HERNE – Korpschef hangt gemeentelijk veiligheidsbeeld op

C21

HERNE – Korpschef hangt gemeentelijk veiligheidsbeeld op

Marc_hellinckx
Korpschef Marc Hellinckx van de lokale politie Pajottenland - © Deschuyffeleer

Tijdens de gemeenteraad kreeg korpschef Marc Hellinckx van de lokale politie de gelegenheid een veiligheidsbeeld van de gemeente op te hangen. Hij deed dit ondermeer aan de hand van de laatst gehouden grootschalige bevolkingsbevraging die telkens de opmaak van een nieuw zonaal veiligheidsplan voorafgaat en de meest recente criminaliteitscijfers. Ondanks een uitzonderlijke piek in het aantal diefstallen in woning vorig jaar, is Herne nog steeds een gemeente waar het al bij al veilig en rustig wonen is. Ook de landelijke politiezone Pajottenland in zijn geheel blijft een uiterst veilig gebied in vergelijking met de meer verstedelijkte zones.

Snelheid
In het verkeer blijken goed 51% van de inwoners zich te storen aan onaangepaste snelheid en haast 30% aan agressief rijgedrag. Toch werden er vorig jaar in totaal in de gemeente 17.517 bestuurders op snelheid gecontroleerd, waarvan 2.260 een bekeuring in de bus kregen. De grootste percentages overtredingen werden vastgesteld in de bebouwde kommen (50km/u) in Herfelingen langs de Assesteenweg (14%), in Herne langs de Ninoofsesteenweg (14,3%) en de Stationsstraat (15,7%), in Kokejane langs de Assesteenweg (16,7%) en de Vancauwenberghelaan (20,4%) en tenslotte in St-Pieters-Kapelle langs de Geraadsbergsestraat (21,3%).
 
De mensen ervaren in hun buurt verder ook als grootste problemen rommel of rondslingerend vuilnis op pleinen en straten (41%), sluikstorten (34,5%), inbraak in woningen (28,4%), geluidshinder door verkeer (27,4%) en vandalisme/graffiti (27,4%).
 
Diefstallen in woning
De zaken die de bewoners dan weer naar voren schuiven om door de politie prioritair te worden aangepakt zijn inbraken in woning, diefstal met geweld en bedreiging, diefstal van auto’s en moto’s, diefstal uit voertuigen en druggebruik en -handel in het openbaar. Met uitzondering voor de laatste prioriteit stemt het Herns plaatje duidelijk overeen met dit van de ganse politiezone, dat als 5de prioriteit het optreden tegen agressief rijgedrag aangeeft.
 
Met 66,2% toont de bevolking zich grotendeels tevreden met de werking van de politie. In Herne blijkt ook 54,2% de wijkagenten, de politionele toeverlaten bij uitstek bij niet dringende meldingen of interventies, te kennen.
 
Het aantal interventies van de politie liep vorig jaar in de gemeente op tot 588 met uiteindelijk 221 gerechtelijke feiten waaronder de uitzonderlijke piek van 62 diefstallen in woningen. De overige meest voorkomende gerechtelijke feiten waren toen vandalisme (29), intra familiaal geweld (18), diefstal uit of aan voertuigen (12) en misdrijven tegen de lichamelijke integriteit (12).
 
Criminaliteitsgraad
Als criminaliteitsgraad scoort de politiezone Pajottenland in zijn totaliteit met Bever, Galmaarden, Gooik, Herne, Lennik en Pepingen het behoorlijk resultaat van 28,5%. Per gemeente bedraagt die graad voor Bever 27,1%, Galmaarden 22,6%, Gooik 22%, Herne 33,7% overigens allicht te wijten aan de diefstallenplaag in woningen gepleegd door een inmiddels opgerolde Roemeense bende, Pepingen 22,9% en Lennik 40,4%.
 
Korpschef Marc Hellinckx pleitte dan ook voor voldoende middelen om de scores nog te drukken.  
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
28 apr 2013
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief