HERNE – Nieuw straatmeubilair als snelheidsremmers

C21

HERNE – Nieuw straatmeubilair als snelheidsremmers

Lindestraat_aug_2012__10_
Eerder werden op beide plaatsen reeds rijbaankussens aangelegd. De kussens nodigden de bestuurders evenwel eerder uit tot roekeloos rijden. Ook de lawaaihinder voor de buurtbewoners was niet te onderschatten - Foto's © Deschuyffeleer
 
Lindestraat_aug_2012__6_
Proefopstelling Lindestraat - © Deschuyffeleer
 
Lindestraat_aug_2012__7_
Proefopstelling Lindestraat - © Deschuyffeleer
 
Lindestraat_aug_2012__1_
Proefopstelling Lindestraat - © Deschuyffeleer
 

In de Lindestraat bij het binnenrijden van de bebouwde worden nieuwe snelheidsremmers als poorteffect uitgezet. Voorlopig gaat het nog om een proefopstelling met nadars. De eerder ingeplante rijbaankussens voldeden niet en zorgden voor lawaaioverlast bij de buurtbewoners. Ook in St-Pieters-Kapelle bij het binnenrijden van de bebouwde kom in de Markstraat worden nieuwe proefopstellingen uitgetest.

“Met de aankoop van twee snelheidsmeters voor het bekomen van beleidsinformatie in eigen beheer krijgen wij nu zeer vlug een precies beeld van de verkeersdoorstroming in een straat”, zegt burgemeester Kris Poelaert. “De eerste metingen tonen aan dat doorgaans 8 op de 10 bestuurders de snelheidsbeperking niet naleven. De klachten van de buurtbewoners bleken dan ook gegrond. Uitschieters zijn zeer zeker onder meer de Moerstraat, de Assesteenweg, de Van Cauwenberghelaan, de Lindestraat en de Markstraat”.
 
Zorgenkind bij uitstek bleek de Lindestraat te zijn. Niet alleen het niet naleven van de snelheidsbeperking van de bebouwde kom is er een probleem. Ook het afrijden van de parking van de Prima-superette in de onoverzichtelijke bocht is gevaarlijk. “Wij hebben dan ook gekozen om én de Lindestraat én de Markstraat in eerste instantie aan te pakken”, pleit burgemeester Kris Poelaert voor het plaatsen van nieuwe effectieve snelheidsremmers.
 
Eerder werden op beide plaatsen reeds rijbaankussens aangelegd. De kussens nodigden de bestuurders evenwel eerder uit tot roekeloos rijden. Ook de lawaaihinder voor de buurtbewoners was niet te onderschatten. “Wij willen zeker tegemoetkomen aan de verzuchtingen van de omwonenden maar een pasklare oplossing voor het intomen van de snelheid bestaat er nu éénmaal niet”, aldus nog de burgemeester. “Zo is ook het flitsen door de politie beperkt in plaats, tijd en aantal. Een structurele oplossing is dan ook aangewezen. En zo belanden wij dan bij het uitzetten van snelheidsremmers die een veilig en vlot verkeer verzekeren maar ook het sociale leven niet fnuiken”.
 
De proefopstelling met de nadars moet nu toelaten de beste locaties aan te duiden in de aanloop naar het plaatsen van straatmeubilair in de vorm van zware, weliswaar verplaatsbare bloembakken. Volgens de buurtbewoners in de Lindestraat zouden de nadars nog dichter bij elkaar moeten staan maar dat brengt dan weer het zwaar vervoer, de Lijn-bussen en de landbouwvoertuigen in de problemen. Het gemeentebestuur wacht alvast de resultaten af van de proefopstellingen alvorens een beslissing te nemen.
 
De gerecupereerde rijbaankussens zullen dan weer gebruikt worden als snelheidsremmers in de smalle buurtwegen.   
        
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
04 aug 2012
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 04 mei 2024

archief