HERNE – Uitbreiding kerkhof Herfelingen bijzonder geslaagd

C21

HERNE – Uitbreiding kerkhof Herfelingen bijzonder geslaagd

Oplevering_kerkhof_herfelingen_juni_2012__16_
Het nieuwe kerkhof en het opgeknapt oude kerkhof werden door de firma Frans Maes uit Lendelede en het Ingenieursbureau Geogebeur-D'Hauwer uit Meerbeke opgeleverd - Foto's © Deschuyffeleer
 
Oplevering_kerkhof_herfelingen_juni_2012__6_
Kerkhof Herfelingen © Deschuyffeleer
 
Oplevering_kerkhof_herfelingen_juni_2012__8_
Kerkhof Herfelingen © Deschuyffeleer
 
Oplevering_kerkhof_herfelingen_juni_2012__10_
Kerkhof Herfelingen © Deschuyffeleer
 
Oplevering_kerkhof_herfelingen_juni_2012__13_
Kerkhof Herfelingen © Deschuyffeleer
 
Oplevering_kerkhof_herfelingen_juni_2012__20_
Burgemeester Kris Poelaert, raadsleden Hugo Moonens en Patrick Devos en eerste schepen Marc Bombaert - © Deschuyffeleer
 
Oplevering_kerkhof_herfelingen_juni_2012__22_
Vertegenwoordigers van de firma Frans Maes en het Ingenieursbureau Geogebeur-D'Hauwer - © Deschuyffeleer
 

Uitgerekend op het ogenblik dat er in Herfelingen op het oude kerkhof haast geen grafkelders meer beschikbaar zijn werden het aanpalende nieuwe kerkhof en het opgeknapt oude kerkhof door de firma Frans Maes uit Lendelede opgeleverd aan het gemeentebestuur. Daarmee komt een einde aan een administratieve lijdensweg die goed 10 jaar in beslag nam. Burgemeester Kris Poelaert en eerste schepen Marc Bombaert mochten trots vaststellen dat het geheel overigens bijzonder fraai oogt in het Pajotse landschap.

Mede door zijn inplanting straalde het kerkhof reeds voorheen rust, respect en bezinning uit. Met het nieuw project, waarbij het ganse kerkhof nu ook nog omzoomd werd met Leielinden, komt daar geenszins verandering in. Het aangesteld ingenieursbureau Goegebeur-D’Hauwer uit Meerbeke slaagde er wonderwel in het landelijk karakter van de gemeente en van het Pajottenland te integreren in hun project. De firma Frans Maes voerde dan weer de werken uit binnen de gestelde termijnen, volledig overeenkomstig het lastenboek en met een beduidende minkost tegenover de initiële raming van nagenoeg 240.000 euro.
 
“De eerste fase voorziet de inplanting van 112 begraafplaatsen, 84 grafkelders, een urneveld, een colombarium, een strooiweide en een kinderbegraafplaats. Zo zijn nu alle vormen van begraven hier mogelijk”, zegt burgemeester Kris Poelaert. “Overigens is er nog een uitbreidingszone die de capaciteit zo nodig kan verdubbelen”. De uitbreiding sluit aan op het oude kerkhof in de richting van de Kamstraat. Er diende mettertijd overgegaan tot drie onteigeningen.
 
De nieuwe structuur voorziet eveneens een schuilhuisje. Naast de bestaande parking zijn er via de nieuwe toegangsweg ter hoogte van de bocht 9 bijkomende parkeerplaatsen waarvan 2 voor mindervaliden. Voor de vlotte bereikbaarheid van de percelen werden de ingangsweg en de hoofdpaden beklinkerd.
 
“Ook het oude kerkhof kreeg een grondige opfrisbeurt”, merkt eerste schepen Marc Bombaert op. “Zo werd het centrale punt volledig vernieuwd, het voegwerk hersteld, het ijzerwerk volledig gezandstraald en herschilderd”. Het verassen lijkt overigens geen al te grote ingang te vinden bij de landelijke leefgemeenschappen in Herne. “Dit verklaart dan ook grotendeels de noodzaak van de uitbreiding”, geeft de eerste schepen nog graag mee.  
 
Nu ook het kerkhof uitgegroeid is tot een echt pareltje in zijn soort kijkt de dorpsgemeenschap van Herfelingen nog meer dan in het verleden alsnog uit naar de komst van een nieuwe kerktoren die de ganse dorpsherwaardering tot haar volle recht moet laten komen.
 
Het is nu nog wachten op de plechtige inwijding van het kerkhof. Inmiddels dreigt ook het kerkhof van Kokejane op termijn te moeten afrekenen met plaatsgebrek. Het gemeentebestuur is dan ook gestart met de voorbereiding van dit dossier.         
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
23 jun 2012
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 04 mei 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief