HERNE – Professor Jean-Jacques Cassiman boeit Rotaryclub

C21

HERNE – Professor Jean-Jacques Cassiman boeit Rotaryclub

Prof__jj_cassiman_bij_rotary_herne_markvallei_okt_2013__3_
HERNE – Professor Jean-Jacques Cassiman boeit Rotaryclub - © Deschuyffeleer
 
Prof__jj_cassiman_bij_rotary_herne_markvallei_okt_2013__1_
Door toedoen van haar jaarvoorzitter Jean-Marie Berthot mocht Rotaryclub Herne-Markevallei professor Jean-Jacques Cassiman in haar midden ontvangen - © Deschuyffeleer
 
Prof__jj_cassiman_bij_rotary_herne_markvallei_okt_2013__2_
Door toedoen van haar jaarvoorzitter Jean-Marie Berthot mocht Rotaryclub Herne-Markevallei professor Jean-Jacques Cassiman in haar midden ontvangen - © Deschuyffeleer
 
Prof__jj_cassiman_bij_rotary_herne_markvallei_okt_2013__4_
Jacques Cassiman ‘De Genetische Revolutie’ - © Deschuyffeleer
 
Prof__jj_cassiman_bij_rotary_herne_markvallei_okt_2013__5_
HERNE – Professor Jean-Jacques Cassiman boeit Rotaryclub - © Deschuyffeleer
 
Prof_jj_cassiman_rotary_herne_markvallei
Jacques Cassiman ‘De Genetische Revolutie’ - © Deschuyffeleer
 

Door toedoen van haar jaarvoorzitter Jean-Marie Berthot mocht Rotaryclub Herne-Markevallei professor Jean-Jacques Cassiman in haar midden ontvangen. De inmiddels professor-emeritus aan de Leuvense universiteit is een wereldautoriteit op het gebied van de menselijke genetica. Voor de bijzonder interessante uiteenzetting naar het gelijknamig boek ‘De Genetische Revolutie’ van de gerenommeerde Belgische vorser was de feestzaal van het clublokaal De Egelantier dan ook aardig volgelopen met clubleden en sympathisanten.

Professor Cassiman is de onderzoeker die talrijke internationale onderscheidingen kreeg voor zijn baanbrekend werk op het gebied van de menselijke genetica en het DNA-onderzoek. Zo werd hij ook ingeschakeld om geschiedkundigen de nodige bewijsvoering te leveren omtrent de afstamming van Lodewijk XVII. En hij kreeg ook de opdracht om na te gaan of het stoffelijk overschot van Napoleon Bonaparte dat in Parijs begraven ligt wel degelijk dat van Napoleon is. De professor is overigens ook nog in andere domeinen bijzonder getalenteerd. Zo maakt hij samen met zijn broer en liedjesschrijver Guido en zijn zus Emmy, de gewezen BRT-omroepster, in zijn vrije tijd ook nog deel uit van het inmiddels enigszins uitgebreid muzikale kleinkunsttrio Cassiman.
 
De moleculaire biologie heeft de laatste 15 jaar een nooit geziene bloei gekend. De huidige beschikbare technologie heeft het fundamenteel onderzoek naar het begrijpen van de mechanismen die onze cellen en weefsels in leven houden in een stroomversnelling gebracht. Het Menselijk Genoom Project is inmiddels beëindigd. De 3 miljard bouwstenen van het menselijk DNA zijn nu gekend. Deze kennis heeft ook het onderzoek naar de functie van het DNA een nieuwe wending gegeven. Stukken DNA kunnen nu onderzocht worden om hun rol in het ontstaan van bepaalde ziekten te ontrafelen. Hart- en vaatziekten, depressies, diabetes, reuma en vele andere aandoeningen kunnen stilaan op gen-niveau geïdentificeerd worden. Het genoom van verschillende bevolkingsgroepen kan worden vergeleken en ook nieuwe dier- en plantensoorten kunnen worden ontdekt en in kaart gebracht. En zelfs genetisch gemodificeerde organismen kunnen worden geproduceerd.
 
De technieken hebben zelfs de mogelijkheid geopend om de mens genetisch te behandelen omdat het stilaan mogelijk wordt om defecte DNA-fragmenten te repareren door middel van normale genen uit celkweken. Dit zal in de toekomst een belangrijke bijdrage leveren aan het voorkomen en eventueel genezen van erfelijke aandoeningen. Toch rijzen er heel wat vragen, ook van een ethische dimensie, over de wijze waarop al deze mogelijkheden in de praktijk zullen worden toegepast. Wat zal hiervan de impact zijn op onze samenleving en op de toekomst van onze soort? Als begenadigd spreker wist professor Jean-Jacques Cassiman die ganse complexe doch uitermate boeiende materie als de menselijke genetica wel toegankelijk te maken voor de aanwezigen. 
 
“Metinteressante activiteiten waaronder enkele merkwaardige uiteenzettingen door eminente gastsprekers willen wij Rotary bekendheid geven en de nodige fondsen inzamelen voor onze sociale kas. En die fondsen laten ons toe zeer gericht menselijke noden te lenigen zowel lokaal, regionaal als over de grenzen”, aldus een duidelijk tevreden voorzitter Jean-Marie Berthot.
 
Bijzondere gasten op de bijeenkomst waren onder meer ook de Pepingse burgemeester Eddy Timmermans evenals Jan Duin en zijn echtgenote Gemma, die de Nederlandse contactclub uit Texel vertegenwoordigden.
 
Begin toekomend jaar ontvangt de club onder de impuls van haar voorzitter verder ook nog expert in patiëntenbegeleiding, rouwverwerking en palliatieve zorg dr. Manu Keirse evenals professor Marleen Temmerman. Inmiddels gaat de club op vrijdag 22 november met een Ierse thema-avond de ietwat luchtigere toer op.
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
11 okt 2013
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 04 mei 2024

archief