HERNE – Groot en klein nieuws uit de gemeenteraad van november

C21

HERNE – Groot en klein nieuws uit de gemeenteraad van november

Vergadering_2013_p200

Cultuurraad
Nu uitgeklaard is dat een kandidaat die een politiek ambt als OCMW-raadslid vervult ook wel degelijk in de Cultuurraad mag zetelen stemde de gemeenteraad in met de definitieve samenstelling van het dagelijks bestuur van die raad.
Het dagelijks bestuur bestaat zo nu uit 15 leden. In de algemene vergadering dan weer zetelt een vertegenwoordiger van iedere aangesloten vereniging. Wim Suys van de Mark River Band is voorzitter, Herman Vandormael van Holveo ondervoorzitter en Yvette Duquêne van KVLV Herne penningmeester. Namens het gemeentebestuur nemen ook de schepen van Cultuur Marie-Louise Devroede en de cultuurbeleidscoördinator Sarah Copriau als niet-gestemgerechtigde leden aan de vergaderingen deel.

Financiële reserve
Herne kan de nieuwe beleids- en beheerscyclus voor de periode van 2014 tot 2019 toch nog induiken met een financiële reserve van 2.162.776 euro. Dat blijkt uit de begrotingswijzigingen waarmee de gemeenteraad nu éénparig instemde.
Het geraamd tekort in de gewone dienst voor het lopend dienstjaar loopt wel op van 839.599 naar 1.710.946 euro. Volgens schepen van Financiën Lieven Snoeks komt dit vooral door de minderontvangst voor de personenbelasting (572.000 euro) en de extra-overboeking naar de buitengewone dienst ten belope van 241.678 euro om investeringen te financieren.
In de buitengewone dienst zijn het vooral de investeringen die worden ingeperkt. Ook de bijkomende kosten voor de omgevingswerken van de brandweervoorpost in Tollembeek en voor extra-uitgaven voor wegeniswerken laten zich gelden. Anderzijds werden nu ook in de begroting een lening van 3.026.000 euro, de eerste toelage van het Plattelandsfonds (138.985 euro) en ook nog een te lenen bedrag van 558.000 euro ingeschreven, zodat het geraamd algemeen begrotingsresultaat voorlopig toch behouden blijft op 0 euro.
 
Kerkfabrieken
Ook de kerkfabrieken van de vier parochies dienen de komende jaren de tering naar de nering te zetten. In de meerjarenplannen werden de jaarlijkse toelagen dan ook eerder beperkt gehouden. Zo ontvangt de Onze-Lieve-Vrouwparochie van Kokejane jaarlijks nog slechts 1700 euro als gemeentelijke toelage.
 
Minder snel in de Rendries
Voortaan mag ook in de Rendries niet meer dan 50 km/u gereden worden. Mede op vraag van de bewoners keurde de gemeenteraad nu die strengere snelheidsbeperking goed. 
       
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
28 nov 2013
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief