HERNE – Rifleclub voortaan koninklijk

C21

HERNE – Rifleclub voortaan koninklijk

Royal_rifleclub_herne_2_
HERNE – Rifleclub voortaan koninklijk - © Deschuyffeleer
 
Royal_rifleclub_herne___6_
HERNE – Rifleclub voortaan koninklijk - © Deschuyffeleer
 
Royal_rifleclub_herne___15_
HERNE – Rifleclub voortaan koninklijk - © Deschuyffeleer
 
Royal_rifleclub_herne___5_
HERNE – Rifleclub voortaan koninklijk - Het bestuur met voorzitter Ghislain Vandercappelen © Deschuyffeleer
 
Royal_rifleclub_herne___4_
Voorzitter Koninklijke Rifle Club Herne Ghislain Vandercapellen - © Deschuyffeleer
 
Royal_rifleclub_herne___8_
Niet alleen schieten staat op het programma van de Rifleclub. Zo is er ook steevast jaarlijks een banket en een reis naar het buitenland.... © Deschuyffeleer
 
Royal_rifleclub_herne___2_
De LG Mod. Feinwerkbau 300 van Duitse makelij in aanslag - © Deschuyffeleer
 
Royal_rifleclub_herne_1
HERNE – Rifleclub voortaan koninklijk - © Deschuyffeleer
 

Mede naar aanleiding van haar 50-jarig bestaan werd de Rifleclub de titel ‘koninklijk’ verleend. Ook het gemeentebestuur verloor dit niet uit het oog en nodigde de clubleden met hun voorzitter Ghislain Vandercapellen dan ook uit op een feestreceptie. De club, die overigens ook leden telt over de taalgrens, voert vooral de vriendschap hoog in het vaandel.

De koninklijke Rifleclub van Herne zag indertijd het levenslicht onder de impuls van dertien stichtende leden. Dit waren Lucien Coppens, dokter Deloos, veearts Demel, dokter Driscart, Georges Duwijn, René Ghislain, Charles Mazza, Herman Seeghebaert, Jean Schoukens, Nestor Van Cauwenbergh, Wilfried Van den Daelen, notaris Lodewijk Van Laer en Emile Vrancx. Zij ontmoetten elkaar geregeld in het clublokaal, de feestzaal Cornet in Kokejane.
 
De clubgeschiedenis van de hand van Gaby Cieters uit Tollembeek, het oudste lid zowel in leeftijd als in clublidmaatschap, leert dat de keuze van het clublokaal wel overwogen was. Terwijl de leden van de club indertijd nog met een .22-karabijn hun sport beoefenden in de grote feestzaal, die voor de gelegenheid nog door vader Charles Mazza als schietstand was ingericht, hadden de dames intussen de gelegenheid met elkaar gezellig te praten in de naastgelegen bistro.
 
“Ons ledenbestand stamt uit het vroegere seigneurschap van Edingen of nog het Markebekken”, geeft voorzitter Ghislain Vandercapellen graag mee. “Momenteel telt onze club 20 leden, die elkaar om de veertien dagen ontmoeten in het huidig clublokaal De Egelantier. De eerste donderdag van de maand is het telkens voor een maaltijd waaraan ook de dames kunnen deelnemen, de laatste donderdag is dan weer en telkens voorbehouden voor het schieten”.
 
Uit veiligheidsoverwegingen is de club inmiddels wel overgeschakeld op luchtkarabijnen. “Bijzonder aan onze club is ook dat alle leden schieten met hetzelfde competitiekarabijn dat wij overigens een goede 15 jaar geleden aankochten in La Louvière”, weet Albert Langhendries, reeds jarenlang een trouw clublid.
 
Niet alleen schieten staat op het programma van de Rifleclub. Zo is er ook steevast jaarlijks een banket en een reis naar het buitenland met voorop Frankrijk. Daarnaast zijn er ook nog geregeld uitstappen in het binnenland en voordrachten van allerlei aard. “Zo zijn wij er zelfs ooit in geslaagd de enige kaviaarkweker in België te strikken voor een spreekbeurt”, aldus nog een trotse voorzitter, die overigens ook een postume hulde bracht aan Kamiel Van Impe, de vroegere algemene directeur van het zuivelfabriek Olympia, voor zijn jarenlange stuwende kracht achter de vereniging.
 
Als aandenken aan de viering kreeg clubvoorzitter Ghislain Vandercapellen vanuit het provinciebestuur een medaille en een streekproductenmand overhandigd. Het gemeentebestuur dan weer bedacht de feestvierende vereniging met een ceramiek.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
22 nov 2013
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 12 apr 2024

archief