HERNE – Dag van de Solidariteit

C21

HERNE – Dag van de Solidariteit

Cultuur_en_solidariteitsprijs_2013__1229_x_1673_
De Cultuurprijs was weggelegd voor de 92-jarige amateur-archeoloog Frans Vangeyte. De 'Solidariteitsprijs' ging naar Broederlijk Delen/Ziekenzorg Herfelingen, Herne en Kokejane - © Deschuyffeleer
 
Cultuurprijs_2013
HERNE – Dag van de Solidariteit en uitreiking Cultuurprijs, Solidariteitsprijs en Carrièreprijs - © Deschuyffeleer
 
Cultuur___solidariteitsprijs_2013_2___1256_x_1520_
Paulette Bailij werd winnares van de fotowedstrijd verbonden aan het coverblad van het gemeentelijk informatieblad ‘Herne in de Kijker’ - © Deschuyffeleer
 
Dag_van_de_solidariteit_herne_2013_1
HERNE – Dag van de Solidariteit © Deschuyffeleer
 
Eerste_dag_van_de_solidariteit_herne_2013__42_
The Sopranos - © Deschuyffeleer
 
Eerste_dag_van_de_solidariteit_herne_2013__55_
HERNE – Dag van de Solidariteit - © Deschuyffeleer
 

Het Dominikanessenklooster aan de H. Geeststraat was het decor voor de Dag van de Solidariteit. Het nieuw initiatief ging uit van Herne Solidair en kreeg ook de steun mee van het gemeentebestuur en de Cultuurraad. Met de organisatie willen de initiatiefnemers alle Hernse verenigingen en vrijwilligers die zich voor solidariteit inzetten de kans bieden hun activiteiten en projecten aan het breed publiek voor te stellen. En dit alles in een ontspannen en solidaire sfeer.

Naast kennismaken met de specifieke Noord-Zuidprojecten die in de gemeente lopen zoals het Support Ghana-project van Luc Somers en de inleefreis naar Congo in het kader van ‘Herne Sterk Damiaanactie-dorp 2013’, konden de bezoekers ook terecht op stands van Broederlijk Delen, van Ziekenzorg met de afdelingen Herne, Kokejane en Herfelingen en van de Vrijwillige Bloedgevers.
Support Ghana
Voor Support Ghana had deze Dag van de Solidariteit nog net iets meer te betekenen dan voor de overige deelnemers. Het was immers precies vijf jaar geleden dat onder de gebundelde impulsen van Lode Vanholder en Luc Somers het Support-Ghana-Project gestalte kreeg. Een ideale gelegenheid dus om een balans op te maken van wat Support-Ghana reeds mocht realiseren en wat er voor het komende lustrum nog op stapel staat.
Onder de vleugels van Wosh, dat staat voor ‘Werkgroep Ontwikkelingssamenwerking Herne, was het Guy Van den Eynde die de komende 'Ik Kook Van Woede-campagne' van 11.11.11 mocht promoten. Hij maakte duidelijk dat de oorzaken van honger in 40 jaar grondig zijn veranderd, maar dat de essentie dezelfde blijft. Om in het kader van de actie ‘honger’ in al zijn facetten te belichten wordt overigens op zaterdag 19 oktober aan de Prima-superette in de Lindestraat in de voormiddag gratis soep uitgedeeld. 
Voor de Hernse cultuurraad waren het dr. historicus Herman Vandormael en Edith Claus die duiding gaven bij onder meer hun boekpublicaties.
Prijzen
De Dag van de Solidariteit werd afgesloten met de uitreiking van de Cultuurprijs, de Solidariteitsprijs en de Carrièreprijs voor het voorbije jaar. Zo ging de Carrièreprijs naar Marguerite Deboeck voor haar 36-jarige alom gewaardeerde inzet als voorzitter van de KVLV-afdeling van St-Pieters-Kapelle. De Solidariteitsprijs werd toegekend aan de plaatselijke afdelingen van Broederlijk Delen en Ziekenzorg. Het waren de gangmakers Hilda en Adeline Van Snick die er op aandrongen deze prijs toe te kennen niet aan één maar aan de drie kernen die in de gemeente bedrijvig zijn. Zo werden niet alleen de gangmakers gelauwerd maar ook samen met hen alle leden van de drie zusterverenigingen met standplaats in Herfelingen, Kokejane en Herne.
De Cultuurprijs dan weer was weggelegd voor de 92-jarige amateur-archeoloog Frans Vangeyte voor zijn schranderheid en inzicht in het archeologisch gebeuren alsook zijn oprechte belangstelling voor de vroege geschiedenis en cultuur van zijn gemeente. De prijs werd hem evenwel thuis overhandigd om reden zijn gezondheidstoestand niet toeliet zelf op de plechtigheid in het Dominikanessenklooster aanwezig te zijn.
En ook amateur-fotografe Paulette Bailij behoorde terug tot de gelukkigen. Zij zag zich al voor de tweede keer uitverkoren als winnares van de fotowedstrijd verbonden aan het coverblad van het gemeentelijk informatieblad ‘Herne in de Kijker’. De winnende foto is terug te vinden op de juli-cover.
De uitreiking van de prijzen werd opgeluisterd door het muzikantentrio ‘The Sopranos’. In extremis diende Katlijn Copriau wegens ziekte forfait te geven. Zij werd wel voortreffelijk vervangen door Nadine Vangeyte.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
07 okt 2013
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 04 mei 2024

archief