HERNE – Sprokkels uit de gemeenteraad

C21

HERNE – Sprokkels uit de gemeenteraad

Vergadering_2013_p200

Dotatie politiezone
De gemeenteraad stemde in met de dotatie voor de politiezone Pajottenland voor toekomend jaar. Zo engageert Herne zich nu een bedrag van 590.999 euro ter beschikking te stellen. Tegenover de bijdrage van 572.349 euro voor dit jaar betekent dit een stijging met 3,26%.

Leegstandsheffing
De komende zes jaren int de gemeente een jaarlijkse belasting op de woningen en gebouwen die gedurende minstens twaalf opeenvolgende maanden zijn opgenomen in het gemeentelijk leegstandsregister. De heffing bedraagt €990,00 voor een volledig gebouw, eengezinswoning of handelsruimte, €300,00 voor een appartement of een woning bij een handelsruimte en €75,00 voor een kamerwoning.
 
ICT-ondersteuning raadsleden
Met uitzondering van de tegen-stem van oppositieraadslid Thierry Deblander keurden de meerderheidsraadsleden een reglement goed voor hun ICT-ondersteuning bij het voorbereiden van de gemeenteraden. Zo kozen de raadsleden er nu voor zichzelf een vergoeding toe te kennen voor de aankoop en het gebruik van elektronische communicatiemiddelen. De vergoeding is vastgesteld op 500 euro.
 
De tegen-stem van Thierry Deblander viel niet in goede aarde bij burgemeester Kris Poelaert om reden een voorafgaandelijk akkoord over de ondersteuning niet werd nagekomen.
 
Gedragscode mandatarissen
Ook de gedragscode voor mandatarissen vond genade in de ogen van de meerderheid van de raadsleden. De deontologische code bevat de beginselen, de richtlijnen en de principes die als leidraad dienen voor de lokale mandatarissen bij de uitoefening van hun mandaat en bij de dienstverlening aan de bevolking.
 
Containerpark
De gemeente gaat in zee met de intercommunale Haviland voor het herinrichten van het containerpark in een betalende zone en in een gratis zone. Ook wordt er een weegbrug voorzien. De gemeenteraad stemde daartoe in met het verlenen van een ‘in house’-opdracht aan Haviland voor de studie, het ontwerp, de werfopvolging en de veiligheidscoördinatie bij het project evenals met de voorwaarden voorzien in de overeenkomst.
 
Motie tegen windmolens
Op aangeven van de vzw KLAP keurde de gemeenteraad een motie goed tegen de inplantingszone van windturbines in het Waals gewest op de grens met St-Pieters-Kapelle.
 
Volgens KLAP voorziet het Waals gewest een ontwerp voor de inplanting van windturbines ondermeer langsheen de autosnelweg la Hennuyère (E429/A8) tussen Halle en Doornik ter hoogte van St-Pieters-Kapelle waarbij de bewoonde zone lijkt te stoppen aan de gewestgrens. Zo houden de plannen geen enkele rekening met de aangrenzende Vlaamse bewoning. In Wallonië bedraagt de minimum afstand van de windmolens tot de bewoning 600m. De dichtst bijgelegen bewoning op Vlaams grondgebied bevindt zich op amper 250m.
 
De motie kant zich dan ook tegen de inrichting van de inplantingszone om reden de aangrenzende Vlaamse gemeenten niet worden geraadpleegd wat indruist tegen de goede verstandhouding tussen de twee gemeenschappen. Nochtans was die raadpleging initieel wel voorzien. Ook vraagt de motie voor de Vlaamse bewoners een gelijke behandeling met de Waalse buren op het vlak van afstand en geluidssterkte om de visuele en geluidseffecten op hetzelfde peil te houden. Anders zou er van discriminatie tussen de inwoners van beide gewesten kunnen sprake zijn.     
 
Ophaling KGA wijzigt
Om de ophaling van het KGA-afval te rationaliseren besliste de gemeenteraad de ophalingen huis aan huis voortaan te beperken tot de inwoners die zich niet kunnen verplaatsen naar de standplaatsen en het containerpark en dit op afroep. De wijziging zou jaarlijks een besparing van haast 20.000 euro moeten opleveren.
 
De standplaatsen in de vier kernen van de gemeente blijven ook nu toegankelijk na de twee jaarlijkse ophalingen. Ook in het containerpark blijft er steeds mogelijkheid KGA-afval te deponeren.
 
Het voorbije jaar kostten het ophalen en het verwerken van het Klein Gevaarlijk Afval de gemeente 41.879 euro. Met de nieuwe regeling komt de kostprijs toekomend jaar naar schatting te liggen op 22.051 euro. 
 
Waterbeheersing
De gemeenteraad duidde eerste schepen Lieven Vandenneucker als effectief lid en raadslid Lieven Snoeks als plaatsvervangend lid aan voor de nieuwe algemene bekkenvergadering van de Dender. Voorheen vertegenwoordigde Lieven Vandenneucker ook al Herne in het bekkenbestuur van het Denderbekken.
  
Autonoom gemeentelijk bedrijf
De agenda voorzag ook de behandeling van de jaarrekening 2012 van het gemeentelijk autonoom bedrijf. Dit agendapunt werd echter verdaagd om reden er blijkbaar discussie bestaat onder meer met de oppositie over de juiste procedure voor de afhandeling ervan.
 
Condoomautomaten
Op verzoek van de Jeugdraad gaat het gemeentebestuur over tot het plaatsen van een condoomautomaat aan de bibliotheek. Dit blijkt een locatie te zijn waar vele jongeren bij elkaar komen. Oppositieraadslid Thierry Deblander juichte het initiatief toe en had blijkbaar graag gezien dat er ook automaten zouden geplaatst worden in de deelgemeenten Herfelingen en St-Pieters-Kapelle en in de woonkern Kokejane.
 
Volgens burgemeester Kris Poelaert geldt het aanbrengen van de automaat aan de bibliotheek als een proefopstelling.
 
Beleidsplan
Oppositieraadslid Thierry Deblander had ook vragen bij het uitblijven van het beleidsplan. Zowel de voorzitter van de gemeenteraad Kris Degroote als burgemeester Kris Poelaert verzekerden dat dit plan alleszins voor Nieuwjaar aan de gemeenteraad ter goedkeuring zal worden voorgelegd. “De nieuwe regelgeving vergt wel enig aanpassingsvermogen en legt ook flink wat overlegmomenten op. Daarbij is het de bedoeling dat ook alle politieke partijen aan bod zouden komen”, aldus de burgemeester.
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
01 nov 2013
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 04 mei 2024

archief