HERNE – Vriendenkring ontdekt Auvergne

C21

HERNE – Vriendenkring ontdekt Auvergne

Auvergne_voor_ep___3_
De Vriendenkring van Land- en Tuinbouwers uit het Pajottenland rond Théo Wayteck uit Herfelingen zocht dit jaar voor haar jaarlijkse zevendaagse reis het authentieke groene Auvergne in Frankrijk op - © Dechuyffeleer
 
Auvergne_voor_ep___5_
Théo Wayteck op stap met zijn Vriendenkring van Land- en Tuinbouwers uit het Pajottenland - © Deschuyffeleer
 
Auvergne_voor_ep___1_
Auvergne in het Frans Centraal Massief is niet alleen bekend voor zijn prachtige groene natuur maar ook voor zijn talrijke weliswaar uitgedoofde vulkanen - © Deschuyffeleer
 
Auvergne_voor_ep___6_
Op weg naar de top van de Puy de Dôme - © Deschuyffeleer
 
Img_4346
Tot in het hart van de Puy de Lemptégy - © Deschuyffeleer
 
Auvergne_voor_ep___4_
Les Enfants de l'Auvergne - © Deschuyffeleer
 
Auvergne_voor_ep___2_
De verblijfplaats in Saint-Nectaire - © Deschuyffeleer
 

De Vriendenkring van Land- en Tuinbouwers uit het Pajottenland rond Théo Wayteck uit Herfelingen zocht dit jaar voor haar jaarlijkse zevendaagse reis het authentieke groene Auvergne in Frankrijk op. Ook deze keer groeide de busreis voor het bont gezelschap uit alle hoeken van het Pajottenland uit tot een fantastische ontdekkingstocht zowel toeristisch, culinair als cultureel. Het was inmiddels reeds de 43ste keer dat de vriendenkring, doorgaans telkenmale de laatste week van juni en dit in samenwerking met het reisbureau Rantour uit Affligem, de reisschoenen aantrekt.

Vulkanen
Auvergne in het Frans Centraal Massief is niet alleen bekend voor zijn prachtige groene natuur maar ook voor zijn talrijke weliswaar uitgedoofde vulkanen met als uitschieters de Puy de Sancy (1866) en de Puy de Dôme (1486m). Een bezoek aan de vulkaankrater van Lemptegy mocht uiteraard niet op het programma ontbreken. Deze open vulkaankrater werd inmiddels afgegraven door een steenverwerkend bedrijf en biedt daardoor een uitzonderlijk zicht tot in het hart van de vulkaan.
 
De Puy de Lemptegy kan zowel te voet als met een treintje bezocht worden. Deskundige gidsen loodsen de bezoekers dan langs de gelaagde binnenwanden en de voormalige kraterpijp die als een gestolde rotsformatie in het midden van de krater de kop opsteekt. Het bezoek omvat ook het vertonen van een didactische film over het vulkanisme in de streek en het beleven van een nagebootste vulkaanuitbarsting in 4D. Dat dit laatste bij de dappere bezoekers leidt tot verrassende effecten is een reden temeer om deze uitzonderlijke site bij een verblijf in Auvergne zeker niet links te laten liggen.
 
Het ontbreekt Auvergne overigens ook niet aan bijzonder fraai natuurschoon met heerlijke vergezichten van op de hoogste vulkaantoppen, waaronder het Plateau de Gergovie, en met de kratermeren zoals de Lac Pavin en de Lac Chambon met hun talrijke mogelijkheden om er rond te wandelen. En zeker de uitgesproken toeristische route langs de basiliek van Orsalis en de Col de Guéry is ook een absolute aanrader.
 
Kaas St-Nectaire
Ook culinair kwamen de deelnemers aan hun trekken met iedere dag een uitgebreid ontbijtbuffet het hotel in St-Nectaire, en twee warme streekmaaltijden. Tussendoor was er ook hier en daar wat tijd om even te verpozen bij een Ricard, een streekwijntje, Belgische abdijbieren of gewoon een biertje ‘pression’. Het bezoek aan de kaasmakerij La Maison du St-Nectaire dan weer werd eveneens fel gesmaakt.
 
En ook aan cultuur ontbrak het evenmin met onder meer bezoeken aan de Michelinstad Clermont-Ferrand en haar in zwarte lavasteen opgetrokken kathedraal Notre-Dame-de l’Assomption, en aan de stad Issoire met haar bijzonder fraaie Romaanse abdijkerk St-Austrémoine.
 
Les Enfants de l’Auvergne
Bijzonder aangenaam verrast was het gezelschap ook door het privé-optreden van de volksdansgroep Les Enfants de l’Auvergne tijdens een animatieavond in het hotel. Deze 18-koppige groep in historische klederdracht promoot Auvergne bijzonder enthousiast doorheen een streekverhaal en dit doorspekt met zang, volksmuziek met luiten en diatonische accordeon’s en met volksdansen. Zelfs de toeschouwers worden geregeld uitgenodigd om aan het optreden deel te nemen. De sfeer tijdens het optreden was dan opperbest. Alleszins meer dan een nuttige tip voor één van de volgende edities van Gooikoorts.
 
De deelnemers aan de reis waren dan ook bijzonder opgetogen over de reis. Toekomend jaar geven zij alvast nu elkaar al afspraak voor hun 44ste reis, die, als alles volgens plan verloopt, hen dan moet brengen naar Kroätie, vanaf vandaag overigens als land officieel het 28ste lid van de Europese Unie. Nieuwe belangstellende 50-plussers zijn overigens ook steeds welkom. De reis all-in  kost per persoon om en bij de 1000 euro.
 
Meer info bij Théo Wayteck (Herfelingen - 0475/87 27 05), Godelieve Deschuyffeleer (Tollembeek - 0475/ 32 76 92) of Jos Suenens (St-Martens-Lennik - 0476/30 64 58).     
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
01 jul 2013
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief