HERNE – Opnieuw een rund in de Marke

C21

HERNE – Opnieuw een rund in de Marke

Terug_koe_in_de_marke___4_
HERNE – Opnieuw een rund in de Marke - © Deschuyffeleer
 
Terug_koe_in_de_marke___2_
HERNE – Opnieuw een rund in de Marke - © Deschuyffeleer
 
Terug_koe_in_de_marke___6_
HERNE – Opnieuw een rund in de Marke - © Deschuyffeleer
 
Terug_koe_in_de_marke___7_
HERNE – Opnieuw een rund in de Marke - © Deschuyffeleer
 
Terug_koe_in_de_marke___10_
HERNE – Opnieuw een rund in de Marke - © Deschuyffeleer
 
Terug_koe_in_de_marke___18_
HERNE – Opnieuw een rund in de Marke - © Deschuyffeleer
 

Zondagmorgen was het aan de Boesmolen eventjes verschieten. In het anders zo rustig kabbelend en ondiep water stond een jong hulpeloos rund. Niemand scheen te weten hoe, van waar en wanneer deze wit-zwart Holsteiner-vaars in de rivier terecht was gekomen. De politie en de brandweer werden verwittigd en intussen werd de buurt gescand op mogelijke plaatsen van waar dit dier in zijn benarde situatie was gesukkeld. Overigens is dit al het derde rund dat in Herne in de rivier belandt in een periode van ruim een maand.

Na een paar vruchteloze pogingen van de brandweerlui van de voorpost Tollembeek onder de leiding van luitenant Erik Engels om het dier te benaderen werd geopteerd een beroep te doen op een veearts om het dier van op afstand te verdoven. De plaatselijke dierenarts Jean-Paul Demel werd opgeroepen maar die bleek  niet over de nodige apparatuur te beschikken om verdoving af te schieten.
Ook de gemeentelijke milieuambtenaar Anja Mertens kwam ter plaatse. Zij nam contact op met de Civiele Bescherming Liedekerke en de Vlaamse Milieu Maatschappij die er moest voor zorgen door een aangepaste schotregeling het waterniveau van de Marke te doen dalen.
Via performant fotomateriaal kon intussen het oormerk worden achterhaald en kon de eigenaar, Jan Haegeman, een boer uit Asperlare die de gronden achter de Boesmolen pacht van de Vlaamse Gemeenschap, getraceerd worden. De boer liet zich bijstaan door zijn eigen veearts  Het was uiteindelijk  veearts Piet De Meuter uit Lennik die met de hulp van de Civiele Bescherming het dier voorzag van de nodige dosis verdoving  en zo mogelijk maakte het uit zijn benarde situatie te redden.
Eind goed, al goed. De suffe vaars kon worden benaderd en werd uiteindelijk naar de buurt van de Losbroek een honderdtal meter stroomafwaarts geleid om daar met behulp van de tractor van boer Haegeman uit het water te worden gehesen.
Naar de oorzaak van het voorval blijft het gissen. Wel is het zo dat de weilanden naast de Marke langs de waterkant niet mogen voorzien worden van een afsluiting om reden dit de controles en de  eventuele werkzaamheden aan de rivier zou belemmeren.
Feit is alleszins dat de bermen van de Markerivier in de buurt van de Boesmolen zodanig voorzien zijn van loof-, struik en andere gewassen dat er van een duidelijke scheiding tussen de oever en de rivierbedding geen sprake meer is.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
01 sep 2013
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 04 mei 2024

archief