HERNE – Groen licht voor het gemeentebudget

C21

HERNE – Groen licht voor het gemeentebudget

Gemeenteraad_dec_2013_3
HERNE – Groen licht voor het gemeentebudget - © Deschuyffeleer
 

Om te voldoen aan de meer stringente regelgeving van de nieuwe Beleids- en Beheerscyclus waarbij op het einde van het meerjarenplan voor de periode 2014-2019 de autofinancieringsarge positief dient te zijn, ziet ook de bestuursploeg van burgemeester Kris Poelaert zich genoodzaakt voor dit jaar de aanvullende personenbelasting en de opcentiemen op de roerende voorheffing op te trekken om zo te kunnen komen tot een gezond gemeentelijk jaarbudget. Zo zijn tijdens de jongste gemeenteraad de opcentiemen thans vastgesteld op 1450, een stijging met 50 en de aanvullende personenbelasting op 7,9%, wat 0,4% meer is dan voorheen. Dit is alleszins niet naar de zin van de Open Vld-oppositie bij monde van haar enig raadslid Thierry Deblander, die de CD&V-meerderheid woordbreuk aanwreef rond haar kiesbeloften de belastingen niet te zullen verhogen. Hij onthield zich dan ook bij de stemming.

Tering naar de nering
Naast het optrekken van die belastingen snoeit de CD&V-meerderheid eveneens fors in de werkingsmiddelen, wordt het verlof van het gemeentepersoneel op jaarbasis ingeperkt met vijf dagen en worden enkele belangrijke investeringen in de tijd uitgesteld. Dit laatste geldt voor de verbouwing van het derde deel van het gemeentehuis, de tweede fase van de aanleg van het fietspad in de Van Cauwenberghelaan en de renovatiewerken aan de school in Herfelingen evenals voor de renovatie van de linkervleugel en de uitrusting van het Dominicanessenklooster. Daarnaast wil de meerderheid in 2014 ook nog eens de schuldlast verder afbouwen tot 15,78% waar die in 2007 nog 21,98% bedroeg. “En die last wordt naar het einde van de legislatuur nog verder verminderd”, hield de schepen van Financiën Lieven Snoeks stellig voor.  
 
“Het doorvoeren van een belastingsverhoging kon dan ook niet uitblijven”, zegt Lieven Snoeks. “De verhoging wordt wel beperkt tot het strikt noodzakelijke. De meeste andere belastingen blijven wel ongewijzigd met uitzondering van die op de tweede verblijven die stijgt van 400 naar 650 euro. Weliswaar gaan ook nog enkele tarieven licht de hoogte in zoals die voor het gebruik van het containerpark”. Nieuw is wel dat ook het rattenvergift voortaan betalend is.
 
Al bij al wordt het jaarbudget in het eigen boekjaar afgevlagd met een negatief budgettair resultaat van 2.235.106 euro. Maar mede door de inbreng van het positief gecumuleerd budgettair resultaat van het vorig boekjaar ten belope van 2.735.472 euro houdt het gemeentebestuur nu toch nog een spaarpotje van 400.366 euro over. De eerste  autofinancieringsmarge ligt wel in het negatieve met -3.336 euro.    
 
“Concreet houden de noodgedwongen belastingenverhogingen in dat iemand die nu 500 euro opcentiemen betaalt voortaan 17 euro meer zal dienen bij te dragen. En wie nu 500 euro aanvullende personenbelasting dient op te hoesten ziet die voortaan met 26 euro stijgen”, aldus nog de schepen. “Overigens drukken ook de alsmaar sterkere verhogingen van allerhande dotaties zoals die voor de politie, de brandweer en de Woonwinkel en van de pensioenlasten hun stempel op het financieel vermogen van de gemeente. En daarnaast worden wij ook nog jaarlijks geconfronteerd met een inkomensdaling van in totaal 300.000 euro uit dividenden en personenbelasting. En tenslotte dient de gemeente ook nog eens ieder jaar door opgenomen leningen 230.000 euro extra leningslasten af te lossen”.
 
Investeringen
Ondanks de financiële perikelen houdt het gemeentebestuur voor 2014 toch nog een ambitieus investeringsprogramma voor ogen voor in totaal meer dan 3,6 miljoen euro. De belangrijkste projecten hierin zijn de al lopende heraanleg van de as Lindestraat/Van Cauwenberghelaan (1,75 miljoen), de heraanleg van straten (765.000), de renovatie en de derde aankoopschijf van het Dominicanessenklooster (406.680), de aankoop van uitrusting voor de dienst Openbare Werken (180.000) en de aankoop en de installatie van een weegbrug voor het containerpark (120.000).
 
Die investeringen worden dan weer gefinancierd door het grotendeels putten in de beschikbare reserves (goed 2,7 miljoen beschikbaar), door subsidies (838.610) en door het aangaan van leningen ten belope van 500.000 euro.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
02 jan 2014
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 04 mei 2024

archief