Ook zuivelbedrijf Olympia HERFELINGEN gaat voor nog meer duurzaamheid

C21

Ook zuivelbedrijf Olympia HERFELINGEN gaat voor nog meer duurzaamheid

Olympia_herfelingen
HERNE – Ook zuivelbedrijf Olympia gaat voor nog meer duurzaamheid - © Deschuyffeleer
 

Het ambitieus duurzaamheidsprogramma in de zuivelsector dat gezamenlijk door de landbouworganisaties en de zuivelindustrie werd gelanceerd kan ook rekenen op de daadwerkelijke mede-inbreng van het Herfelings zuivelbedrijf Olympia met de gebroeders Luc en Marc Van Impe aan het hoofd. Duurzaamheid is overigens al vele jaren een leidmotief in het familiaal bedrijf binnen de groep Pajot Diary. “Duurzaam ondernemen is voor Olympia een evident uitgangspunt en een onderdeel van een lange termijn strategie”, klinkt het vastberaden bij de directie.

Een aanpak met de hele zuivelketen
 
Eigen energievoorziening, hergebruik van water, veevoeder van eigen teelt, aandacht voor bioversiteit,… zijn slechts enkele van de 35 duurzaamheidsinitiatieven die in het programma, dat vanaf Nieuwjaar over het ganse land wordt uitgerold, gepromoot worden. Het programma ‘Duurzaamheidsmonitoring van de Melkveehouderij’ biedt dan ook aan elke melkveehouder een keuzelijst met die 35 initiatieven. Energie, water, dierenwelzijn, milieu, dierengezondheid, voeding van de koe en sociale aspecten zijn de zeven hoofdthema’s.
 
Jaarlijks zullen onafhankelijke auditeurs op één derde van de melkveebedrijven nagaan welke van de  vooruitgeschoven initiatieven al op vrijwillige basis gerealiseerd zijn . Zo wordt de vooruitgang over het hele land gemeten. Om de 3 jaar zullen zo alle Belgische melkveebedrijven, zo’n 8.500, bezocht worden. De zuivelsector zal over dit alles rapporteren. Het nieuw programma, in een gezamenlijk concept van de Belgische Confederatie van de Zuivelindustrie en van het AGRO Front met het ABS, de Boerenbond en de FWA, wil dan ook vooral sensibiliseren, meten en communiceren.
 
Het programma stelt overigens dat de boeren de jongste jaren al heel wat inspanningen hebben geleverd. Zo is de carbon footprint per liter melk op 10 jaar tijd met 20% gedaald. Duurzaamheid betekent niet alleen zorgvuldig omgaan met milieu en klimaat maar ook inzetten op een economisch rendabel kader en op een gezonde voeding. Melk en melkproducten bevatten van nature immers een unieke combinatie van essentiële voedingsstoffen.
 
Niet alleen de melkveehouders engageren zich in de duurzaamheidsaanpak. Ook de volgende schakels in de keten, namelijk de melkophaling en de melkverwerking, werken mee. Sedert 2006 is er trouwens een monitoring van de melkophaling. Op 6 jaar tijd is het brandstofverbruik per 1.000 liter opgehaalde melk zo al met 8 % verminderd. De inzet van vrachtwagens met milieuvriendelijke motoren (EURO 5) is sterk gestegen. Veel melkverwerkers realiseerden eveneens aanzienlijke verminderingen van de inzet van energie en water. Het gebruik van verpakkingsmateriaal daalde evenzeer. Ook dit alles zal via een jaarlijkse monitoring gerapporteerd worden.
 
Duurzaam Olympia
 
Duurzaamheid is een proces van continue verbetering waartoe de hele zuivelketen zich engageert, zo ook Olympia. “Olympia kan het initiatief enkel toejuichen en heeft trouwens zelf mee aan de kar getrokken om het programma tot stand te brengen. Door de globale aanpak wordt duurzaamheid nu op een positieve manier benaderd en wordt er gemeten welke inspanningen zowel zuivelproductie als zuivelverwerking reeds hebben geleverd en nog zullen leveren in de toekomst. De melkproducenten moeten trouwens niet argwanend staan tegenover dit initiatief. Zonder het soms zelf te beseffen is de grote meerderheid van de melkveehouders reeds intensief bezig met duurzaam melkbeheer” opent gedelegeerd bestuurder  Luc Van Impe het debat.
 
“Olympia heeft de voorbije jaren haar ophaalgebied qua densiteit al sterk kunnen verbeteren. Zo heeft er een significante evolutie plaatsgevonden qua ophaalvolume per gereden kilometer. Alleen is het zo dat in onze ophaalregio nog veel bedrijven niet louter focussen op melkvee en dus qua quotumgrootte eerder onder het landelijk gemiddelde liggen. Olympia maakt zich echter sterk dat ook op dit vlak snel grote evolutie merkbaar zal zijn. Het quotumtijdperk loopt immers eind april 2015 ten einde en dat schept groeimogelijkheden. En we zijn er ook van overtuigd dat de bedrijven die beschikken over voldoende akkerbouw en die de voederkost kunnen beheersbaar houden, in de toekomst de beste rendementen zullen kunnen voorleggen”, luidt het bij commercieel directeur Marc Van Impe.
 
“Duurzaamheid en ecologie maar ook economie moeten hand in hand gaan en wij stellen vast dat dit op ons bedrijf ook zeer goed lukt. Zo hebben wij alle lichtarmaturen vervangen door spaarlampen, werden monitorings ingevoerd voor verliezen op condenspotten en persluchtleidingen en werden de nieuwste technologieën gebruikt om energievriendelijk te werken zoals het vervangen van een oude brander op zware stookolie door een nieuwe moderne gasbrander. Rendement en energiebesparing gaan vaak hand in hand met ecologie . In de nieuwbouw die weldra opstart, worden dan ook geavanceerde koeltechnieken gebruikt voor het diepkoelen van dessertjes, wat een besparing op stokstof oplevert, en wordt het regenwater hergebruikt als koelmiddel”, weet de commercieel directeur nog mee te geven.
 .
“Duurzaamheid heeft ook een sociaal element, en ook op dit vlak wordt rekening gehouden met sociaal verantwoord ondernemerschap, waarbij geregeld overleg tussen alle betrokken stakeholders wordt nagestreefd. Wij denken eveneens te kunnen stellen dat Olympia in de regio een gulle sponsor is van talrijke clubs en evenementen en op die manier een steentje bijdraagt aan een betere en meer sociale maatschappij, waar iedereen aan zijn trekken komt. Olympia steunt overigens ook reeds ettelijke jaren een kinderkankerfonds”, voegt Luc Van Impe er tot slot nog graag aan toe.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
11 okt 2013
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 04 mei 2024

archief