HERNE - Anderstaligen ontvangen getuigschrift Nederlands

C21

HERNE - Anderstaligen ontvangen getuigschrift Nederlands

Ned_vr_anderstaligen_2012__5_
Anderstaligen ontvangen getuigschrift Nederlands - Foto's © Deschuyffeleer
 
Ned_vr_anderstaligen_2012__2_
Rosette Cox (89) voert hier in naam van haar collega-cursisten het woord - © Deschuyffeleer
 
Ned_vr_anderstaligen_2012__9_
Als afsluiter werd iedereen door het gemeentebestuur getrakteerd op een receptie - © Deschuyffeleer
 
Ned_vr_anderstaligen_2012__11_
© Deschuyffeleer
 
Ned_vr_anderstaligen_2012__12_
Rosette Cox en burgemeester Kris Poelaert - © Deschuyffeleer
 
Ned_vr_anderstaligen_2012__14_
De lesgeefsters: Line Sobry en Grace Minnebo - © Deschuyffeleer
 
Ned_vr_anderstaligen_2012__16_
© Deschuyffeleer
 

Twee klassen anderstaligen uit Herne en omgeving gingen in september vorig jaar van start met een cursus Nederlands georganiseerd door het gemeentebestuur in samenwerking met de Gemeenschapsleergangen voor Talen en Techniek (GLTT). Uit de handen van hun lesgeefsters Line Sobry en Grace Minnebo, de schepenen Marie-Louise Devriese,  Carina Ricour en burgemeester Kris Poelaert mochten de cursisten dan ook nu hun getuigschrift in ontvangst nemen.

“Door haar ligging heeft onze gemeente altijd al een groot aantal Frans-sprekenden weten aan te trekken. Het gaat hier hoofdzakelijk om gezinnen die Vlaanderen om verschillende redenen als verblijfplaats kiezen. Eén daarvan heeft te maken met het woon-werkverkeer. Korter bij Brussel gaan wonen betekent voor hen tijd- en geldbesparing”, aldus de burgemeester.
 
Het gemeentebestuur stelt alles in het werk om voor haar inwoners een gelijke kansenbeleid met de nodige ontwikkelingsmogelijkheden op te zetten. Zo stimuleert het initiatieven die de taalvaardigheid en onrechtstreeks ook de integratie van anderstaligen verhogen. Beide zijn dan ook onlosmakelijk met elkaar verbonden. Kennis van de streektaal is hoe dan ook onontbeerlijk en geeft toegang tot alles wat de plaatselijke gemeenschap te bieden heeft zoals dienstverlening, onderwijs, gezondheidszorg en tewerkstelling.
 
Een opmerkelijke cursiste was Rosette Cox. Met haar 89 jaar maakt zij allicht aanspraak op de titel van oudste GLTT-cursiste. Of zij zich volgend jaar nog gaat inschrijven is alsnog de vraag. In een behoorlijk Nederlands wist zij mee te geven “dat de examens haar een flinke dosis stress hebben bezorgd en dat het studeren op zich niet het probleem is maar dat het geheugen haar parten speelt”. In ieder geval ontbreekt het deze flinke oma niet aan punch want met een kwinkslag voegde zij er aan toe dat ook de lessen computer haar wel aanspreken. Van schepen Marie-Louise Devriese kreeg zij alvast de uitnodiging zich aan te sluiten bij de groep van het wekelijks ‘Babbelkwadrant’, een gemeentelijk project dat anderstaligen moet kansen bieden om hun theoretische kennis van het Nederlands te verrijken met de onontbeerlijke praktijk.
 
Vanaf augustus kan terug ingeschreven worden voor het cursusjaar 2012-2013. Personen met een heel beperkte voorkennis kunnen terecht in niveau 1. Belangstellenden die het Nederlands reeds begrijpen doch nog niet afdoend onderlegd zijn voor het voeren van een gesprek zijn welkom in niveau 2. “Wij hebben weet dat nu al een 12-tal cursisten die pas het getuigschrift niveau 2 behaalden heel sterk geïnteresseerd zijn in een derde jaar”, aldus lesgeefster Line.
 
Als afsluiter werd iedereen door het gemeentebestuur getrakteerd op een receptie .
 
Meer info vanaf augustus op www.herne.be of op het gemeentehuis.   
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
08 jun 2012
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 04 mei 2024

archief