Nieuwe sociale woonwijk HERNEkouter klaar in het voorjaar?

C21

Nieuwe sociale woonwijk HERNEkouter klaar in het voorjaar?

Dsc06814
Morris Pierreux, Kris Poelaert, Leen Deraedt, Tom Dehaene en Carina Ricour - © Deschuyffeleer
 
Hernekouter_uitbreiding
Uitbreiding Hernekouter - © Deschuyffeleer
 
Dsc06817
Nieuwe sociale woonwijk HERNEkouter klaar in het voorjaar? - Deschuyffeleer
 
Dsc06818
Nieuwe sociale woonwijk HERNEkouter klaar in het voorjaar? - © Deschuyffeleer
 
Subsidie_prov_pajottenland_2006-2013
© Deschuyffeleer
 

Volgens Leen Deraedt, de gloednieuwe directeur van de sociale huisvestingsmaatschappij Providentia uit Asse, moet de nieuwe sociale woonwijk Hernekouter nog dit voorjaar volledig afgewerkt zijn. Het project behelst de nieuwbouw van 37 sociale wooneenheden opgedeeld in 16 huurappartementen, 6 huur- en 15 koopwoningen. Provinciaal député Tom Dehaene maakte van een werkbezoek aan het project gebruik om de grootschalige steun vanuit de provincie aan de sociale huisvestingsmaatschappijen te duiden.

Klaar in april
De bouw van de nieuwe sociale woonwijk, ingebed tussen de nieuwe sporthal, het station en de villabuurt van de Groene Boom, sleept al een tijdje aan. Maar ook volgens architect Morris Pierreux moet alles nu in kannen en kruiken kunnen zijn in april toekomend jaar. Enkel de omgevingswerken dienen nog grotendeels hun beslag te krijgen. Vanuit de provincie kreeg het Providentia-project overigens verleden jaar nog 300.000 euro toegestopt. Architect Morris Pierreux raamt de kostprijs voor het ganse project alvast op goed 4.100.000 euro.
 
Alle woongelegenheden zijn instapklaar maar de kopers van de koopwoningen met drie slaapkamers dienen wel nog zelf in te staan voor de inbouw van hun keuken op het gelijkvloers en voor de aanleg van de vloerbekleding op de eerste verdieping. “Die koopwoningen weerspiegelen overigens de marktwaarde en zullen ieder verkocht worden aan goed 200.000 euro”, zegt Leen Deraedt nog. “De maandelijkse huur voor de woongelegenheden zullen schommelen tussen een minimum van 239 euro en een maximum van 650 euro naargelang de inkomsten van de huurders”.
 
Provinciale steun
Het provinciebestuur in Leuven steunt overigens volop de aangroei van sociale woningbouw door de sociale huisvestingsmaatschappijen tegemoetkomingen toe te kennen voor de bouw van sociale woningen, voor renteloze renovatieleningen en voor renteloze leningen voor grondverwerving. Voor dit jaar bedraagt deze subsidie in totaal 1.863.728 euro.
 
“Niet iedereen heeft het geld om een eigen woning te kopen of te huren”, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor wonen. “Bovendien is het in onze provincie ook nog eens moeilijker om een eigen woning te kopen of te huren. Een belangrijk middel om het recht op wonen voor iedereen te vrijwaren in onze dure regio zijn de sociale woningen. Sociale huisvestingsmaatschappijen zorgen dan ook voor een aanbod aan woningen voor mensen die het niet zo breed hebben. Op die manier moedigen wij die maatschappijen aan om bijkomende sociale woningen te realiseren of bestaande te renoveren”.
 
Overigens valt het Pajottenland dit jaar enigszins uit de provinciale subsidieboot. Zo gaat 399.000 euro naar twee projecten voor de bouw van sociale woningen in Leuven en Tervuren. Een tegemoetkoming van 1.224.728 euro dan weer is weggelegd voor renteloze renovatieleningen aan tien projecten in Aarschot, Huldenberg, Leuven, Lubbeek en Rotselaar. En tenslotte is er ook nog 240.000 euro voor een renteloze lening voor grondverwerving voor een project in Oud-Heverlee.
 
Sociale woonlast
Het project Hernekouter is wel goed nieuws voor de sociale woonlast van 64 wooneenheden die Herne van hogerhand tegen ten laatste 2025 kreeg opgelegd. Naast de 6 reeds bestaande sociale wooneenheden, de 2 bijkomende in Herfelingen en de nog 4 voorziene aan de Patriot benadert de gemeente zo, mede door de inbreng van de woongelegenheden in de nieuwe sociale woonwijk, al vrij dicht het streefcijfer.
 
Dat de nieuwe sociale woonwijk wel een absolute noodzaak is bewijzen de aanmeldingen voor de beschikbare huur- en koopgelegenheden. Zo zijn er al 275 kandidaat-huurders, waaronder 40 uit Herne zelf, voor de 22 huureenheden. En voor de 15 koopwoningen zijn er al 31 kandidaten waaronder 16 uit Herne. Nu de oplevering van het project met rasse schreden nadert gebeurt de toewijzing van de huur- en koopeenheden dan ook binnenkort. 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
10 dec 2013
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 04 mei 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief