HERNE – Groot en klein nieuws uit de gemeenteraad van april

C21

HERNE – Groot en klein nieuws uit de gemeenteraad van april

Vergadering_2013_p200

Veiligheidsbeeld
Korpschef Marc Hellinckx hing tijdens de gemeenteraad een veiligheidsbeeld van de gemeente op. Ondermeer aan de hand van een grootschalige bevolkingsbevraging en een analyse van het interventiegebeuren werd een rangschikking opgesteld van de feiten die prioritair worden aangepakt in het kader van het zonaal en gemeentelijk veiligheidsbeleid. Dit zijn inbraak in woningen, diefstal met geweld en bedreiging, alcohol in het verkeer, snelheid en verkeersagressie.

Eretitel van schepen
Vanuit het gelijkheidsprincipe worden de voorwaarden voor het verlenen van de eretitel van schepen uit het verleden ook in de huidige legislatuur verder aangehouden. Het vorig reglement werd dan ook in die zin in zijn totaliteit door de gemeenteraad onder het voorzitterschap van Kris De Groote overgenomen.
 
Deontologische commissie
Op aanzet van oppositieraadslid Thierry Deblander werd de goedkeuring van de deontologische code voor de lokale mandatarissen van de gemeenteraad en van de OCMW-raad verdaagd. Die code bevat de beginselen, de richtlijnen en de principes die de lokale mandatarissen zich als leidraad dienen voor te houden bij de uitoefening van hun mandaat en bij de dienstverlening aan de bevolking.
Thierry Deblander had bedenkingen bij de samenstelling en de werking van de deontologische commissie die moet waken over de naleving van de code. Ook tegenover het niet mogen ontvangen van geschenken had hij vragen over het al dan niet nog mogen uitdelen van geschenken. Burgemeester Kris Poelaert nam uiteindelijk het initiatief om het agendapunt te laten verdagen.
 
Jaarrekeningen kerkfabrieken
De gemeenteraad bracht een gunstig advies uit over de jaarrekeningen van de kerkfabrieken van Onze-Lieve-Vrouw Kokejane, St-Niklaas Herfelingen, St-Petrus en Paulus Herne en St-Pieter St-Pieters-Kapelle. Het is nu wachten op de goedkeuring van de provinciegouverneur.
 
Gecoro
Op basis van de bij de wet voorziene regelgeving en motivering voor de samenstelling en van het inkapselen van alle kandidaten in een functie keurde de gemeenteraad bij geheime stemming de samenstelling goed van de gemeentelijke adviesraad voor de ruimtelijke ordening, kort Gecoro. Dit verliep echter niet zonder slag of stoot.
Zo had oppositieraadslid Thierry Deblander namens zijn fractie juridische bezwaren bij de werkwijze van de aanduiding van de leden. De bestuursploeg van burgemeester Kris Poelaert pakte immers uit met een voorstel waarin niet alleen de voorzitter en de secretaris werden voorgedragen maar ook de ganse verdere samenstelling van de adviescommissie.
Volgens het oppositieraadslid kon er zo van een echte stemming geen sprake meer zijn. Voor de stemming overhandigde hij de voorzitter van de gemeenteraad dan ook de herroeping van de kandidatuur van zijn partijgenoot Johan Vonckers, die zich evenmin kon vinden in de vorm waarin de stemming door de meerderheid werd voorgekauwd. Deze laatste was voor de stemming door de meerderheidsploeg weerhouden als plaatsvervangend deskundige. Als enig oppositieraadslid onthield Thierry Deblander zich dan ook bij de stemming.
Marc Danneels werd als deskundige ook aangewezen als voorzitter. De overige effectieve leden zijn de deskundigen Catherine Verbeken en Philippe Lammens, Arne Vandaele (vrije beroepen), Michel Pillet (werknemers ACV), Nico Vanderlinden (zelfstandigen), Luc Van Ongeval(landbouw), Anja Cromphout (werkgevers) en Valerie Vandenabeele (natuur). Vaste secretaris is Josse Duran.
 
Onderhoud buurt- en voetwegen
Teneinde een nieuwe overeenkomst te kunnen afsluiten voor het uitvoeren van onderhoudswerken aan de buurt- en voetwegen start de gemeente een nieuwe procedure overheidsopdrachten op. De gemeenteraad zette daartoe het licht op groen voor het bestek, de wijze van gunnen en de jaarlijkse kostenraming ten belope van 100.000 euro excluis BTW.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
26 apr 2013
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief