelen de Vlaamse doeldelzak - © Deschuyffeleer
Jaarmarkt_herne_foto_deschuyffeleer__21_
Het instappen van de 35ste editie van Jaarmarkt Herne - © Deschuyffeleer
 
Jaarmarkt_herne_foto_deschuyffeleer__29_
Beter voorkomen dan genezen ..... © Deschuyffeleer
Herne_001
Ook provincieraadslid en gedeputeerde Elke Zelderloo tekende present - © KOS
Jaarmarkt_herne_foto_deschuyffeleer__30_
© Deschuyffeleer
 
Jaarmarkt_herne_foto_deschuyffeleer__34_
Co-organisator Eddy Chabert van van ezelstal Beverhof was in zijn nopjes met de talrijke opkomst - © Deschuyffeleer
 
Jaarmarkt_herne_foto_deschuyffeleer__47_
Pierre Somers, Josée Cornet, Theofiel Wayteck en Léopold Dierickx, de resterende oudgediende stichters en bestuursleden, zagen zich voor hun 35 jaar trouwe dienst beloond met een helikoptervlucht boven de jaarmarkt - © Deschuyffeleer
 
Jaarmarkt_herne_foto_deschuyffeleer__67_
Meer dan 600 kraampjes en standen .... goed voor meer dan 25000 bezoekers - © Deschuyffeleer
 
Jaarmarkt_herne_foto_deschuyffeleer__98_
Op de stadn van De Ware Broeders een vleugje muziek van Rudy Deslachmuylder en Lieven Vandenneucker - © Deschuyffeleer
 

Het Jaarmarktcomité met voorzitter Jean-Pol Demel blijkt wel een patent te hebben op de succesformule voor een jaarmarkt. Een onwrikbaar onafhankelijk organisatiecomité, vlotte doortastende steun van het gemeentebestuur, kilometerslange rijen kramen en standjes, attracties voor elk wat wils, afdoende ruimte, de gemoedelijke dorpssfeer, het landelijk kader met veel groen, een vrije dag voor de meeste mensen en vooral een stralende zon maken van het gebeuren nu al jaren steevast een grootse bedoening.

Veiligheid
De keerzijde van de medaille is wel dat de organisatoren langzaam maar zeker opgescheept zitten met hogere kosten voor de veiligheid. Zo noodzaakt de uitgestrektheid van de jaarmarkt het opzetten van meerdere hulpposten. Voor de eerste keer werd overigens het bijzonder nood- en interventieplan in werking gesteld. Geen luxe overigens als men ziet hoe de bezoekers zich in dichte drommen tussen de kraampjes en de standjes moeten wringen.
 
Ook afdoende parkeerfaciliteiten vinden wordt stilaan maar zeker een probleem. Door het alsmaar uitbreiden van de jaarmarkt dienen de bezoekers in de namiddag zich nu al te parkeren tot in Tollembeek, Vollezele en Edingen. “ En die afstand wordt te groot”, weet coördinator Koen Rosier. “Wij kijken dan ook best uit naar alternatieve oplossingen”. 
 
Nieuw bloed
Pierre Somers, Josée Cornet, Theofiel Wayteck en Léopold Dierickx, de resterende  oudgediende stichters en bestuursleden, zagen zich voor hun 35 jaar trouwe dienst beloond met een helikoptervlucht boven de jaarmarkt. Van uit de lucht konden zij zich zo een beeld vormen tot wat hun toenmalig basisidee, het opzetten van een landelijke jaarmarkt met veeprijskampen, thans heeft geleid. “Als landbouwers betreuren wij wel dat door de sanitaire rompslomp het haast onmogelijk wordt nog uit te pakken met rundveeprijskampen”, was hun ééndrachtige commentaar. 
 
Door het ontvallen en het afhaken van verschillende vroegere roergangers leek de laatste jaren het eind van de jaarmarkt op termijn wel in zicht. Daar is inmiddels al aan verholpen. Zo heeft zich een meute jonge krachten aangediend die, bezield met hetzelfde enthousiasme als hun voorgangers, stilaan maar zeker de organisatiefakkel overnemen.
 
Franstaligen
Opvallend is ook het hoog aantal Franstaligen die zowel vanuit het Brusselse als vanuit de naburige Waalse gemeenten naar de jaarmarkt afzakken. “Wij komen hier al ettelijke jaren van ’s morgens vroeg tot in de late namiddag”, zegt Raymond Dusausoit uit Ellignies-St-Anne in de buurt van Beloeil bij het nippen aan een frisse kriek. “Vooral de gemoedelijke sfeer en het kuieren langs de standjes spreekt ons aan”. Ook voor Marie-Jeanne Speeckaert uit Anderlecht is een bezoek aan de jaarmarkt met kinderen en kleinkinderen een welgekomen verademing. “Een grootse jaarmarkt in zo’n landelijke omgeving is nergens te vinden. Voor de familie wordt het dan ook ieder jaar een aangename daguitstap. Op onze kalender wordt in het begin van het jaar Pinkstermaandag dan ook in het rood aangestipt”. 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
29 mei 2012
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 04 mei 2024

archief