HERNE – Cartoonist Emiel De Bolle op de spreekstoel

C21

HERNE – Cartoonist Emiel De Bolle op de spreekstoel

Emiel_de_bolle_hernia_dec__2012__gdg___1___1710_x_1140_
Grafisch kunstenaar, docent waarnemingstekenen in het kunstatelier Het Rozenbroek in Gooik, karikaturist, politiek cartoonist, portrettekenaar en kunstschilder Emiel De Bolle en voorzitter Hernia Urbain Deblander - © Deschuyffeleer
 

Op uitnodiging van de cultuurkring Hernia was het kunstenaar en auteur Emiel De Bolle die in het Dominicanessenklooster de genodigden mee op sleeptouw nam in de rijke geschiedenis van de karikatuur, de spotprent en de cartoons.

Emiel De Bolle woont in en werkt vanuit Ternat. Hij is  grafisch kunstenaar, docent waarnemingstekenen in het kunstatelier Het Rozenbroek in Gooik, karikaturist, politiek cartoonist, portrettekenaar en  kunstschilder. Jarenlang zorgde hij mee voor de dagelijkse ‘PRIK’ in Het Nieuwsblad en De Gentenaar.

Emiel De Bolle: “Een cartoon of spotprent is een humoristische tekening waarvan de oorsprong teruggaat tot in de 15de eeuw. Alles is begonnen met illustraties en kritische tekeningen toen de geletterdheid heel miniem was. Toen was het beeld de samenvatting van een gans verhaal”.
“Vandaag is de taak van de cartoonist niet zo zeer de spot te drijven met iets of iemand maar wel de vinger op de zere plek te leggen. Zo zijn er tal van tekeningen die helemaal niet grappig zijn maar die juist een welbepaald element in een context zetten waar de lezer het absoluut niet wil zien. De cartoonist is geen moralist en reikt derhalve ook geen oplossingen aan”.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
09 dec 2012
Godleieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 23 mei 2024
Marc Colpaert | 17 mei 2024

archief