HERNE – Sprokkels uit de Gemeenteraad

C21

HERNE – Sprokkels uit de Gemeenteraad

Ann_naert
Gemeentesecretaris Ann Naert - © Deschuyffeleer
 
Dsc05735
Kapel Morrestraat - © Deschuyffeleer
 

Secretaris
Na een loopbaanonderbreking van vier jaar neemt Luc Deneyer (60) met Nieuwjaar nu ook definitief vrijwillig ontslag als gemeentesecretaris. Waarnemend secretaris Ann Naert werd dan ook in dezelfde functie door de gemeenteraad benoemd in statutair verband. Voor haar overkomst naar Herne was zij OCMW-secretaris in Halle.

Sluitende jaarrekening OCMW
Een bijzonder trotse OCMW-voorzitter Carina Ricour kon de gemeenteraad een positieve rekening van het afgelopen jaar voor haar diensten voorleggen. Alles in acht genomen loopt de gemeentelijke bijdrage op tot 732.986 euro daar waar die bijdrage initieel was geraamd op 773.280 euro. Het overschot van 40.293 euro resulteert dan ook slechts in een aanwending van 94,79% van de vanuit de gemeente ter beschikking gestelde financiële middelen.
De voorzitter kon de raad ook enkele jaarcijfers meegeven. Zo telde Herne het afgelopen jaar 28 leefloners, een daling met 8 in vergelijking met 2011. De steun aan de kandidaat-politieke vluchtelingen liep terug van 14.494 euro (2011) tot 5.730 euro. In budgetbeheer werden 36 personen begeleid. De federale stookoliepremie sprak het budget aan voor 27.806 euro. De algemene financiële steun aan personen in moeilijkheden bedroeg 46.021 euro. Voor 115 dossiers voor mantelzorgtoelage werd 17.820 euro uitgekeerd. Verontrustend was wel de grote stijging van het aantal opladingen voor budgetmeters voor gas en elektriciteit en dit tot 121 opladingen.
De poetsdienst leverde 14.150 werkuren aan. De klusjesmannen dan weer waren goed voor 2.515 prestatieuren bij bejaarden. Heel wat uren (17.000) werden ook gepresteerd in de verschillende vormen van gezinszorg, die vanuit de privé-sector inbegrepen. Voor 113 aangesloten leden was de Minder Mobielencentrale met 8 vrijwilligers goed voor 401 ritten en 25.009 km. Het dorpsrestaurant dat begin vorig jaar op gang werd getrokken in het woon- en zorgcentrum St-Felix trok 25 personen aan voor 257 maaltijden. Voor de thuisopvang van zieke kinderen dienden 20 opvangdagen uitgetrokken. In het kader van het zorgnetwerk werden 36 bezoeken afgelegd. En ook 11 toffe vrijwilligers, zoals voorzitter Carina Ricour hen graag noemt, legden nog eens 280 huisbezoeken af aan senioren.
De gemeenteraad verleende dan ook een positief advies.
 
Voorlopige rijbewijzen
Nu ook de voorlopige rijbewijzen onder bankkaartvorm dienen te worden afgegeven heft de gemeente een taks van 5 euro bovenop de 20 euro die de federale overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer aanrekent voor de aanmaakkosten. Zo komt de kostprijs op in totaal 25 euro te liggen.
 
Software BBC
In het kader van de nieuwe Beleids- en Beheerscyclus die de gemeenten vanaf Nieuwjaar vanuit de Vlaamse Overheid krijgen opgelegd, stemde de gemeenteraad in met de aankoop van de noodzakelijke nieuwe software ten belope van 37.818 euro, een vijfjarig onderhoudscontract inbegrepen. De aankoop geschiedt bij de firma die voorheen ook al de software en de ondersteuning aanleverde voor de gemeentelijke boekhouding. In die zin dient de conversie van de software en de omschakeling van het personeel vlotter te verlopen.
 
Gecoro
Naast Marc Danneels als voorzitter verkoos de gemeenteraad nu ook unaniem Catherine Verbeke uit de Aerebeekstraat als ondervoorzitter van de Gecoro, de gemeentelijke adviescommissie voor ruimtelijke ordening.
 
Schenking kapel Morrestraat
De gemeenteraad gaf zijn goedkeuring aan de schenking van de kapel in de Morrestraat aan de gemeente. De kapel bevindt zich nog in een goede staat. Om de goede instandhouding op termijn veilig te stellen wenste de familie Thibaut de kapel over te dragen.
 
