HERNE – Sprokkels uit de gemeenteraad

C21

HERNE – Sprokkels uit de gemeenteraad

Img_0330
De nieuwe straat die aangelegd werd in de nieuwe sociale woonwijk Hernekouter krijgt de naam mee van de in begin 2011 overleden welbekende en internationaal gerenomeerde kunstschilder Frans Minnaert - Foto © Deschuyffeleer
 

Voorzitter
De gemeenteraad verliep de eerste keer volledig onder het voorzitterschap van Kris Degroote. Nog ietwat onwennig doch zeer hoffelijk, met kennis van zaken en met respect voor het nog enig resterend oppositieraadslid leidde hij tot éénieders voldoening de debatten.

Aanvullende belastingen
De aanvullende gemeentebelasting op de personenbelasting blijft dit jaar behouden op 7,5%. Ook de onroerende voorheffing blijft gehandhaafd op 1400 opcentiemen. Beide ongewijzigde aanslagvoeten zijn ook voorzien in het meerjarig financieel beleidsplan.
 
Financieel meerjarenplan
De voltallige gemeenteraad, ook het enig oppositieraadslid Thierry Deblander, kon zich vinden in het meerjarig financieel beleidsplan dat door de nieuwbakken schepen voor Financiën werd voorgesteld.
De opgebouwde reservemiddelen in het verleden worden nu als welgekomen buffer gespreid over de eerstkomende 4 jaar. Toekomend jaar dient de gemeente alleszins over te schakelen op het gebruik van de Beleids- en Beheerscyclus van de Vlaamse regering. Dat nieuw systeem van plannen gaat dan wel over een periode van 6 jaar.
Indien echt nodig ziet de bestuursploeg van burgemeester Kris Poelaert financieel heil in eerste instantie in het drukken van de werkingskosten en het spreiden van de investeringen in de tijd. Pas als ultiem redmiddel wordt een verhoging van de belastingen overwogen.
 
Budget 2013
Binnen het kader van het financieel meerjarenplan 2013-2016 keurde de gemeenteraad ook de financiële nota of het budget voor 2013 goed.
De gewone dienst sluit de gemeente voorlopig af met een algemeen geraamd begrotingsresultaat, een spaarpot zeg maar, van 2.706.919 euro. Het nieuw dienstjaar zelf is wel met 445.459 euro verlieslatend. En er worden ook voor 394.140 euro overboekingen verricht vanuit de gewone naar de buitengewone dienst. Er zijn in totaal voor 7.084.488 euro ontvangsten voorzien. Aan de kant van de uitgaven wordt dan weer een krediet van 7.529.947 euro voorbehouden.
Het investeringsprogramma of de buitengewone dienst voorziet voor 3.191.500 euro aan ontvangsten en voor 3.573.140 euro aan uitgaven. Het negatief resultaat voor het nieuw dienstjaar wordt opgevangen met overboekingen ten belope van 381.640 euro vanuit de gewone dienst. Het algemeen geraamd begrotingsresultaat blijft met 6.343 euro op hetzelfde peil als dit van vorig jaar.
De meest belangrijke investeringen voor dit werkjaar zijn de eerste fase van de aanleg van het fietspad langs de Van Cauwenberghelaan tussen het centrum en Kokejane, het structureel onderhoud van de wegenis in het resterend gedeelte van de Aerebeek en in de Hoge Baan en de aankoop van een borstelvoertuig voor het onderhoud van de wegen.
 
Straatnaam
De nieuwe straat die aangelegd werd in de nieuwe sociale woonwijk Hernekouter krijgt de naam mee van de in begin 2011 overleden welbekende en internationaal gerenomeerde kunstschilder Frans Minnaert. Bij zijn overlijden was hij woonachtig in de Grotestraat, waar ook zijn atelier gevestigd was.
 
Subsidiereglement gescheiden afvoer
De gemeenteraad ging in op het voorstel van Infrax, dat nu ook Riobra overkoepelt, om de huidige subsidiereglementen voor het aanleggen van gescheiden rioleringen te harmoniseren.
Het zijn vooral de administratieve procedures die gestroomlijnd worden en dit zonder te raken noch aan de hoogte van de subsidies noch aan de voorziene sociale correcties.
 
Samenaankoop elektriciteit
Voor de gezamenlijke aankoop van elektriciteit mandateerde de gemeenteraad opnieuw de gemeente Lubbeek, die in het dossier optreedt als pilootgemeente voor andere belangstellende besturen. Het huidig contract loopt af in juni van dit jaar. Een nieuwe aanbestedingsprocedure dient dan ook opgestart. Ook het bijhorend bijzonder bestek kreeg groen licht. Door het samenvoegen van de voorziene afnames door de deelnemende besturen kunnen door de pilootgemeente meer gunstige aankoopvoorwaarden bedongen worden.
 
Cultuurrregio
Bij geheime stemming werden schepen voor Cultuur Marie-Louise Devriese als stemgerechtigd lid en oppositieraadslid Thierry Deblander als afgevaardigde met raadgevende stem door de gemeenteraad aangeduid als de gemeentelijke vertegenwoordigers voor de projectvereniging ‘Cultuurregio Pajottenland en Zenne&Zoniën’. De statuten van de vereniging voorzien overigens dat naast de bestuursmeerderheid ook de oppositie steeds een zitje krijgt in de Raad van Bestuur.
 
Elektronisch inzagerecht
Op vraag van Thierry Deblander, het enig oppositieraadslid, stemde de gemeenteraad in met het opnemen van het elektronisch inzagerecht in de dossiers voor de raadsleden in het op stapel staand aangepast huishoudelijk reglement voor de gemeenteraad. Dit inzagerecht staat overigens ingeschreven in het gemeentedecreet en is alleszins afdwingbaar vanaf begin toekomend jaar.
 
Belasting reclamedrukwerk
Ook de komende ambtsperiode van de nieuw samengestelde gemeenteraad geldt er een belasting op de huis-aan-huis verspreiding van niet-geadresseerd reclamedrukwerk. Zo besliste de gemeenteraad. Er blijven wel uitzonderingen voorzien voor drukwerk voor de plaatselijke handelaars en verenigingen.    
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
24 jan 2013
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 04 mei 2024

archief