HERNE – ‘Essentie’ sleutelwoord in het gemeentelijk meerjarenplan

C21

HERNE – ‘Essentie’ sleutelwoord in het gemeentelijk meerjarenplan

Gemeenteraad_dec_2013_1
HERNE – ‘Essentie’ sleutelwoord in het gemeentelijk meerjarenplan - © Deschuyffeleer
 

Bij het voorstellen van het gemeentelijk meerjarenplan voor de periode 2014-2019 tijdens de jongste gemeenteraad bleek voor burgemeester Kris Poelaert “Essentie de werktitel van het meerjarenplan” te zijn. “De financiële crisis treft niet alleen de gemeenten maar ook de inwoners”, aldus nog de burgemeester.

“ Wij hebben dan ook noodgedwongen de keuze gemaakt onze inwoners het minst te raken door de belastingsverhogingen tot het uiterste minimum te beperken. Dit bleek echter enkel mogelijk door de opgebouwde reserves te benutten, door het doorvoeren van ernstige besparingen, door geplande investeringen te beperken of uit te stellen en door ons te beperken tot de kernactiviteiten van een gemeente, de essentie dus!”, ging de burgemeester fors in het offensief. “Maar Herne wil en zal toch een warme, positieve en vooraanstaande gemeente blijven waarbij de kleinschaligheid eerder een kracht is dan een tekortkoming”. Bij het vaststellen van het plan onthield het enig Open Vld-raadslid Thierry Deblander zich “vooral op basis van de informatie vervat in de omgevingsanalyse”.
 
Aangenaam woon- en leefklimaat
Voor grondgebiedzaken zet het plan manifest in op het creëren van een aangenaam woon- en leefklimaat. Zo wil Herne in de strijd tegen de vergrijzing vooral jongeren en jonge gezinnen aantrekken of in de gemeente houden. Daartoe wordt werk gemaakt van een ruimtelijk uitvoeringsplan voor de Fondatel-site met een 100-tal nieuwe woonentiteiten, een aantrekkelijke stationsbuurt, de ingebruikname van 39 sociale woningen en uitbreidingsmogelijkheden met 42 serviceflats en een dagopvang voor senioren voor het rust- en verzorgingstehuis St-Felix.
 
Verder wordt doorgegaan met de versnelde heraanleg van de gemeentelijke buurtwegen à rato van twee per jaar. Ook wordt het intensifiëren van de samenwerking met de meters en de peters van de voetwegen in het vooruitzicht gesteld. En er komt ook uniform straatmeubilair.
 
Een groene plattelandsgemeente
Herne wil alleszins ook een echte groene plattelandsgemeente blijven door onder meer 1.000 bomen aan te planten, het principe van de ‘vervuiler betaalt’ toe te passen bij de restaanvoer in het containerpark en in het klooster opnieuw een grotendeels gesubsidieerde tuin in te richten als natuurproject.
 
Ook veiligheid wordt als belangrijk ervaren met het opstarten van een buurtinformatienetwerk, het desnoods beroep doen op privé-bewakingsfirma’s en het inschakelen van camera’s voor automatische nummerplaatherkenning. Ook de overdreven snelheid wordt beleidsmatig aangepakt. En verder wordt eveneens de onuitputtelijke inzet om de wateroverlast een halt toe te roepen aangehouden.
 
Sociale cohesie
Belangrijk blijft ook de sociale cohesie in de gemeente verder aan te zwengelen door het aanbieden van een kwalitatief en duurzaam vrijetijdsaanbod. Een belangrijk onderdeel in het opzetten van nieuwe mogelijkheden hierbij is het aankopen of minstens reeds het benutten van de gronden van de Markevallei in het centrum. “Dit niet aankopen zou een historische vergissing kunnen zijn”, stelde burgemeester Kris Poelaert.
  
Ook de verschillende schoolnetten kunnen blijven rekenen op de nodige ondersteuning. En senioren moeten in de gemeente ook een warme thuishaven kunnen blijven ervaren. Verder blijft ook een gerichte aandacht gaan naar eerder kleinschalige projecten in het Dominicanessenklooster als dé plaats om te herijken, naar de bib en naar het aanbieden van mogelijkheden aan kansengroepen deel te nemen aan het vrijetijdsleven door het opmaken van een sociaal integratieplan, taalstimulering voor anderstaligen en het organiseren van G-sportkampen voor kinderen met een beperking.
 
Steun voor horeca en economie
Ter ondersteuning van de lokale horeca wil Herne vanuit toeristisch oogpunt zich ook meer op de kaart zetten met de uitbreiding van het wandelnetwerk, het inrichten van het Markpad en het samenstellen van een recreatiebrochure met nu ook een ruiter- en een mountainbikeroute. En een aantal eyecatchers moet de gemeente mettertijd ook onderscheiden van andere.
 
Ook de omzet van de lokale economie wil het gemeentebestuur naar omhoog met de uitbreiding van de KMO-zone in de Scheibeekstraat en met het oprichten van een Middenstandsraad voor het opzetten van specifieke acties.
 
Gezondheid en solidariteit
Ook een gezonde levenskwaliteit voor de burgers is belangrijk voor de bestuursploeg van burgemeester Kris Poelaert. Zo staan onder meer preventieve acties, start to-campagnes en preventieve gezondsheidsondersteuning op stapel.
 
Tenslotte wil de CD&V-meerderheid met Herne Solidair ook het draagvlak voor ontwikkelingssamenwerking in de gemeente blijven ondersteunen met acties voor lokale en derde wereld-projecten, het waardig dragen van het Fair Trade-label en het opstarten van mondiale vorming in de scholen.
 
Burgerschap bevorderen
Het beperken tot de essentie en de kerntaken wil de gemeente volgens burgemeester Kris Poelaert het best invullen “door het creëren van een verhaal van gedeelde waarden, het versterken van de kwaliteit van de samenleving met eigen initiatieven, het bevorderen van burgerschap in netwerkverband en het scheppen van verbondenheid met elkaar en de omgeving en het rekenen op een grotere sociale bijdrage”.
 
Trots op Herne
“Alhoewel Herne in een strak keurslijf de financiële uitdaging aangaat blijven wij met het beleidsplan verder bouwen aan de specifieke en unieke identiteit van onze gemeente. In de moeilijkheden liggen overigens ook de opportuniteiten. Wij willen trots zijn op onze gemeente en willen onze inwoners dan ook alle kansen bieden om hier het geluk te ervaren. Iedereen telt mee!”, luidde de slotboodschap van de burgemeester, die overigens ook benadrukte dat het meerjarenplan tot stand is gekomen op basis van het verkiezingsprogramma van zijn partij en mede door een brede consultatie van de bevolking, de adviesraden en de drukkingsgroepen.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
02 jan 2014
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 04 mei 2024

archief