HERNE - Kunstnesten voor zwaluwen

C21

HERNE - Kunstnesten voor zwaluwen

Kunstnesten_zwaluwen_spk_mei_2013__13_
HERNE - Kunstnesten voor zwaluwen- Regionaal Landschap: Koen De Rijcke en Alwin Loeckx, Gemeentebestuur Herne: burgemeester Kris Poelaert, schepen Lieven Vandenneucker en de milieuambtenaar Anja Mertens en de eigenaar Steven De Smedt - © Deschuyffeleer
 
Kunstnesten_zwaluwen_spk_mei_2013__2_
HERNE - Kunstnesten voor zwaluwen - © Deschuyffeleer
 
Kunstnesten_zwaluwen_spk_mei_2013__14_
Eigenaar Zullikstraat, 14 Steven De Smedt - © Deschuyffeleer
 
Kunstnesten_zwaluwen_spk_mei_2013_1
HERNE - Kunstnesten voor zwaluwen - © Deschuyffeleer
 
Kunstnesten_zwaluwen_spk_mei_2013__15_
HERNE - Kunstnesten voor zwaluwen - © Deschuyffeleer
 
Zwaluwen_2012
De bewoners 2012 - Foto Stephanie Van Craenenbroeck
 

Dezer dagen zijn de mensen van het Regionaal Landschap Pajottenland en Zennevallei druk bezig met het aanbrengen van kunstnesten voor zwaluwen her en der in de drie deelgemeenten. Zij krijgen hierbij bijstand van hun collega’s van ProNatura. De actie kadert overigens in de lopende biodiversiteitscampagne ‘Je hebt meer buren dan je denkt’. Die werd enige tijd terug door het provinciebestuur op gang getrokken om het verlies aan biodiversiteit tegen te gaan. 

Net zoals haast alle gemeenten van Vlaams-Brabant spant ook Herne zich daadwerkelijk in om de achteruitgang van lokale biodiversiteit een halt toeroepen. Omdat elke gemeente haar unieke biodiversiteit heeft werden er per gemeente een aantal koesterburen gekozen om het voortbestaan van de soort en van hun leefgebied veilig te stellen. Voor Herne werden dat de boerenzwaluw, de huiszwaluw, de bittervoorn, de ijsvogel, de sleedoornpage en de veldleeuwerik.
In het Groene Kwadrant bleef het engagement alleszins geen dode letter. Milieuambtenaar Anja Mertens: “Nu al drie jaar bestaat er in onze gemeente een reglement waarbij de inwoners een subsidie kunnen aanvragen voor het aanhouden of het uitbouwen van het zwaluwenbestand. Voor gans het project dat over vier jaar loopt hebben wij dan ook goed 1.000 euro per jaar veil”. Coördinator van het Regionaal Landschap Koen De Rijck vult graag enthousiast aan: “Hieruit kan afgeleid worden dat zelfs met een beperkt budget mensen kunnen gesensibiliseerd worden om zich daadwerkelijk in te spannen voor een welbepaald project”.

Burgemeester Kris Poelaert: “Het is nu het eerste jaar dat wij ook daadwerkelijk zijn gaan investeren in het aanbrengen van kunstnesten voor zwaluwen. Via een oproep in het gemeentelijk informatieblad gaven een 25-tal bewoners te kennen dat op hun eigendom nog jaarlijks zwaluwen verblijven en dat bijkomende kunstnesten uiterst welkom waren”.
In totaal werden in de gemeente tot op heden dan ook al goed 50 kunstnesten geplaatst in de buurt van bestaande nesten. Zo wordt getracht zowel de boerenzwaluw als de huiszwaluw aan een makkelijke bijkomende huisvesting te helpen. Vandaag was de technische ploeg overigens nog aan het werk op het erf van Steven De Smedt in de Zullikstraat in Sint-Pieters-Kapelle.
Hopelijk weet de kwetterende zwaluwpopulatie de bijkomende woongelegenheden nu naar waarde te schatten voor een vruchtbaar broedseizoen.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
08 mei 2013
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief