HERNE – Shetlandpony’s vanuit Frankrijk bezoeken hun geboortestal

C21

HERNE – Shetlandpony’s vanuit Frankrijk bezoeken hun geboortestal

Guido_berx-_klaverbos__27_
HERNE - Shetlandpony's vanuit Frankrijk op bezoek aan hun geboortestal - © Deschuyffeleer
 
Guido_berx-_klaverbos__4_
Guido Berx uit het Franse Signy-le-Petit - © Deschuyffeleer
 
Guido_berx-_klaverbos__9_
Dagelijks trekken Guido Berx en zijn pony’s samen op stap en genieten zij van elkaar - © Deschuyffeleer
 
Guido_berx-_klaverbos__11_
HERNE – Shetlandpony’s vanuit Frankrijk bezoeken hun geboortestal - © Deschuyffeleer
 
Guido_berx-_klaverbos__15_
HERNE – Shetlandpony’s vanuit Frankrijk bezoeken hun geboortestal - © Deschuyffeleer
 
Guido_berx-_klaverbos__25_
HERNE – Shetlandpony’s vanuit Frankrijk bezoeken hun geboortestal - © Deschuyffeleer
 
Guido_berx-_klaverbos__26_
HERNE – Shetlandpony’s vanuit Frankrijk bezoeken hun geboortestal Van 't Klaverbos - © Deschuyffeleer
 
Guido_berx-_klaverbos__31_
HERNE – Shetlandpony’s vanuit Frankrijk bezoeken hun geboortestal Van 't Klaverbos - © Deschuyffeleer
 

Een goede 150km, dat is de afstand tussen het Franse Signy-le-Petit en Herfelingen en tevens de route die Guido Berx aflegde in 3 dagen, niet met de wagen, niet met de fiets of met de motor maar wel met een Ben-Hur-wagentje van eigen makelij getrokken door twee Schetlandpony’s. Met zijn huzarenstukje wou Berx met zijn twee ponyhengstjes gewoon de geboortestal Van ’t Klaverbos langsheen de Assesteenweg nog eens bezoeken en daar tonen hoe goed zowel de pony’s als hun menner het wel stellen.

Wie is Guido Berx?
Guido Berx is afkomstig uit de buurt van Brasschaat. In een vorig leven was hij, zoals hij het zelf samenvat, een ‘artiest’. Zo maakte hij enige jaren deel uit van de Corner Cats, een muzikaal trio dat rock and roll en in dezelfde zin ook Elvis Presley hoog in het vaandel droeg. “Een kleine band maar ik heb er goed mee geboerd”, vertelt Guido. “Voldoende althans om de rest van mijn leven alleen maar te doen waar ik zin in heb. In Signy-le-Petit, een klein dorp gelegen op een boogscheut van de Belgische grens ter hoogte van Chimay, heb ik al meer dan 13 jaar mijn eigen boerderij, mijn eigen moestuin en mijn pony’s. Samen met mijn vrouw leven we daar letterlijk en figuurlijk zoals God in Frankrijk. Geen hoge technologie, geen stresserende bedoeningen, geen gebruik van vergif, alles basic en aangepast aan moeder natuur”.
Stal Van ’t Klaverbos
“Al een ganse tijd was ik op zoek naar een paar pony’s, maar niet om het even dewelke. Zij moesten én goed bij elkaar passen, én klein zijn, én karakter hebben, én slim en gezond zijn en daarenboven voorzien zijn van een goed stel benen en voeten”, vervolgt Guido. “Dat alles vond ik twee jaar geleden hier bij de familie Bosmans en de Shetlandfokkerij Van ’t Klaverbos. Eénmaal thuis begon voor ons drie het echte werk. Zij moesten nog veel leren en ik nog veel meer. Het was de bedoeling om samen dagelijks te genieten van de geneugten van de natuur en van het leven. En dat is mij met letterlijk en figuurlijk vallen en opstaan uiteindelijk toch gelukt”.
Ben Hur-wagentje
Dagelijks trekken Guido en zijn pony’s samen op stap en genieten zij van elkaar. “Mijn pony’s laten mij toe mij vrij te verplaatsen waar ik maar wil. En ik bezorg hen een aangenaam en respectvol bestaan. Meer dan een jaar heb ik gesleuteld aan het wagentje en hun uitrusting. Telkens met slechts één doel in het achterhoofd, het hen zo comfortabel mogelijk maken. Al dat mooi en kostbaar materiaal dat in ponymiddens te koop wordt aangeboden is voor mij één bullshit. Behalve de prijs is daar in mijn ogen niets buitengewoons aan. Met tal van hulpmiddelen zoals bits, hoefijzers, oogkleppen, buikriemen en nog een paar van die blinkende marteltuigen wil men alleen een machine maken van de pony. Dat zorgt allemaal wel voor het comfort van de menner maar heeft geen oog voor het comfort van de dieren. Daar doe ik dus niet aan mee. Mijn ponytuigen zijn goed overwogen en bestudeerd. Sommigen vinden ze lachwekkend, mij niet gelaten. Sommigen vinden mij een rare kwiet, ook dat deert mij niet”, aldus nog Guido. “Alleen als men beweert dat ik mijn dieren mishandel dan pas begin ik te steigeren. Ik weet dat mijn dieren zich bij mij goed  voelen en dat zij samen met mij volop genieten van wat de ruime wereld en de natuur te bieden heeft”.
Terug met de auto 
Morgen is het voor Guido Berx vroeg dag. Genieten van een comfortabel bed is aan onze ponyvriend evenwel niet besteed. “Ik laat mijn vrienden niet in de steek. Mijn tentje is zo opgezet waar het goed is te vertoeven voor hen maar ook voor mij. Morgen wordt het alleszins een gemotoriseerde terugrit naar Signy-le-Petit. Hiervoor wordt geen gebruik gemaakt van een trailer of wat dan ook. Chuck en Tex mogen gewoon mee achter in de volumewagen van mijn echtgenote”.

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
24 sep 2013
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 04 mei 2024

archief