HERNE - Rotary in de ban van HACHIKO

C21

HERNE - Rotary in de ban van HACHIKO

Rotary_hm_ontvangt_hachiko_gdg___36_
Op de wekelijkse bijeenkomst van Rotaryclub Herne-Markevallei in het clubhuis De Egelantier werd een forum geboden aan een delegatie van het Honden AfrichtingsCentrum voor Hulp aan Invaliden d.m.v. Kleine Opdrachten, kort HACHIKO, uit Merelbeke - Foto's © Deschuyffeleer
 
Bosmans_lebacq_rotary_herne__gdg
Rotary voorzitter Marc Bosmans en past-voorzitter Guy Lebacq - © Deschuyffeleer
 
Rotary_hm_ontvangt_hachiko_gdg___5_
Foulan, de assistentiehond thans in opleiding bij Maria Remory - © Deschuyffeleer
 
Rotary_hm_ontvangt_hachiko_gdg___6_
© Deschuyffeleer
 
Rotary_hm_ontvangt_hachiko_gdg___11_
© Deschuyffeleer
 
Rotary_hm_ontvangt_hachiko_gdg___22_
Sabine De Brabanter en Focus - © Deschuyffeleer
 
Rotary_hm_ontvangt_hachiko_gdg___29_
Sabine De Brabanter en Focus aan het werk - © Deschuyffeleer
 
Rotary_hm_ontvangt_hachiko_gdg___43_
Mark van Gelder, verantwoordelijk voor de externe relaties, de fondsenwerving en de nazorg - © deschuyffeleer
 

Op de wekelijkse bijeenkomst van Rotaryclub Herne-Markevallei in het clubhuis De Egelantier werd een forum geboden aan een delegatie van het Honden AfrichtingsCentrum voor Hulp aan Invaliden d.m.v. Kleine Opdrachten, kort HACHIKO, uit Merelbeke. Onder de aanwezigen waren ook delegaties van de Rotaryclubs uit Zottegem, Geraardsbergen en Ninove.

Het was past-voorzitter Guy Lebacq die enige tijd terug toevallig in contact kwam met Maria Remory, een dame uit Aalst die als gastdame ten dienste staat van Hachiko. Gedurende 18 maanden neemt zij volkomen gratis een pup onder haar vleugels om  hem in eerste instantie op te voeden tot een gehoorzame, sociale en lieve jonge hond. Zo doet zij ook thans voor Foulan, een jonge golden retriever, die na zijn doortocht bij vrijwilliger Maria verder door Hachiko zal worden opgeleid tot een perfecte assistentie- of meldhond voor mensen met een motorische handicap of epilepsie.
 
Hachiko staat voor een organisatie van vrijwilligers die hulp- en epilepsiehonden opleidt, plaatst en verder begeleidt in functie van betere leefomstandigheden voor mensen met een beperking. Zo stimuleert de assistentiehond de zelfstandigheid en de zelfredzaamheid van zijn baasje. Hij wordt derhalve niet alleen een steun en een toeverlaat maar hij opent ook letterlijk en figuurlijk de deur naar een hogere levenskwaliteit. In totaal telt Hachiko thans 147 werkende combinaties van baasjes met hun hond.
 
Hachiko neemt zowel de ondersteunende taken als de opleiding van de honden op zich. Ook fundraising, public relations en de opvolging van toegankelijkheidsdossiers behoren tot de dagelijkse administratieve taken van het centrum. Maar bovenal primeren de training van de toekomstige hulp-en epilepsiehonden en de begeleiding van de gastgezinnen. Dit en nog veel meer wist Mark van Gelder, verantwoordelijk voor de externe relaties, de fondsenwerving en de nazorg, tijdens de bijeenkomst perfect uit de doeken te doen.
 
Het was in 1994 dat Hachiko boven de doopvont werd gehouden. Thans zijn er jaarlijks zo’n  24 honden in opleiding bij gastgezinnen en een tiental in hun laatste afwerkingsfase.  Woordvoerder Mark van Gelder was vergezeld van Sabine De Brabanter en Focus. Een powerpointvoorstelling en een demonstratie van het duo Sabine en Focus wisten de aanwezigen grondig te overtuigen van hoe een assistentiehond het leven van zijn baasje aangenamer kan maken en vergemakkelijken.  De toewijzing van één enkele volledige afgewerkte assistentiehond kost de vereniging wel goed 16.000 euro.  Om dit alles te bekostigen is Hachiko hoofdzakelijk aangewezen op giften en sponsoring. Het zijn dan ook de afdoende en volle inzet van de vereniging en de steun van veel sympathisanten die het mogelijk maken dat de assistentiehonden gratis worden ter beschikking gesteld aan de behoevenden.
 
“Als Rotaryclub willen wij samen met nog anderen Rotaryclubs de werking van Hachiko zoveel als mogelijk financieel steunen. Zo kan de vereniging dan op haar beurt zoveel mogelijk personen helpen en tevens beantwoorden aan één van de hoofddoelstellingen van Rotary foundation met name hulp bieden waar nood is”, aldus voorzitter Marc Bosmans.
 
Wie meer wil weten over Hachiko kan terecht op de website www.hachiko.org .
 
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
30 nov 2012
Godleieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 04 mei 2024

archief