Academie Muziek, Woord en Dans
De gemeenteraad stelde Mark Janquart van de fanfare St-Pieters-Herleving, Katrien Vine en Emilie Van Geel van ’t Jeugdmuziek, Jean-Marie Viane van Muwoda en Els Vanhoorebeeck van de fanfare de Ware Broeders aan als de gemeentelijke leden van de toezichtscommissie op de gemeentelijke academie voor muziek, woord en dans van Gooik met bijafdelingen in Herne en Galmaarden. Vanuit de drie gemeentebesturen zetelen ook de schepenen voor Kunstonderwijs ambtshalve in de commissie.
 
Bijdrage fictiereeks Amateurs
VTM komt de eerstkomende maanden op de proppen met ‘Amateurs’, een nieuwe fictiereeks die zich hoofdzakelijk afspeelt in het Pajottenland. Met het oog op het toeristisch promoten van de streek in het zog van de reeks werden ook de gemeenten aangezocht een financiële bijdrage te leveren. Wel dient elke deelnemende gemeente afdoend aan bod te komen in de reeks. Het VTM-aanbod houdt ook een toeristisch navolgproject via een online-reisbureau in. Dat project zou dan ook de plaatselijke horeca en middenstand ten goede moeten komen.
De gemeenteraad zette dan ook het licht op groen voor een bijdrage van 1.040 euro (excl BTW) op basis van 0,16 euro per inwoner. Het project loopt ook in samenwerking met Toerisme Pajottenland en Zennevallei. En ook Pajottenland+ levert een financiële bijdrage.
 
Rijbaankussens in Waardestraat
Nu de omleiding voor de heraanleg van de Van Cauwenberghelaan ook loopt via de Waardestraat maakten de schooldirectie en de ouderraad van de gemeenschapsbasisschool Markevallei zich zorgen over de verkeersveiligheid aan de schoolpoorten.
Het gemeentebestuur met burgemeester Kris Poelaert nam onmiddellijk maatregelen. Zo komen er bovenop de al geldende snelheidsbeperkingen rijbaankussens in de richting van de Assesteenweg ter hoogte van de hoeve Vandenabeele en van de zijstraat aan de school. In de richting van Herne centrum komen voorlopig geen kussens om reden de snelheid bij het inrijden van de straat nog relatief laag ligt.
De gemeenteraad keurde dan ook unaniem de maatregelen goed. Met de directie en de ouderraad werd ook afgesproken de zaak op te volgen. Zo komt er al na één maand een eerste evaluatievergadering.
 
Opschriften Zone 30 op wegdek
Na het inwinnen van het advies van de politie komen er alsnog geen ondersteunende opschriften ‘zone 30’ op de rijbanen in de gemeente om die snelheidsbeperkingen te accentueren. Dit gaf burgemeester Kris Poelaert mee aan de raad ingevolge een eerdere vraag van oppositieraadslid Thierry Deblander. Dergelijke opschriften zorgen volgens de politie vooral bij regenweer voor flink wat gladheid voor fietsers en motorijders.
 
Werken Groenstraat
Bij het uitvoeren van de voorbereidende werkzaamheden voor het herstellen van het wegdek in de Groenstraat diende het Bestuurscollege een gedeelte van die voorbereidende werken bij hoogdringendheid te gunnen aan een firma. De gemeenteraad bekrachtigde nu dit besluit. Wel had oppositieraadslid Thierry Deblander hierbij opmerkingen. Zo zou hij laattijdig in kennis gesteld geweest zijn van het collegebesluit. En ook de verhoudingen tussen en de prijzen van de verschillende firma’s die naast de gemeentelijke diensten bij het werk betrokken zijn waren hem niet duidelijk.
Eerste schepen en schepen van Openbare Werken Lieven Vandenneucker en burgemeester Kris Poelaert maakten van de gelegenheid graag gebruik om te wijzen naar de positieve en kostenbesparende effecten die het uitvoeren van de voorbereidende werken in eigen beheer hebben. “Blijkbaar is het aangewezen zelf de voorbereidende werken uit te voeren mits het voorhanden hebben van het geschikt materiaal”, aldus Lieven Vandenneucker. “En ook de expertise van de nieuw aangestelde coördinator in de technische dienst die voorheen een vrij lange staat van diensten had bij een wegenbouwbedrijf legt ons hierbij geen windeieren”, aldus nog burgemeester Kris Poelaert.
 
Biometrische paspoorten
De gemeenteraad bekrachtigde eveneens een besluit van het Bestuurscollege om een overeenkomst af te sluiten met de federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken voor de afgifte van biometrische paspoorten aan Belgische burgers. Dit geldt ook voor het afleveren van biometrische verblijfstitels aan onderdanen van derde landen.    
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
26 sep 2013
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 04 mei 2024

archief