HERNE – Voorzichtigheid ook troef bij het OCMW-budget

C21

HERNE – Voorzichtigheid ook troef bij het OCMW-budget

Gemeenteraad_dec_2013_3
HERNE – Voorzichtigheid ook troef bij het OCMW-budget - © Deschuyffeleer
 

Ook het OCMW diende bij het opstellen van zijn meerjarenplan en van zijn budget voor dit jaar een flinke dosis voorzichtigheid voor ogen te houden. Dit jaar bedraagt de gemeentelijke bijdrage 795.000 euro. En in het meerjarenplan voor de komende jaren wordt uitgegaan van een maximale jaarlijkse stijging van 3%.

“Ook het OCMW dient nu een financiële planning in evenwicht op te stellen”, aldus voorzitter Carina Ricour tijdens de gemeenteraad. “Dat evenwicht wordt aan drie normen getoetst, waarbij dan een aantal grote principes in acht dienen genomen te worden, zoals het behoud van het personeelsbestand, het niet opzetten van nieuwe grote projecten en het onder controle houden van de sociale uitgaven en de werkingskosten”.
 
In overleg met de bestuursploeg van burgemeester Kris Poelaert werd de gemeentelijke bijdrage voor dit jaar vastgesteld op 795.000 euro. En de jaren nadien mag die bijdrage niet verder oplopen dan met 3% om zo in 2019 te landen op een geraamde bijdrage van 921.623 euro.
 
Ook het OCMW ontsnapt niet aan de stijging van de patronale pensioensbijdragen voor de statutaire personeelsleden. “Daarbij bedraagt de opbouw van de 2de pensioenpijler eveneens 2%”, merkte de voorzitter nog op. “En daar het budget voor meer dan de helft bestaat uit personeelskosten, heeft dit alles dan ook een groot effect op de kosten. De strakke budgettering leidt trouwens dan ook tot een zeer krappe autofinancieringsmarge van 12.144 euro in 2019”.
 
Nu ook de OCMW’s onderworpen zijn aan de dwingende eisen van de nieuwe Beleids- en Beheerscyclus opteerde het OCMW-bestuur voor organisatie, wonen en dienstverlening als de drie hoofdthema’s waarrond per domein dan twee beleidsdoelstellingen werden geformuleerd waarvan één telkens prioritair.
 
Bij organisatie legt het OCMW-bestuur, naast het optimaliseren van organisatiebeheersing en –ontwikkeling, de klemtoon op het focussen op transparantie, het bereiken van de juiste mensen en het vergroten van de positieve beeldvorming. Voor wonen dient het aanbod aan sociale huisvesting in al zijn vormen vergroot en het levenslang wonen van bejaarden in eigen woning gestimuleerd. Het beter afstemmen van de werking van de sociale dienst op de kwetsbare groepen en zowel de eigen werknemers als de klanten bewust maken van het gezondheidsgebeuren dan weer zijn de doelstellingen bij het thema dienstverlening. 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
02 jan 2014
Godelieve deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 04 mei 2024

archief